Mleko - rozwój opakowań

Zwykłe mleko - u niektórych pradawnych ludów miało znaczenie ceremonialne i składano je w ofierze bogom oraz duchom, dla innych jest to napój kompletnie nieprzyswajalny. Jak ewoluowało jego opakowanie przez lata? No cóż, do momentu, gdy nie wynaleziono w XIX wieku wirówki, która oddzielała śmietanę od mleka nie produkowało się go na szeroką skalę, gdyż nie miałoby to najmniejszego sensu, ponieważ mleko szybko by się psuło. Przed powstaniem wynalazku, ludzie przetrzymywali je w różnych naczyniach, min. w znanych nam do dzisiaj tzw. bańkach. Po "białej rewolucji" zaczęto produkować mleko na szerszą skalę w szklanych butelkach. Po spożyciu produktu były one oddawane i wyjałowione, a potem? Gotowe do ponownego użycia. Z czasem jednak zauważono, że mleko przechowywane w szklanych butelkach niestety nie nadaje się na dłuższą metę. Dzieje się tak, iż światło przedostające się przez ścianki butelki, powoduje wydzielanie się związków chemicznych (np. związki siarki, aldehydy, alkohole, estry, ketony itd), które przyśpieszają psucie się produktu. więc projektanci wpadli na różne pomysły opakowań, od folii, przez karton, aż po plastikowe butelki. Przejdźmy od razu do rzeczy, należałoby wymienić dwa rodzaje grup opakowań mleka.
Pierwsza grupa to opakowania z tworzywa sztucznego, jest ich kilka rodzajów, oto i one:
+ butelka PET przeźroczysta
+ butelka PET barwiona na zielono
+ woreczki LDPE (gruba warstwa folii)
+ 2,5 - litrowe pojemniki z LDPE
+ butelka PET oklejona etykietą
+ butelka PET z wbudowanym pochłaniaczem promieni UV
+ butelka PET z pochłaniaczem UV i etykietą
+ butelka HDPE (z grubą warstwą węglową)
+ butelka PET oklejona folią
butelka HDPE oklejona folią
Najlepszym opakowaniem z tworzyw sztucznych do przechowywania mleka jest butelka PET z wbudowanym pochłaniaczem promieni UV- straty witamin, jak i powstające bakterię powodujące psucie się są bardzo małe.
Druga grupa, którą chciałabym przedstawić, to kartoniki.
+ karton PE (zwykły, posiadający 3 warstwy)
+ karton LDPE (gruba warstwa maksymalna 7 warstw)
+ karton LDPE z EVOH (z warstwą alkoholu winylowego)
+ karton PE z warstwą aluminium
Najskuteczniejsze z tej grupy są kartoniki z aluminium, jest najbardziej barierowy ze wszystkich opakowań. Natomiast najtańsze w wytworzeniu są butelki PET. Ale jak wiadomo powinniśmy się kierować nie tylko kosztami, ale i również ekologią.
Jak można zauważyć żadne z tych opakowań nie jest idealne. A kto powiedział, że ideały istnieją?? xD

Dodaj swoją odpowiedź
Ekonomia

Mleko i przetwory z mleka

I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza

Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, c...

Materiałoznawstwo

Mleko

Skład chemiczny

Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada ponad 90% produkcji. W mniejszych ilościach jest otrzymywane mleko bawole, mleko kozie i owcze. W Polsce produkuje się gł...

Reklama

Znaczenie opakowań w reklamie.

Codziennie robimy zakupy w sklepach, na bazarach, w eleganckich butikach czy w wielkich hipermarketach. Kupujemy produkty niezbędne do życia takie jak chleb i mleko jak i te mniej przydatne, choć smaczne np.: słodycze. Coraz częściej kupujemy ...

Zarządzanie przedsiębiorstwem

Projekt Systemu Zarządzania Firmy MLEK-POL

1. Charakterystyka przedsiębiorstwa

1.1 Określenie przedsiębiorstwa – nazwa, forma prawna oraz jego lokalizacja

Firma MLEK-POL z o.o. zawiązana została z inicjatywy xxx oraz xxx13 czerwca 2009 roku w Mielcu. Wybrana przez na...

Technologia żywności

Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym

Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Mikroflora pierwotna i wtórna surowców roślinnych, zwierzęcych oraz surowców dodatkowych
Surowce żywnościowe są środowiskami, w których drobnoustroje mogą bytować,...