Projekt Systemu Zarządzania Firmy MLEK-POL
1. Charakterystyka przedsiębiorstwa
1.1 Określenie przedsiębiorstwa – nazwa, forma prawna oraz jego lokalizacja
Firma MLEK-POL z o.o. zawiązana została z inicjatywy xxx oraz xxx13 czerwca 2009 roku w Mielcu. Wybrana przez nas forma prawna to Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Spółka z o.o. jest spółką kapitałową i w odróżnieniu od spółek osobowych (spółka cywilna, jawna, komandytowa) odpowiada wobec wierzycieli tylko całym majątkiem spółki, a nie wspólników (z wyjątkiem wierzytelności wobec Skarbu Państwa). Poza tym osobowość prawna i wysoki kapitał założycielski (będzie powiększany w miarę rozwoju spółki) zwiększa nasze zaufanie wobec banków i klientów. Spółka z o.o. daje duże możliwości finansowe z sumowania udziałów każdego wspólnika. Działalnością spółki zajmuje się zarząd, który nie musi składać się ze wspólników. Daje Nam to możliwość zatrudnienia profesjonalistów w dziedzinie zarządzania. Kontrolę nad zarządem będzie sprawowała Rada Nadzorcza, która będzie się składała ze wspólników. W przypadku odejścia lub śmierci wspólnika Spółka z o.o. może kontynuować dalszą działalność (inaczej niż np. w spółce cywilnej, gdzie musi ona zakończyć swoją działalność).
Firma znajduje się przy ul. Narutowicza 78. Lokalizacja ta została wybrana na podstawie przeprowadzonych badań marketingowych, które wykazały, że w pobliżu brakuje jednostek oferujących podobne produkty.
Siedziba firmy mieści się przy
Ul. Narutowicza 78, 39-300 Mielec
Nr Regon:
930492316
Nr NIP:
897-10-08-712
Dane kontaktowe:
Tel/fax: 017 585 55 88
Email: [email protected]
Strona internetowa: mlek-pol.com.pl
1.2. Opis prowadzonej działalności
Firma MLEK_POL zajmuje się skupem, produkcją jak również przetwórstwem mleka.
Dostarcza ona na rynek lokalny produkty takie jak:
mleko spożywcze o różnych zawartościach tłuszczu tj.:
0,0%, 0,5%, 2%, 2,5% w kartonach i folii oraz w proszku (pełne i odtłuszczone)
śmietanka w kubkach i kartonie: 18% i 30%,
napoje mleczne typu: kefir 2% (w kubku i kartonie),
twarogi chude, półtłuste , formowane i krojone,
jogurty owocowe o zawartości 1,5% tłuszczu oraz jogurty naturalne,
serki: wiejski homogenizowany 30%, ziarnisty 8% i twarogi półtłuste i mielone, smakowe
masło: śmietankowe i ekstra 82,5% tłuszczu.
Wyroby te oparte są na własnych recepturach oraz technologiach, zatwierdzanych każdorazowo przez Państwowe Służby Sanitarne,
1.3. Charakterystyka technologii
Produkcja mleka spożywczego
1 Odbiór mleka — kontrola wyglądu, smaku, zapachu, temperatury, kwasowości, zawartości tłuszczu oraz przecedzenie i zważenie na specjalnych wagach.
2 Wstępne magazynowanie w zbiornikach o pojemności od kilku do kilkunastu tysięcy litrów, wykonanych ze stali nierdzewnej lub czystego aluminium;
3 Normalizacja, polegająca na doprowadzeniu zawartości tłuszczu w danej partii mleka do wymaganej wysokości (2 lub 3%).
4. Czyszczenie mleka, mające na celu usunięcie obcych ciał, zanieczyszczeń mechanicznych oraz jak największej ilości drobnoustrojów, dokonywane w drodze przepuszczenia przez
filtr lub wirowania w specjalnej wirówce.
5.Pasteryzacja, Firma stosuje metodę pasteryzacji w temperaturze od 71-75° C przez 15-30 sek. Dobrze przeprowadzona pasteryzacja przedłuża trwałość mleka do 36 godzin
6.Chłodzenie, dokonywane jest niezwłocznie po pasteryzacji i ewentualnym krótkim przetrzymywaniu. Tak samo jak pasteryzacja chłodzenie odbywa się systemem ciągłym: mleko przechodzi przez jedną lub dwie sekcje wymieniacza ciepła (dla wyzyskania większości ciepła mleka świeżo spasteryzowanego do wstępnego podgrzania mleka surowego), następnie jest oziębiane przy użyciu wody studziennej (do 15—20°C) i wreszcie sztucznie oziębiane solanką do 5°C
7. Magazynowanie mleka spasteryzowanego i ochłodzonego w zbiornikach zwanych tankami.
8. Rozlewanie mleka do konwi, butelek lub bezzwrotnych opakowań z tworzyw sztucznych;
9. Dystrybucja mleka głównie transportem samochodowym, do sieci sklepów handlu detalicznego oraz innych odbiorców
Produkcja masła
Masło
Masło wyrabia się ze śmietanki pasteryzowanej nieukwaszonej (tzw. masło
śmietankowe) lub śmietanki ukwaszonej, (czyli śmietany) po dodaniu czystych kultur
bakterii kwasu mlekowego; masło, tzw. wiejskie jest wyrabiane ze śmietany nie
pasteryzowanej, zwykle silnie naturalnie ukwaszonej.
Masło powstaje w procesie tzw. zmaślania, prowadzonym w sposób periodyczny lub
ciągły. Śmietana jest schładzana, a następnie umieszczona w bębnach obrotowych,
zwanych masielnicami. Podczas zmaślania następuje spienienie śmietanki (lub śmietany)
i łączenie kuleczek tłuszczowych w bryłki masła, a następnie wygniatanie. Masło może
być produkowane przy użyciu słodkiej śmietany (z dodatkiem zakwasu lub bez) lub tez
śmietany kwaśnej. Przy produkcji masła ze słodkiej śmietany powstaje maślanka. Po odciągnięciu maślanki, masło jest płukane, prasowane i pakowane.
Produkcja serów
Sery twarogowe
Sery świeże (nie dojrzewające) powstają z mleka standaryzowanego i pasteryzowanego, czasami homogenizowanego.
Do mleka dodawane są sole wapniowe (najczęściej chlorek wapniowy), w celu przywrócenia równowagi soli mineralnych, zachwianej na skutek pasteryzacji mleka.
Chlorek wapniowy działa, jako środek wspomagający koagulację.
Po dodaniu kultur bakteryjnych mleko ogrzewane jest w wannach twarożkarskich,
gdzie przechodzi około 12-16 godzinny okres inkubacji w temperaturze około 28C. Po
koagulacji skrzep ogrzewany jest do temperatury 37-45 C, pakowany w tkaniny
i prasowany lub przenoszony do ogrzewanych kadzi, w których przechodzi proces
granulacji. Odciśnięty skrzep może jest wzbogacany o dozwolone dodatki smakowe
(przyprawy, substancje aromatyzujące, cukier itp.).
W systemach automatycznych lub półautomatycznych gęstwa twarogowa masa jest
rozładowywana i prasowana w wykonanych z tworzywa sztucznego formach.
Sery termizowane produkuje się w ten sam sposób, ale z dodatkową fazą
ogrzewania do 60 C po odwirowaniu (co pozwala na dłuższy okres przechowywania).
Produkcja mleka w proszku
Mleko w proszku
Mleko w proszku otrzymuje się z mleka świeżego przez niemal całkowite
odparowanie wody (do kilku procent zawartości). Zależnie od sposobu suszenia mleko
w proszku może mieć postać drobnych ziarenek (średnicy kilkunastu mikrometrów) lub
nieforemnych płatków.
Proces technologiczny produkcji mleka w proszku składa się z następujących etapów
• oczyszczenia i standaryzacji (normalizacji)
• pasteryzacji wstępnej i oziębiania
• pasteryzacji wtórnej i zagęszczania
• homogenizacji (w przypadku mleka w proszku pełnego)
• suszenia i wychładzania
• pakowania
Oczyszczanie i normalizacja przebiegają w sposób analogiczny jak w przypadku
mleka spożywczego.
W produkcji mleka w proszku, które ma być produktem o dużej trwałości stosuje się
bardzo silna pasteryzację, w tym ogrzewanie przez bardzo krótki okres (nawet ułamek
sekundy) do temperatur ponad 100 C (w niektórych przypadkach nawet 150 C).
W przypadku długotrwałego (kilkanaście godzin) przechowywania mleka przed
zagęszczeniem i suszeniem stosuje się pasteryzacje dwukrotnie: po oczyszczeniu mleka
i tuż przed zagęszczeniem.
Proces zagęszczania przeprowadzany jest w urządzeniu wyparnym. Mleko przeznaczone do suszenia zagęszcza się około 4-5 krotnie, do osiągnięcia zawartości suchej masy w granicach 50%.
Suszenie mleka może się odbywać w systemie kontaktowym na urządzeniach rozpylających (mleko w proszku rozpyłowe).
Suszenie rozpyłowe polega na rozpylaniu drobnych kropelek mleka w ogrzanym powietrzu, co skutkuje momentalnym odparowaniem wody. Czynnikiem suszącym jest oczyszczone powietrze ogrzane do temperatury 150-200C. Proszek mleczny opada na dno komory
i podawane jest bezpośrednio do zbiornika lub poddawane dalszym zabiegom (oziębianie, przesiewanie, aglomeracja). W wyniku procesu powstaje jednolity proszek mleczny wysokiej jakości, dający po rozpuszczeniu mleko płynne o niemal niezmienionych w stosunku do surowca cechach biologicznych i organoleptycznych. Z komory suszarniczej mleko jest kierowane przez system cyklonów lub filtrów rękawowych do odbieralników, w których przechowywany jest przed pakowaniem.
Odzyskiwany pył mleczny zawracany jest do procesu produkcyjnego. Proszek
opuszczający komorę suszarniczą powinien być schłodzony do temperatury nie
przekraczającej 25C - magazynowanie mleka w proszku o wyższej temperaturze grozi
zamianami pogarszającymi jego jakość (utlenianie i wytopienie tłuszczów, obniżenie
rozpuszczalności i zwilżalności).
Do ogrzewania pierwszego stopnia wyparki używana jest para wodna, natomiast do
ogrzewania kolejnych stopni – skroplone opary. W procesie powstają kondensaty
z wyparki, ścieki chłodnicze (w przypadku stosowania otwartego obiegu wody) oraz
odpady z fragmentów opakowań.
Produkcja napojów fermentowanych
Jogurt
Uzyskuje się go ukraszając mleko tworząc układ symbiotyczny z mikroorganizmami (pałeczkami i ziarniakami). Ziarniaki wytwarzają kwas mrówkowy i pirogronian oraz dwutlenek węgla z obecnego w mleku mocznika, co stymuluje wzrost pałeczek. Z kolei pałeczki powodują uwalnianie z mleka peptydów i aminokwasów (walina, metionina, lizyna, histydyna, kwas glutaminowy etc.),
Mleko przeznaczone do produkcji jogurtu jest normalizowane, ogrzewane, homogenizowane w temperaturze około 55C, i pasteryzowane w temperaturze ponad 90 stopni. Po pasteryzacji następuje schłodzenie do około 40C i zaszczepienie kulturami bakterii (szczepionka lub zakwas kultur jogurtowych). Proces fermentacji trwa kilka godzin (około 4), jednak czas, tempo i stopień ukwaszenia mleka podczas inkubacji zależą m.in. od składu, aktywności i ilości dodanego zakwasu oraz temperatury inkubacji.
Zaszczepione mleko jest inkubowane do momentu wytworzenia skrzepu
i osiągnięcia żądanej kwasowości. Wytworzony jogurt jest delikatnie mieszany i podawany
do ogrzewacza , a następnie do maszyny pakującej w przypadku jogurtów mieszanych.
W produkcji jogurtu stałego zaszczepione mleko pakuje się w opakowania jednostkowe,
w których zachodzi proces inkubacji. Do jogurtów smakowych dodawane są dodatki
smakowo zapachowe.
Kefir
Mleko poddawane jest pasteryzacji (w temperaturze około 85C), repasteryzacji (w temperaturze około 95C), następnie jest schładzane i dodawany jest zakwas kefirowy.
Kefir produkowany jest metodą termostatową. W metodzie termostatowej zaszczepione mleko jest pakowane w opakowania jednostkowe i inkubowane w temperaturze ponad 20 C do osiągnięcia wymaganej kwasowości, a otrzymywany kefir poddawany jest dojrzewaniu w temperaturze około 10C przez 1 do 3 dni, po czym produkt jest schładzany i pakowany.
STRUKTURA PROCESU TECHNOLOGICZNEGO WG. FAZ TECHNOLOGICZNYCH I OPERACJI TECHNOLOGICZNYCH
Rys 4. Schemat technologiczny produkcji masła
1.4. Infrastruktura techniczna
Schemat generalny mleczarni
A- Hala produkcyjna mleka i mleka w proszku
B- Hala do produkcji masła
C- Hala do produkcji serów
D- Hala do produkcji napojów fermentowanych
E- Hala do produkcji śmietany
F1,F2- Studnie z wodą
G- Magazyny do przechowywania i kontroli jakości mleka
H- Budynek administracyjny
I1,I2- Magazyn do przechowywania i przygotowania gotowych wyrobów do odbioru, Magazyn na Odpady
Wykaz maszyn, urządzeń, aparatów i narzędzi na poszczególnym stanowisku produkcyjnym
Stanowisko do termicznej i mechanicznej obróbki mleka lub śmietanki
a). wykaz maszyn, urządzeń, aparatów, narzędzi
- zestaw do obróbki termicznej zawierający: pompę nabiałową, zbiornik regulacyjny, pasteryzator płytowy z zestawem do automatycznego podgrzewania wody, zaworem do zawracania czynnika technologicznego niedopasteryzowanego
- wirówka,
- homogenizator,
- instalacja do automatycznej regulacji temperatury obróbki cieplnej z pomiarem i zapisem;
b). wykaz sprzętu/urządzeń pomiarowych, diagnostycznych:
- manometry (zainstalowane) do pomiaru ciśnienia czynnika technologicznego i mediów technicznych,
- termometry elektroniczne;
Stanowisko do produkcji mleka spożywczego lub śmietanki spożywczej
a). wykaz maszyn, urządzeń, aparatów, narzędzi - zbiornik do normalizacji zawartości tłuszczu,
- pompa nabiałowa,
- maszyna do pakowania w opakowania jednostkowe (woreczki p-e, butelki p-e lub kartoniki),
- pojemnik na odpady produkcyjne,
- pojemniki do pakowania opakowań jednostkowych, palety z tworzywa sztucznego,
- zestaw narzędzi ogólnych i specjalistycznych do obsługi maszyn i urządzeń wchodzących w skład zestawu,
- sprzęt pomocniczy;
b). wykaz sprzętu/urządzeń pomiarowych, diagnostycznych:
- termometr elektroniczny,
- naczynia do pobierania próbek do badań,
- naczynia miarowe do normalizacji końcowej zawartości tłuszczu;
Stanowisko do produkcji mleka i śmietanki UHT
a) wykaz maszyn, urządzeń, aparatów, narzędzi
- zestaw do obróbki termicznej zawierający: pompę nabiałową, zbiornik regulacyjny, sterylizator płytowy lub rurowy z zestawem do automatycznego podgrzewania wody, zaworem do zawracania czynnika technologicznego niedosterylizowanego,
- homogenizator,
- instalacja do automatycznej regulacji temperatury obróbki cieplnej z pomiarem i zapisem,
- maszyna do aseptycznego pakowania mleka UHT,
- sprzęt pomocniczy;
b). wykaz sprzętu/urządzeń pomiarowych, diagnostycznych:
- manometry (zainstalowane) do pomiaru ciśnienia czynnika technologicznego i mediów technicznych,
- termometry elektroniczne;
Stanowisko do produkcji napojów fermentowanych (jogurt, kefir,) metodą termostatową
a). wykaz maszyn, urządzeń, aparatów, narzędzi
- zbiornik procesowy (matecznik) z regulacją dopływu i temperatury czynnika grzewczego i oziębiającego wraz z mieszadłem,
- homogenizator,
- zestaw do roztwarzania mleka w proszku i dodatków stałych,
- pompa pozytywna,
- komora termostatowa,
- maszyna pakująca,
- sprzęt pomocniczy;
b). wykaz sprzętu/urządzeń pomiarowych, diagnostycznych:
- manometry (zainstalowane) do pomiaru ciśnienia mediów technicznych,
- termometr elektroniczny,
- pehametr;
Stanowisko do produkcji serów twarogowych
a). wykaz maszyn, urządzeń, aparatów, narzędzi
- zbiornik procesowy (kocioł twarożkarski lub wanna twarożkarska) z regulacją dopływu i temperatury czynnika grzewczego i oziębiającego z osprzętem ręcznym lub mechanicznym,
- stół,
- prasa twarożkarska,
- formy, chusty,
- pompa,
- zbiornik do serwatki,
- maszyna do próżniowego pakowania twarogów,
- sprzęt pomocniczy;
b). wykaz sprzętu/urządzeń pomiarowych, diagnostycznych:
- manometry (zainstalowane) do pomiaru ciśnienia mediów technicznych,
- termometr elektroniczny,
- pehametr,
- naczynia do pobierania próbek;
Stanowisko do produkcji masła
a). wykaz maszyn, urządzeń, aparatów, narzędz
- zbiornik procesowy do dojrzewania śmietany z regulacją dopływu i temperatury czynnika grzewczego i oziębiającego z osprzętem ręcznym lub mechanicznym,
- pompa pozytywna,
- masielnica,
- zbiornik do maślanki,
- maszyna pakująca,
- sprzęt pomocniczy;
b). wykaz sprzętu/urządzeń pomiarowych, diagnostycznych:
- manometry (zainstalowane) do pomiaru ciśnienia mediów technicznych,
- termometr elektroniczny,
- pehametr,
- waga,
- naczynia do pobierania próbek;
W skład infrastruktury technicznej w naszej firmie wchodzą ponadto:
- sieć elektroenergetyczna
- siec wodociągowa
- sieć kanalizacyjna
-filtry ograniczające emisję pyłów do atmosfery
1.5 Przewidywane kierunki rozwoju
Przedsiębiorstwo w przyszłości zamierza uruchomić nową linie produkcyjną. Oferta firmy zostanie wzbogacona o artykuły tylko i wyłącznie na bazie mleka koziego. W miarę rozwoju dystrybucja zostanie poszerzona o sąsiednie rynki, aż do sprzedaży w całym kraju.
2. Klasyfikacja funkcji wykonawczych
2.1. Cel produkcji systemu
Przedsiębiorstwo za cel produkcyjny stawia sobie wejście na określony segment rynku jakim są artykuły przetwórstwa mlecznego, utrzymanie pozycji na rynku i ciągły rozwój, a także co najważniejsze stawia na jakość i zadowolenie klientów, czego skutkiem będą zyski ze sprzedaży i rozpoznawalność marki.
2.2. Drzewo funkcji wykonawczych
2.3. Klasyfikator funkcji wykonawczych przedsiębiorstwa
PRODUKCJA MLEKA SPOŻYWCZEGO
CW1 – Odbiór mleka krowiego od dostawców
CW11 – Ocena wyglądu, smaku i zapachu
CW12 – Oznaczenie kwasowości i czystości
CW13 – Wykonanie próby reduktorowej
CW14 – Pomiar temperatury
CW15 – Oznaczenie zawartości tłuszczu
CW16 – Przepompowanie ze środków transportu na wagę (ważenie)
CW2 – Wstępne magazynowanie
CW21 – Umieszczenie mleka w zbiornikach w temperaturze 5-8 C.
CW3 – Normalizacja (doprowadzenie zawartości tłuszczu do 2% lub 3,2%)
CW31 – przepompowanie mleka pełnego do wirówki
CW32 – odwirowanie śmietanki
CW33 – analityczne sprawdzenie zawartości tłuszczu
CW4 – Czyszczenie mleka.
CW41 – przepływ mleka do wirówki czyszczącej
CW42 – ogrzanie mleka do temp. 40 C
CW43 – Kontrola jakości
CW5 – Pasteryzacja
CW51 – przepływ mleka do pasteryzatorów płytkowych
CW52 – ogrzewanie mleka do temperatury 71-75 C przez 15-30 sekund
CW6 - Chłodzenie
CW61 – przepływ spasteryzowanego mleka do sekcji agregatów płytkowych
CW62 – chłodzenie mleka do temperatury 4,5-6 C
CW63 - przepompowanie mleka do zbiorników w magazynie
CW7 - Magazynowanie
CW71 – utrzymywanie temperatury w zbiornikach na poziomie 0-6 C
CW72 – Ocena jakościowa
CW73 – Przygotowanie mleka do rozlewni
CW8 – Rozlewanie do opakowań
CW81 – rozlewanie mleka do butelek
CW82 – rozlewnie mleka do tanków
CW83 –rozlewanie mleka do opakowań z tworzyw
CW84 – Przekazanie do magazynu wyrobów gotowych.
CW9 - Dystrybucja
CW91 – odbiór produktów z magazynu
CW92 – dostarczanie towaru do klientów
3. Klasyfikacja funkcji pomocniczych
3.1. Cel zarządzania systemu
W każdej organizacji zarządza się po to, aby przy pomocy realizacji celów pośrednich, pośrednich zadań i funkcji dążyć do realizacji celu głównego, jakim jest zysk, a także rozpoznawalność marki. Tak też jest w przypadku naszego przedsiębiorstwa.
3.2. Drzewo funkcji zarządzania
3.3. Klasyfikator funkcji zarządzania w przedsiębiorstwie
CZ1 – Analiza i badania rynku
CZ11 – Planowanie i przeprowadzanie stosownych badań rynkowych
CZ111 – wykonanie analizy sprzedaży na rynku docelowym
CZ112 – wykonanie analizy poziomu zadowolenia klientów
CZ113 – badanie nasycenia rynku docelowego
CZ12 – Kreowanie odpowiednich planów rynkowych
CZ13 – Wykonanie statystyk
CZ14 – Przygotowanie raportów dla Zarządu
CZ2 – Reklama i Public Relations
CZ21 – Nawiązanie współpracy z Agencją relamową
CZ211 – Opracowanie kampanii reklamowej
CZ212 – Nadzorowanie pracy Agencji reklamowej
CZ22 – Ustalenie budżetu na reklamę
CZ23 – Badanie skuteczności reklamy
CZ3 – Zadania związane z obsługą biur
CZ31 – Zaopatrzenie poszczególnych stanowisk w materiały biurowe
CZ32 – Kontrola urządzeń biurowych
CZ4 – Wykonanie bilansu
CZ41 – zebranie odpowiednich zestawień liczbowych
CZ42 – przygotowanie bilansu
CZ43 – wyliczenie bilansu
CZ44 – przekazanie wyników Głównemu Księgowemu
CZ5 – Wykonanie rachunku zysków i strat
CZ51 – zebranie odpowiednich zestawień liczbowych
CZ52 – opracowanie rachunku zysków i strat
CZ53 – wyliczenie rachunku zysków i strat
CZ54 – przekazanie wyników Głównemu Księgowemu
CZ6 – Wykonanie ewidencji księgowej
CZ7 – Kontrolowanie należności i zobowiązań przedsiębiorstwa
CZ8 – Analiza kosztów działalności oraz inicjowanie działań zmierzających
do ich obniżenia,
CZ9 – Kwartalne badania wskaźników ekonomicznych przedsiębiorstwa
CZ91 – Przygotowanie raportów kwartalnych
CZ92 – Wyliczenie i analiza wskaźników
CZ93 – Sporządzenie raportów dla Zarządu
CZ931 - zebranie danych z przedsiębiorstwa
CZ932 - zestawienie odpowiednich raportów kwartalnych
CZ933 - przekazanie raportów do zarządu przedsiębiorstwa
CZ10 – Organizowanie pracy Wydziału
CZ101 – Analizowanie stanu pracy
CZ102 – Przekazanie zmian kierownikowi wydziału
CZ103 – Wdrażanie zmian w wydziale
CZ104 – Analizowanie zaistniałych konfliktów
CZ11 – Prowadzenie naboru pracowników
CZ111 – Składanie ogłoszeń o wolnych stanowiskach pracy w Urzędzie Pracy
CZ112 – Zebranie złożonych dokumentów przez kandydatów
CZ113 - Analiza i selekcja osób zgłoszonych do konkursu
CZ114 – Przeprowadzenie rozmowy kwalifikacyjnej z wyselekcjonowanymi
kandydatami
CZ115 – Wybór odpowiednich kandydatów na stanowiska
CZ12 - Prowadzenie karty oceny pracownika
CZ121 - Zbieranie informacji na temat pracowników
CZ122 - Analiza ich pracy
CZ123 - Ocena pracowników
CZ124 - Wpisanie odpowiednich uwag do kart pracowników
CZ13 - Prowadzenie ewidencji płac pracowniczych
CZ131 - Wykonanie listy pracowników
CZ132 - Ustalenie stawek wynagrodzenie
CZ133 - Zatwierdzenie stawek przez dyrektora firmy
CZ134 - Przekazanie list płac do wydziału finansowego
CZ14 - Zarządzanie systemem motywacji pracowników (nagrody, kary,
polityka płacowa, urlopy),
CZ15 - Kontrakty z dostawcami
CZ151- Negocjacja cen
CZ152 – Podpisanie umowy
CZ153- Składanie zamówień
CZ16 - Planowanie, projektowanie i nadzorowanie produkcji
CZ161 - Zbieranie informacji na temat produkcji
CZ162 - Planowanie produkcji
CZ163 - Wdrażanie produkcji
CZ164 - Nadzorowanie produkcji
CZ17 – Ustalenie harmonogramu produkcji
CZ171 – Wyliczenie czasu produkcji
CZ172 – Sporządzenie harmonogramu
CZ18 – Ustalenie budżetu na produkcję
CZ181 – Wykonanie symulacji kosztów przewidzianej produkcji
CZ19 – Poszukiwanie nowych odbiorców
CZ20 – Utrzymanie stałych odbiorców
CZ21 – Rozwiązywanie ewentualnych problemów wynikających ze współpracą
z odbiorcami
CZ211 – Sprawdzanie faktur
CZ212 - Plan rozwiązania problemu
CZ213 – Negocjacje i ustalanie kompromisów
CZ214 – Ustalanie kompromisowego rozwiązania
CZ22 – Dbałość o wizerunek firmy
4. Projekt struktury organizacyjnej przedsiębiorstwa
4.1. Tworzenie stanowisk organizacyjnych
Kryteria klasyfikacji Stanowiska
Rodzaj wykonywanych zadań Produkcyjne i pomocnicze
Powtarzalność realizacji zadań Jednostkowe i seryjne
Stopień mechanizacji Ręczne i mechaniczne
Miejsce realizacji zadań Stałe i ruchome
STANOWISKA
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Zaopatrzeniowiec CZ31
CZ153 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
kierowca CW 91
CW 92 2
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Operator linii CW 16 CZ
CW 32 CZ 2.2
CW 41 CZ 2.3
CW 51 CZ 10.2.1
CW 61 CZ 10.2.1.1
CW73
CW81
CW82
CW83 10
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Ankieter CZ113 2
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Rekrutant CZ112
CZ113
CZ114 2
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Magazynier CW21
CW31 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Technolog CW 11
CW 42
CW 52
CW62 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Laborant CW 12 CZ 3.3
CW 13 CZ 4.4
CW 15
CW 33
1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Analityk CZ111
CZ112
CZ213 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Kontroler jakości CW43
CW72 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Informatyk CZ232 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
kierownik magazynu CW84
CZ103
CZ121
CZ122
CZ123
CZ211 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
kierownik produkcji CZ 11
CZ 12
CZ 214
CZ103
CZ121
CZ122
CZ123
CZ161
CZ162
CZ163
CZ171 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
kierownik ds. Marketingu i Rozwoju CZ21
CZ103
CZ121
CZ122
CZ123
CZ19
CZ20 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
kierownik ds. zatrudnienia CZ115 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Kierownik ds. zbytu i dystrybucji CZ151
CZ152 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Kadrowa CZ124
CZ131
CZ134
CZ14 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Koordynator Systemów Zarządzania CZ101
CZ104
1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Księgowa CZ 42
CZ 43
CZ 44
CZ52
CZ53
CZ54 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Specjalista ds. Reklamy i Public relations CZ211
CZ223
CZ212
CZ213
CZ214 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Specjalista ds. Planowania CZ91
CZ92
CZ931
CZ103
CZ18 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Główny Księgowy CZ 6
CZ 7
CZ8 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Dyrektor finansowy CZ93
CZ932
CZ933
CZ102
CZ132 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Dyrektor Marketingu i Sprzedaży CZ22
CZ212
CZ14
CZ102
CZ132 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Dyrektor Produkcji CZ132
CZ164
CZ172 1
Nazwa stanowiska Zadania/Symbol Ilość osób
Dyrektor Naczelny CZ111
CZ133
CZ14
CZ22 1
4.2. Grupowanie stanowisk w komórki i jednostki organizacyjne
PION DYREKTORA FINANSOWEGO
1.Dział Zakupów
a. zaopatrzeniowiec
b.kierowca
2.Dział Kadr i Płac
a. rekrutant
b. kadrowa
c. kierownik ds. zatrudnienia
3.Dział Informatyki
a.Informatyk
4.Dział Księgowości
a. Księgowa
b. główny księgowy
5. Specjalista ds. Planowania
PION DYREKTORA MARKETUNGU I SPRZEDAŻY
1.Zespół ochrony i środowiska BHP
2.Dział badań i kontroli jakości
a.ankieter
b.analityk
c.kontroler jakości
3.Biuro Zintegrowanych systemów zarządzania
a.informatyk
b. koordynator systemów zarządzania
4.Dział zbytu i dystrybucji
a. kierowca
b. magazynier
c. kierownik ds. zbytu i dystrybucji
5.Dział marketingu i rozwoju
a. kierownik ds. marketingu i rozwoju
b. specjalista ds. reklamy i PR
PION DYREKTORA PRODUKCJI
1.Magazyny
a. magazynier
b. kierownik magazynu
2.Laboratorium
a. laborant
b. technolog
3.Dział produkcji
a.operator linii
b.kierownik ds. produkcji
4.Dział przygotowania produkcji
5.Dział planowania produkcji
4.3. Kształtowanie zależności funkcjonalnych
Funkcje podstawowe komórki Komórki współpracujące
Dyrektor U I
Kierownicy W I U
Pracownicy W I
Charakter powiązań:
W- Wykonanie
I – informacja
U - udział
W – obowiązek wykonania pracy podstawowej, bez której funkcja nie byłaby spełniona
I – obowiązek przekazywania funkcji odpowiednio przygotowanych informacji, koniecznych do wykonania czynności warunkujących spełnienie tej funkcji
U - obowiązek uczestniczenia w realizacji funkcji poprzez m. in. udział w naradzie, wymianie poglądów, zgłaszanie propozycji i wniosków itp.
4.4. Ustalenie potencjalnej rozpiętości kierowania i stopnia obciążenia
kierowników
Nazwa stanowiska kierowniczego Czynniki potencjalnej rozpiętości kierowania
Podo-bieństwo funkcji Prze-
strzenne rozmie-
szczenie pracowni-ków Zło-
żoność
funkcji Kwali-
fikacje perso-nelu Sto-
pień
wyma-ganej kordy-nacji Plano-wanie Pomoc organi-zacyjna Suma pkt.
Poten-cjalna rozpię-
tość kiero-wania
Kierownik produkcji Całkowicie różne (5) W budynkach na terenie przedsiębiorstwa (3) Zruty-nizowane
(4) Mało wska-zówek i kontroli (3) Wiele kontak-
tów i łatwa kordy-nacja (6) Miarko-wany
zakres
(6) 0.95 27.95 6-9
Kierownik ds. marketingu i rozwoju Istotnie różne (4) Wszyscy w jednym budynku (2) Skompli-kowane (6) Mało wska-zówek i kontroli (3) Wiele kontak-
tów i łatwa kordy-nacja (6) Znaczny zakres
(8)
0.95 29.95 6-9
5. Formalizacja struktury organizacyjnej
5.1. Schemat organizacyjny
5.2. Zakres odpowiedzialności, zadania i obowiązki oraz współpraca
Władzę w Spółce sprawuje Rada Nadzorcza oraz Zarząd.
W skład Rady Nadzorczej wchodzi od dwóch do pięciu członków. Rada Nadzorcza nadzoruje działalność Spółki, zawiera w imieniu Spółki umowy
z członkami Zarządu i reprezentuje Spółkę w sprawach z nimi.
Zarząd Spółki składa się z dwóch osób. Zarząd wykonuje wszelkie uprawnienia w zakresie zarządzania Spółką z wyjątkiem uprawnień zastrzeżonych przez prawo. Tryb działania Zarządu oraz sprawy, które mogą być powierzone jego członkom określa szczegółowo regulamin Zarządu.
W skład ścisłego kierownictwa Przedsiębiorstwa wchodzi Dyrektor Naczelny
i jego Zastępcy, tj. dyrektorzy pionów organizacyjnych, a także Pełnomocnik ds. Zintegrowanych Systemów Zarządzania, ustanowiony w związku z wdrażaniem
w Przedsiębiorstwie zintegrowanych Systemów Zarządzania Jakością, Środowiskiem
i Bezpieczeństwem pracy.
Dyrektor Naczelny zarządza całym Przedsiębiorstwem oraz realizuje jego strategie. Współuczestniczy w tworzeniu i realizacji polityki jakości, środowiska
i bezpieczeństwa pracy, polityki personalnej, marketingowej oraz finansowej. Dyrektor współpracuje z podmiotami zewnętrznymi tj. Urząd Skarbowy, Urzędy Pracy, biura doradztwa personalnego, ZUS, firmy konsultingowe, a także komórkami organizacyjnymi np. Działem Księgowości, Sekcją Wynagrodzeń, Specjalistą ds. Planowania, Biurem Zintegrowanych Systemów Zarządzania. Głównym zadaniem Dyrektora Naczelnego jest utrzymanie Przedsiębiorstwa w jak najlepszej formie, aby osiągać coraz to większe zyski.
Dyrektor Finansowy jest odpowiedzialny za optymalizację procesów finansowych oraz za jakość zarządzania finansami Przedsiębiorstwa. Nadzoruje pracę podległego mu pionu: Specjalisty ds. Planowania, Działu Księgowości, Działu Informatyki oraz Działu Kadr i Płac. Na czele każdej z komórek stoi kierownik posiadający obowiązki, uprawnienia i odpowiedzialność za przydzielone mu zadania.
Dyrektor Marketingu i Sprzedaży tworzy i realizuje strategię oraz politykę marketingową Przedsiębiorstwa. Dba o interes Firmy w zakresie ochrony własności przemysłowej i zwalczania nieuczciwej konkurencji. Nadzoruje przygotowywanie dokumentacji dotyczącej znaku towarowego dla wyrobów oraz pracę podlegających mu komórek (Działu Marketingu i Rozwoju, Działu zbytu i dystrybucji, Działu Badań i Kontroli Jakości, Biura Zintegrowanych Systemów Zarządzania oraz Ochrona Środowiska i BHP).
Dyrektor Produkcji opracowuje i odpowiada za realizację planów w zakresie: wykonania zamówień na wyroby produkcyjne, rozwoju technologii i organizacji produkcji, inwestycji w produkcyjnym majątku trwałym. Przyjmuje odpowiedzialność za optymalizację procesów produkcyjnych i logistycznych oraz jakość produktów na wszystkich etapach realizacji. Dyrektor Produkcji trzyma kontrolę nad Działem Planowania Produkcji, Działem Przygotowania Produkcji oraz nad Działem Produkcji i Magazynowania.
Każdy z Dyrektorów przedstawia ścisłemu kierownictwu wszystkie informacje dotyczące każdego działu, a także wszystkie plany i zamiary. Dopiero gdy Dyrektor Naczelny przeanalizuje i zatwierdzi projekty, mogą one zostać wdrożone.
Pełnomocnik ds. Zintegrowanych systemów Zarządzania- Odpowiada za wdrażanie i utrzymanie systemów zarządzania jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem pracy w przedsiębiorstwie. Realizuje przyjętą politykę oraz cele odnoszące się do systemów zarządzania jakością, bezpieczeństwem pracy oraz środowiskiem. Odpowiedzialny jest za właściwą organizację systemu badań i kontroli produktów, za właściwe planowanie i realizowanie zadań związanych z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową oraz ochroną środowiska. Przyjmuje obowiązek odpowiedzialności za wdrażane oraz efektywne funkcjonowanie Zintegrowanych Systemów Zarządzania Jakością, Bezpieczeństwem Pracy i Środowiskiem wg standardów ISI, UE oraz PN.
Specjalista ds. Planowania- zadania i obowiązki:
Opracowanie projektów planów przedsiębiorstwa krótko, średnio oraz długoterminowych,
Koordynowanie opracowania rocznych planów działalności przedsiębiorstwa, przygotowanie wytycznych do opracowania projektów planów cząstkowych.
Wzajemne dostosowanie opracowanych projektów z poszczególnych obszarów działalności przedsiębiorstwa i połączenia ich w projekt planu rocznego,
Opracowanie budżetów poszczególnych komórek organizacyjnych.
Analizowanie wykonania budżetów komórek organizacyjnych oraz całego przedsiębiorstwa.
Opracowanie informacji i analiz ekonomiczno-finansowych.
Współpraca z komórkami organizacyjnymi:
1. Działem Księgowości w zakresie:
• Budowy oraz modyfikacji systemu ewidencyjnego kosztów i wyników przedsiębiorstwa oraz jego komórek organizacyjnych,
• Opracowanie projektów planów ekonomiczno – finansowych oraz oceny ich realizacji,
• Oceny opłacalności zleceń produkcyjnych i handlowych oraz rentowności produkcji,
2. Biurem Zbytu i Dystrybucji w zakresie:
• Polityki cenowej,
• Ustalenia cen wyrobów i sług,
• Asortymentowych planów sprzedaży oraz analiz ich wykonania, planów zapasów wyrobów gotowych oraz analiz ich stanu, planów poziomu należności z tytułu sprzedaży,
• Analiz mocnych i słabych stron oraz zdolności konkurencyjnej przedsiębiorstwa.
3. Działem Planowania Produkcji w zakresie:
• Asortymentowych planów produkcji i analiz ich wykonania,
• Planów poziomu produkcji nie zakończonej oraz analiz ich stanu,
4. Działem Zakupów w zakresie:
• Planów zakupów od dostawców, planów poziomu produkcji nie zakończonej oraz analiz ich stanu,
• Planów poziomu zobowiązań z tytułu zakupów.
5. Biurem Zintegrowanych Systemów Zarządzania w zakresie:
• Działań związanych z wdrażaniem, utrzymaniem oraz efektywnym funkcjonowaniem zintegrowanych systemów zarządzania,
• Opracowania projektów wewnętrznych aktów normatywnych i innych dokumentów.
Dział Księgowości – zadania i obowiązki:
1. Prowadzenie ewidencji zgodnie z Zakładowym Planem Kont:
• Operacji gospodarczych, składników majątku przedsiębiorstwa, w tym środków trwałych oraz ich umorzeń i amortyzacji,
• Kapitałów, funduszy i zobowiązań, działalności inwestycyjnej
• Pozostałych składników bilansu.
2. Prowadzenie rachunku wyników przedsiębiorstwa, w tym odpowiedniej ewidencji przychodów i kosztów działalności oraz pozostałych składników rachunku.
3. Sprawdzanie wszystkich dokumentów księgowych pod względem formalnym
4. Prowadzenia korespondencji z kontrahentami w sprawach stanu rozrachunków oraz w celu windykacji należności,
5. Ustalenie wysokości zobowiązań podatkowych oraz innych wynikających z odpowiednich przepisów.
6. Regulowanie wszystkich zobowiązań przedsiębiorstwa zgodnie z wymaganymi terminami.
7. Sporządzanie deklaracji podatkowych oraz sprawozdawczości finansowej zgodnie z obowiązującymi przepisami, w tym bilansu i rachunku wyników.
8. Obsługa rachunków bankowych,
9. Prowadzenie ubezpieczeń majątkowych i regulowanie zobowiązań z tego tytułu,
10. Przekazywanie spraw związanych z nieuregulowaniem wierzytelności przez kontrahentów przedsiębiorstwa w celu ich skierowania na drogę postępowania egzekucyjnego.
11. Prowadzenie kasy przedsiębiorstwa oraz kasy zapomogowo – pożyczkowej,
12. Prowadzenie ewidencji i rozliczenia zaliczek pobranych na koszty podróży i zakupy materiałowe oraz sum podjętych na wynagrodzenia pracowników przedsiębiorstwa ,
13. prowadzenie całokształtu dokumentacji wypłat wynagrodzeń bezpośrednio z kasy.
14. Przeprowadzenie w sposób prawidłowy i terminowy inwentaryzacji rzeczowych i pieniężnych składników majątkowych Spółki,
15. Prowadzenie ewidencji kosztów
16. Analizowanie poziomu ponoszonych kosztów we wszystkich fazach produkcji.
Współpraca z komórkami organizacyjnymi:
1. Specjalistą ds. Planowania w zakresie
• Usprawniania systemu ewidencji kosztów i przychodów
• Analizy poziomu ponoszonych kosztów i przychodów
• Sprawozdawczości finansowej
2. Działem informatyki w zakresie prawidłowej eksploatacji systemów informatycznych
5 Działem Przygotowania Produkcji w zakresie:
• Ewidencji kosztów pracy i sprawozdawczości zużycia surowców i materiałów
• ewidencji produkcji w toku i wyrobów gotowych
7. Działem zakupów w zakresie:
• Ścisłej koordynacji asortymentowego planowania zakupów oraz zapasów
• Otrzymywania aktualnych cen zakupu surowców, dodatków i innych materiałów
8. Biurem Zintegrowanych Systemów Zarządzania w zakresie:
• Wdrażania, utrzymania oraz efektywnego funkcjonowania zintegrowanych systemów zarządzania
• Opracowywania projektów wewnętrznych aktów normatywnych i innych dokumentów
9. Zespołem Ochrony Środowisk
10. Działem Kadr i Płac
Dział informatyki:
1. Wdrażanie nowych systemów informatycznych zgodnie z potrzebami przedsiębiorstwa.
2. Zapewnienie sprawności funkcjonowania sieci. Spełnienie roli administratora sieci.
3. Wprowadzenie niezbędnych zmian i uzupełnień w użytkowanych programach.
4. Opracowanie nowych programów dla potrzeb przedsiębiorstwa.
5. Szkolenie pracowników w zakresie obsługi komputerowych systemów informacyjnych
6. Nadzorowanie prac wykonanych w innych działach w zakresie przygotowania i uruchomienia nowych systemów informatycznych.
7. Zabezpieczenie sieciowego systemu informatycznego przed utratą danych i dostępem osób postronnych, niedozwoloną ingerencją poprzez sieć zewnętrzną –Internet.
8. Nadzorowanie pod względem informatycznym funkcjonowania innych urządzeń.
9. Dokonanie zakupów sprzętu komputerowego, oprogramowania oraz materiałów eksploatacyjnych zgodnie z planem przedsiębiorstwa i bieżącymi potrzebami.
10. Nadzorowanie efektywności eksploatacji sprzętu, oprogramowania oraz materiałów eksploatacyjnych ,
11. Utrzymanie technicznej sprawności systemu Emitent oraz elektronicznych systemów łączności z bankiem.
12. Utrzymanie sprawności wewnętrznych systemów poczty elektronicznej i dostępu do zasobów sieci Internet.
13. Inicjowanie zmian w zakresie informatycznej obsługi poszczególnych obszarów funkcjonowania przedsiębiorstwa.
Współpraca z komórkami organizacyjnymi:
1. Działami: Księgowości, Działem Sprzedaży i Dystrybucji w zakresie poprawności eksploatacji programów funkcjonujących w sieci oraz elektronicznych systemów łączności z instytucjami zewnętrznymi.
2. Specjalista ds. Planowania w zakresie tworzenia i funkcjonowania systemu rachunkowości zarządczej.
3. Działem Przygotowania Produkcji w zakresie funkcjonowania informatycznego systemu wspomagania procesu przygotowania produkcji.
4. Działem Marketingu i Rozwoju w zakresie:
• Projektowania, tworzenia serwisu aktywnych stron www w sieci Internet,
5. Biurem Zintegrowanych Systemów Zarządzania w zakresie:
• Wdrażania, utrzymania oraz efektywnego funkcjonowania zintegrowanych systemów zarządzania,
• Opracowywania projektów wewnętrznych aktów normatywnych
i innych dokumentów.
7. Zespołem Ochrony Środowiska i BHP w zakresie gromadzenia, segregacji
i przechowywania odpadów do czasu przekazania właściwym jednostkom.
8. Pozostałymi komórkami organizacyjnymi w zakresie efektywnego wykorzystania sprzętu i oprogramowania informatycznego przedsiębiorstwa.
Dział Kadr i Płac
1. Składanie ogłoszeń o wolnych stanowiskach pracy w Urzędzie Pracy i lokalnej prasie
2. Obliczanie zasiłków chorobowych, rodzinnych, wychowawczych, macierzyńskich, opiekuńczych i innych świadczeń płatnych przez ZUS
3. Prowadzenie kartotek osobowych zarobków pracowników umysłowych, książeczek wynagrodzeń pracowników fizycznych i kart zasiłkowych
4. Opracowywanie analiz wykonania norm i kształtowania się płac w zawodach akordowych
Współpraca z komórkami organizacyjnymi
1. Przedstawicielami z organizacjami związkowych w zakresie administrowania Zakładowym Funduszem Świadczeń Socjalnych
2. Działem Księgowości w zakresie wypłat wynagrodzeń i świadczeń pracowniczych
Dział zakupów – zadania i obowiązki:
1. Planowanie zaopatrzenia surowcowego przedsiębiorstwa.
2. Prowadzenie zakupu mleka krowiego, innych dodatków do produkcji na jak najkorzystniejszych warunkach w zakresie cen, terminów płatności, kosztów dostaw oraz innych.
3. Prowadzenie oceny dostawców pod kątem spełnienia oczekiwań Spółki.
4. Monitorowanie i analizowanie zaopatrzenia surowcowego i magazynowania.
5. Kontrolowanie dostaw pod względem ilości.
6. Prowadzenie ewidencji dotyczącej ilości i rodzaju opakowań zużywanych w procesie produkcji wyrobów gotowych
Współpraca z komórkami organizacyjnymi:
1. Biurem Zintegrowanych Systemów Zarządzania w zakresie:
• Działań związanych z wdrożeniem, utrzymaniem oraz efektywnym funkcjonowaniem zintegrowanych systemów zarządzania.
• Opracowania projektów wewnętrznych aktów normatywnych oraz innych dokumentów.
2. Specjalista ds. Planowania w zakresie:
• Planów zakupów surowców oraz analiz ich stanu,
• Planów poziomu zobowiązań z tytułu zakupów.
3. Działem Księgowości w zakresie:
• Ścisłej koordynacji asortymentowego planowania zakupów oraz zapasów.
• Przekazywania aktualnych cen zakupu surowców, dodatków i innych materiałów,
• Rozliczeń zakupów oraz regulowania zobowiązań.
4. Działem Marketingu i Rozwoju w zakresie wymiany informacji dotyczących źródeł zaopatrzenia w surowce
5. Zespołem Ochrony Środowiska i BHP w zakresie:
• Zakupu odzieży ochronnej, roboczej i środków czystości.
• Gospodarowania opakowaniami.
• Przekazywania informacji dotyczącej ewidencji o ilościach i rodzajach opakowań wprowadzanych.
6. Działem Planowania Produkcji w zakresie planowania potrzeb produkcyjnych w celu terminowej realizacji planów produkcyjnych.
7. Działami: Planowania Produkcji, Przygotowania Produkcji w zakresie zaopatrzenia w surowce i dodatki.
8. Działem Badań i Kontroli Jakości w zakresie rozpatrywania reklamacji zakupów,
Dział marketingu i rozwoju – zadania i obowiązki:
1. Opracowywanie projektów strategii rynkowej oraz planu marketingowego przedsiębiorstwa
2. Opracowywanie sposobu składania, oznaczania i pakowania wyrobów w opakowania jednostkowe
3. Prowadzenie badań marketingowych oraz ich analiza w zakresie:
- Otoczenia rynkowego:
• Określenie potencjału i dynamiki rynku mleczarskiego
• Określenie pozycji przedsiębiorstwa na rynku
- Analizy konsumentów:
• Określanie aktualnych preferencji i oczekiwań konsumentów co do asortymentu,
- Analizy mocnych i słabych punktów przedsiębiorstwa
- Badania rynków dostawców
4. Prowadzenie działań w zakresie promocji i reklamy
- Współpraca z agencjami reklamowymi w zakresie opracowania strony graficznej materiałów reklamowych
- Przygotowywanie spotkań handlowych
5. Prowadzenie reklamy
Współpraca z komórkami organizacyjnymi:
1. Działem Zbytu i Dystrybucji, Planowania Produkcji, w zakresie:
• Opracowywania strategii oraz kształtowania polityki marketingowej
firmy
• Przegotowania i realizacji planu marketingowego
2. Działem Zakupów
3. Działem Księgowości w zakresie planowania i oceny wykonania kosztów działalności komórki
4. Biurem Zintegrowanych Systemów Zarządzania w zakresie działań związanych z wdrożeniem i funkcjonowaniem zintegrowanych systemów zarządzania
Dział Zbytu i Dystrybucji – zadania i obowiązki:
1. Opracowywanie projektów strategii rynkowej oraz planu marketingowego przedsiębiorstwa
2. Poszukiwanie i nawiązywanie nowych kontaktów handlowych oraz nowych punktów w celu sprzedaży produktów przedsiębiorstwa
3. Planowanie sprzedaży i pozyskiwanie zamówień na sprzedaż produktów
4. Opracowywanie umów sprzedaży z odbiorcami
5. Badanie kondycji finansowej i wiarygodności odbiorców
6. Obsługa i nadzór nad hurtem
7. Obsługa kanału sprzedaży
8. Szczegółowe planowanie pracy
9. Realizowanie planów sprzedaży przedstawicieli handlowych
10. Kontrolowanie pracy przedstawicieli handlowych
11. Zawieranie umów sprzedaży z odbiorcami
12. Prowadzenie analiz w zakresie sprzedaży
13. Prowadzenie handlowej dokumentacji
14. Prowadzenie magazynu wyrobów gotowych
15. Organizowanie wysyłek wyrobów do odbiorców
16. Załatwianie reklamacji
17. Współtworzenie i nadzorowanie ekspozycji
18. prowadzenie analiz i raportów w zakresie sprzedaży
19. Przygotowanie dystrybucji produktów
20. Nadzorowanie dystrybucji
Współpraca z komórkami organizacyjnymi:
1. Działami: Marketingu i Rozwoju, , Planowania Produkcji, Zakupów w zakresie:
• Opracowywania strategii oraz kształtowania polityki marketingowej przedsiębiorstwa
• Przygotowania i realizacji planu marketingowego
• Planowania sprzedaży oraz oceny efektów jej realizacji
2. Działem Planowania Produkcji
3. Działem Księgowości w zakresie:
• Analizy i oceny poziomu zapasów magazynowych
• Planowania i analizy kosztów sprzedaży
• Kontroli spływu należności
4. Specjalistą ds. Planowania w zakresie:
• Planowania i oceny wykonania kosztów działalności komórki
• Przygotowywania asortymentowo-wartościowych planów sprzedaży
• Przygotowywania informacji o rynku do analizy mocnych i słabych stron
5. Działem Badań i Kontroli Jakości w zakresie
• Oceny jakości magazynowania wyrobów gotowych
• Rozpatrywania reklamacji
6. Zespołem Ochrony Środowiska i BHP
Biuro Zintegrowanych Systemów Zarządzania – zadania i obowiązki:
1. Koordynowanie opracowania dokumentacji przez osoby odpowiedzialne za zarządzanie procesami wdrażania zintegrowanych systemów zarządzania
2. Identyfikowanie i opisywanie procesów przebiegających w przedsiębiorstwie
3. Opracowanie struktury systemu jakości
4. Określenie wymogów analizy jakości
5. Nadzorowanie opracowywania instrukcji i regulaminów zgodnych z wymogami systemu
6. Nadzorowanie realizacji działań korygujących i zapobiegawczych
7. Gromadzenie i przechowywanie zapisów jakości
8. Przygotowywanie projektów uchwał Zarządu Spółki oraz prowadzenie rejestru uchwał
9. Sporządzanie protokołów z posiedzeń zarządu i zebrań dyrekcji przedsiębiorstwa
10. Analizowanie efektywności pracy poszczególnych komórek organizacyjnych
11. Przygotowanie ankiet
12. Prowadzenie rejestru skarg i wniosków
13. Prowadzenie rejestru kontroli
14. Prowadzenie i kompletowanie wewnętrznej dokumentacji przedsiębiorstwa:
• Aktów notarialnych
• Dokumentów własnościowych
• Decyzji urzędowych
Współpraca z komórkami organizacyjnymi:
1. Zespołem Ochrony Środowiska i BHP w zakresie opracowywania dokumentacji systemowej zgodnie z normami
2. Działem Zakupów w zakresie rozpatrywania reklamacji zakupów
3. Działem Marketingu i Rozwoju w zakresie sposobu składania, oznaczania
i pakowania wyrobów w opakowania jednostkowe
Dział Badań i Kontroli Jakości – zadania i obowiązki:
1. Kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych
2. Klasyfikowanie produktów i usług przedsiębiorstwa zgodnie z normami
i warunkami technicznymi
3. Prowadzenie analiz błędów występujących w procesie przygotowywania i realizacji produkcji w celu ich wyeliminowania
4. Opiniowanie reklamacji jakościowych zgłaszanych przez odbiorców
5. Badanie laboratoryjne wyrobów mleczarskich i kontrolowanie ich zgodności
6. Sporządzanie planów i sprawozdawczości dotyczącej jakości
7. Koordynowanie, kontrolowanie oraz organizowanie spraw dotyczących
• Potwierdzania, że wyrób jest zgodny z warunkami technicznymi jego wykonania i odbioru
• Analizowania i przechowywania zapisów jakości dotyczących kontroli i badań wyrobu
• Organizowania i skuteczności kontroli jakości przy odbiorze dostaw, w toku produkcji i badaniach końcowych
• Zapewnienia metod kontroli i badań umożliwiających sprawdzenie zgodności wykonanych operacji z ustalonymi wymaganiami
• Przeprowadzania badań, prób i analiz wyrobów
8. Udzielanie informacji w ramach kompetencji w zakresie przepisów oraz zasad bezpieczeństwa pożarowego
9. Sprawowanie nadzoru nad bezpieczeństwem i higiena pracy na terenie przedsiębiorstwa z uwzględnieniem koordynacji działań związanych z BHP.
10. Opracowywanie i kontrola realizacji planów poprawy warunków bhp ze szczególnym uwzględnianiem likwidacji zagrożeń chorobami zawodowymi i wypadkami przy pracy
11. Zlecanie przeprowadzania pomiarów czynników szkodliwych i uciążliwych w środowisku pracy
12. Nadzorowanie opracowywania i realizacji harmonogramu badań okresowych’
Współpraca z komórkami organizacyjnymi:
1. Działem Zakupów w zakresie:
• Zakupu odzieży ochronnej, roboczej i środków czystości
• Informacji dotyczącej ewidencji o ilościach i rodzajach opakowań wprowadzonych
2. Specjalista ds. Planowania w zakresie planowania i oceny wykonania kosztów działalności Zespołu oraz planu poprawy warunków bhp
3. Biurem Zintegrowanych Systemów Zarządzania w zakresie:
• Działań związanych z wdrożeniem, utrzymaniem oraz efektywnym funkcjonowaniem zintegrowanych systemów zarządzania
4. Działem Księgowości w zakresie:
• Rozliczeń surowcowych
• Przekazywania dokumentacji dotyczącej należnych opłat
Zespół Ochrony Środowiska i BHP- zadania i obowiązki:
1. Opracowywanie dokumentów systemów ISO zgodnie z przedmiotowymi normami
2. Wdrażanie systemów ISO
3. Prowadzenie spraw związanych z ochrona środowiska w tym:
- Analizowanie informacji znajdujących się w:
• Ewidencji odpadów produkcyjnych
• Ewidencji odpadów niebezpiecznych
• Ewidencji odpadów komunalnych
4. Kreowanie polityki w zakresie ochrony środowiska
5. Egzekwowanie likwidacji skutków zanieczyszczeń środowiska
6. Terminowe i prawidłowe sporządzanie sprawozdawczości
7. Nadzorowanie gospodarki magazynowej w Magazynie Odpadów
8. Prowadzenie szkoleń pracowników w zakresie p. poż.
9. Przestrzeganie i nadzór nad przestrzeganiem w przedsiębiorstwie przeciwpożarowych wymagań budowlanych, instalacyjnych technologicznych
10. Wyposażanie przedsiębiorstwa w sprzęt gaśniczy i ratowniczy
11. Zapewnienie bezpiecznych dróg ewakuacyjnych
12. Przeprowadzanie identyfikacji zagrożeń
13. Przygotowywanie instrukcji, wytycznych, zarządzeń oraz procedur postępowania dotyczących p. poż.
Dział Planowania Produkcji – zadania i obowiązki:
1. Opracowywanie asortymentowych planów dla wydziałów
2. Nadzorowanie wykonania planów przez wydziały produkcyjne
3. Ustalenie kolejności wprowadzania do realizacji poszczególnych wyrobów ujętych w planie produkcji
4. Prowadzenie analiz przebiegu partii produkcyjnych oraz wykonania planów
5. Kontrola stanów produkcji w toku na wszystkich etapach wytwarzania
6. Nadzorowanie realizacji zamówień w zakresie asortymentu, terminów oraz jakości
7. Prowadzenie korespondencji handlowej w zakresie kooperacji
8. Prowadzenie dokumentacji pracy działu, materiałów do płac, sprawozdawczości
Współpraca z komórkami organizacyjnymi:
1. Działem Przygotowania Produkcji w zakresie planowania produkcji i przygotowania dokumentacji techniczno – technologicznej
2. Działem zbytu i dystrybucji w zakresie:
• Asortymentowego planowania sprzedaży i produkcji orza kształtowania polityki cenowej
• Opracowywania projektów strategii rynkowej
3. Działem Księgowości w zakresie ewidencji kosztów pracy i sprawozdawczości, zużycia surowców i materiałów
4. Specjalistą ds. Planowania w zakresie planowania i oceny kosztów zaopatrzenia w materiały
5. Działami Planowania Produkcji, Przygotowania Produkcji, Informatyki, Wydziałem Produkcji, Sekcja Administracji w zakresie gromadzenia, segregacji. Przechowywania oraz usuwania odpadów
Dział Przygotowania Produkcji – zadania i obowiązki:
1. Przygotowanie ofert w zakresie produktów i usług świadczonych przez Firmę,
2. Sporządzanie dokumentacji technicznej wyrobów obejmujące m.in. dane techniczne,
3. Usprawnianie metod dystrybucji wyrobów gotowych
4. Wdrażanie w przedsiębiorstwie przepisów krajowych, dostosowanych do dyrektyw UE
5. Wprowadzanie klasyfikacji wyrobów i usług zgodnych z wytycznymi UE
6. Sporządzanie dokumentacji pracy wydziału, materiałów do płac, sprawozdawczości
7. Określanie pracochłonności wyrobów i procesów produkcyjnych
Współpraca z komórkami organizacyjnymi:
1. Działem zbytu i dystrybucji w zakresie:
• Bieżącej realizacji zamówień odbiorców
• Przygotowania oferty produktów przedsiębiorstwa
2. Działem zakupów w zakresie zaopatrzenia w surowce i dodatki
3. Działem Badań i Kontroli Jakości w zakresie oceny jakości procesu przygotowania produkcji i jakości we wszystkich fazach produkcji
4. Działem Marketingu i Rozwoju w zakresie przygotowywania nowych wyrobów
5. Działem Planowania Produkcji w zakresie planowania i realizacji produkcji
6. Działem Księgowości w zakresie przekazywania jednostkowych norm zużycia surowców, materiałów, dodatków i opakowań oraz robocizny bezpośredniej dla potrzeb kalkulowania kosztów jednostkowych
7. Specjalistą ds. Planowania w zakresie planowania i oceny wykonania kosztów własnej działalności
8. Wydziałem Produkcji w zakresie:
• Wdrożeń innowacyjnych
• Opracowywania dokumentacji technologicznej
• Zaopatrzenia w potrzebne materiały
• Planowania i przeprowadzania przeglądów, remontów i konserwacji
Dział Produkcji – zadania i obowiązki:
1. Produkowanie wyrobów w zaplanowanej ilości, asortymencie, jakości i terminie
2. Przeprowadzanie prób oraz opracowywanie nowych technologii
3. Opracowywanie dokumentacji technologicznej produkcji
4. Prowadzenie działalności inwestycyjnej przedsiębiorstwa
5. Gospodarowanie niewykorzystanym majątkiem trwałym przedsiębiorstwa
6. Wykonywanie remontów, konserwacji i przeglądów maszyn i urządzeń oraz budynków i budowli
7. Wykonywanie pomiarów niezbędnych dla celów gospodarki energetycznej
8. Przeprowadzanie odbioru technicznego maszyn i urządzeń nowych i po remontach
9. Prowadzenie Magazynu
10. prowadzenie Magazynu do przechowywania i kontroli jakości mleka, oraz Magazynów: do przechowywania wyrobów gotowych oraz Magazynu Odpadów
11. Prowadzenie dokumentacji związanej z gospodarka
Współpraca z komórkami organizacyjnymi:
1. Działem Planowania Produkcji w zakresie:
• Planowania i realizacji produkcji oraz sprzedaży
• Wdrożeń innowacyjnych
• Opracowywania dokumentacji technologicznej
2. Działem Przygotowania Produkcji w zakresie:
• Wdrożeń innowacyjnych
• Opracowywania dokumentacji technologicznej
3. Działem Zakupów w zakresie:
• Zaopatrzenia w surowce i materiały
• Załatwiania reklamacji
4. Specjalistą ds. Planowania w zakresie planowania i oceny wykonania kosztów własnej działalności, przygotowywania planów remontów i inwestycji
5. Zespołem Ochrony Środowiska i BHP w zakresie:
• Gromadzenia i przechowywania odpadów
• Segregacji i przekazywania odpadów i opakowań do Magazynu Odpadów
5.3. Karta zadań stanowiska robotniczego
Nazwa organizacji
MLEK-POL sp. zo.o. Nazwa i symbol komórki organizacyjnej Produkcja
KARTA ZADAN STANOWISKA PRACY
Operator linii
Imię i nazwisko pracownika: Józef Kowalski
Bezpośrednia zależność służbowa:
1. przełożony bezpośredni: Kierownikowi ds. Produkcji
2. funkcjonalnie podlega : Kierownikowi ds. Produkcji
Zaszeregowanie – Dział Produkcji mleka spożywczego i UHT
Zakres zastępstwa - nikogo nie zastępuje, współpracuje z Brygadzistą ds. produkcji mleka spożywczego
ZAKRES ZADAŃ, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚCI
ZADANIA
• Realizowanie dziennych planów produkcyjnych
• Wytwarzanie norm dziennych, miesięcznych
• Obsługa linii produkcyjnej
• Obsługa komputera linii
ODPOWIEDZIALNOŚĆ
Odpowiada za pełna realizację wyżej wymienionych zadań , za przestrzeganie norm BHP,
Zakres współpracy:
Współpracuje z innymi operatorami w celu osiągnięcia założonych planów produkcyjnych
Kartę opracował
B.Kupiec
Spec. ds. produkcji Mielec 16.06.09 Zakres zadań ustalił
M. Bieganowska kierownik ds. produkcji
Mielec 16.06.09 Kartę zatwierdził:
Jachyra Dagmara- Prezes Zarządu
Mielec 16.06.09
OSWIADCZENIE PRACOWNIKA
Oświadczam że treść niniejszej karty jest mi znana i zobowiązuję się do ścisłego przestrzegania jej postanowień.
Rzeszów 16.06.09 Józef Kowalski
Uzupełnienia i modyfikacje:
5.5. Karta zadań stanowiska kierowniczego
Nazwa organizacji
MLEK-POL sp. zo.o. Nazwa i symbol komórki organizacyjnej Ekonomia i Finanse
KARTA ZADAN STANOWISKA KIEROWNICZEGO:
Dyrektor Finansowy
Imię i nazwisko pracownika: Marian Paździoch
Bezpośrednia zależność służbowa:
3. przełożony bezpośredni: V-ce prezes Zarządu
4. podwładni : Specjalista ds. Planowania, dział księgowości, informatyki i zakupów
Zaszeregowanie – Dział Ekonomii i finansów
Zakres zastępstwa - Zastępowany jest przez: Wiceprezesa Zarządu
Zastępuje: Dyrektora ds. marketingu i sprzedaży
ZAKRES ZADAŃ, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚCI
jest odpowiedzialny za optymalizację procesów finansowych
za jakość zarządzania finansami Przedsiębiorstwa
nadzoruje pracę podległego mu pionu: Specjalisty ds. Planowania, Działu Księgowości, Działu Informatyki oraz Działu Kadr i Płac
nadzoruje pracę kierowników danych działów
rozlicza kierowników z wykonywanej pracy
sklada raporty do Dyrektora Naczelnego
UPRAWNIENIA:
Ma prawo decydować o zatrudnieniu w swoim pionie, ma prawo do reklamowania firmy w mediach , telewizji, sprzedaży bezpośredniej, ma prawo do reprezentowania spółki
Zakres współpracy:
Współpracuje z Dyrektorem Naczelnym oraz Dyrektorem ds. marketingu i sprzedaży
Kartę opracował
F. Kiepski
Dyrektor Naczelny Mielec 16.06.09 Zakres zadań ustalił
F. Kiepski
Dyrektor Naczelny Mielec 16.06.09 Kartę zatwierdził:
Jachyra Dagmara- Prezes Zarządu
Mielec 16.06.09
OSWIADCZENIE PRACOWNIKA
Oświadczam że treść niniejszej karty jest mi znana i zobowiązuję się do ścisłego przestrzegania jej postanowień.
Rzeszów 16.06.09 Marian Paździoch
Uzupełnienia i modyfikacje:
6. Procedury realizacji zadań podstawowych i pomocniczych
6.1. Procedura realizacji wybranej funkcji podstawowej
Procedura monitorowania i kontroli procesu pasteryzacji
1. Cel procedury: Utrzymanie procesu pasteryzacji na jak najwyższym poziomie
2. Zakres Procedury: Kontrola procesu pasteryzacji w określonych odstępach czasu, kontrola czystości pasteryzatora
3. Metoda
Etap produkcji Procedura monitorowania Częstotliwość kontroli Osoba odpowiedzialna Metoda oraz miejsce pomiaru
Pasteryzacja mleka Kontrola czystości pasteryzatora wizualna Przed każdym procesem pasteryzacji Aparatowy Obserwacja czystości pasteryzatora na hali produkcyjnej
Ocena mikrobiologiczna czystości pasteryzatora 3 x w miesiącu Laborant Wymaz czystości pasteryzatora oraz posiew
w laboratorium
Kontrola temperatury Co 5 s Brygadzista Odczyt temperatury na termometrze
Kontrola czasu Co 5 s Brygadzista Odczyt czasu na zegarze przy pasteryzatorze
6.2. Procedura realizacji wybranej funkcji pomocniczej
Procedura składania zamówień:
I. Zakres.
Składanie zamówień obejmuje:
A – przyjmowanie zamówień od punktów detalicznych przez konwojentów z dwudniowym wyprzedzeniem na drukach z wymienionym asortymentem produkcji,
B – telefoniczne zamówienia od punktów detalicznych i hurtowni,
C – pisemne i faxowe zamówienia,
II. Cel.
A – ustalenie produkcji na konkretny dzień.
Wyznaczenie terminów dostaw do klienta według:
- wymagań klienta,
- możliwości produkcyjnych,
- dostawy na czas własnym transportem lub odbiór przez klienta.
III. Metoda.
A – Zamówienia złożone pisemnie i telefonicznie z określeniem ilości dostaw codziennych w formie pisemnej są składane u kierownika produkcji przez referenta do spraw handlowych.
B – Zamówienia telefoniczne i pisemne od klientów hurtowych przyjmowane są przez dział marketingu i handlu w dziale produkcyjnym.
Na podstawie zamówień referent do spraw handlu wypisuje dowody, druki wyda magazyn lub zleca wystawienie faktury.
Na podstawie wyżej wymienionych dokumentów magazyn nabiałowy wydaje towar.
LITERATURA
1. Steinmann H.,Schreyogg G. „Zarządzanie”.
2. Pierścionek Z. „Strategie rozwoju”
3. Obłój K. „Strategia sukcesu firmy”
4. Nalepka A. – „Struktura organizacyjna”
5. Bieniak H., Rokita – „Struktura organizacyjna przedsiębiorstwa”
6. Skalik J. – „Projektowanie organizacji instytucji”, „Projektowanie systemów”