Układ pokarmowy

Tkanka – jest to zespół komórek wykazujących wspólne położenie i podobieństwo budowy oraz pełniących określone funkcje w organizmie.

Cechą charakterystyczną tkanki nabłonkowej jest zwarty układ komórek, niewielka ilość łączącej jej substancji międzykomórkowej i obecność błony podstawnej.

Funkcje nabłonków:
• Chronią i okrywają ciało
• Budują gruczoły wytwarzające różne substancje (enzymy, pot, łój, ślina, śluz)
• Wyściełają wewnętrzne jamy ciała
• Odbierają bodźce ze środowiska
• Wchłaniają substancje odżywcze z trawionego pokarmu
• Wydalają produkty przemiany materii np. mocznik
• Oczyszczają drogi oddechowe (nabłonek migawkowy)
• Stanowią narząd ruchu u drobnych zwierząt wodnych – rzęski (pantofelek)

Tkanka łączna składa się z komórek o luźnym układzie i dużej ilości substancji międzykomórkowej. Istotą międzykomórkowa tworzy bezpostaciowa, organiczna substancja, w której zanurzone są włókna białkowe (kolagenowe, sprężyste lub retikulimowe).

Rodzaje i funkcje tkanki łącznej właściwej:
a) włóknista (wiotka) – otacza naczynia krwionośne i nerwy i mięśnie, buduje zrąb wątroby
b) włóknista (zwarta) – buduje ścięgna i więzadła, współtworzy skórę właściwą kręgowców
c) tłuszczowa – pełni funkcje magazynującą (rezerwa energetyczna), termoizolacyjna, ochrania przed urazami mechanicznymi
d) siateczkowa – buduje zrąb narządów krwiotwórczych: szpiku i śledziony oraz węzłów chłonnych i grasicy
e) zarodkowa (mezenchyma) – buduje organizm zarodka, w czasie ontogenezy przekształca się w inne rodzaje tkanki łącznej, występuje też w pępowinie płodu
Tkanki łączne oporowe:
a) szklista
• tworzy końce żeber, powierzchnie stawowe kości, przegrodę nosową i krtań
b) chrzęstna sprężysta
• występuje w małżowinie ustnej i w trąbce słuchawkowej
c) chrząstka włóknista
• tworzy krążki międzykręgowe

Krew

elementy morfotyczne osocze

erytrocyty leukocyty trombocyty

granulocyty agranulocyty

obojętnopłonne kwasochłonne zasadochłonne limfocyty monocyty
(neutrofile) (euzonofile) (bazofile)
T B

Osocze: woda, składniki nieorganiczne np. jony sodowe, potasowe, wodorowe, chlorkowe i inne; białka osocza: algaminy, fibrynogen, globuliny, immunoglobuliny, enzymy, hormony, witaminy, produkty trawienia, produkty wydalania.

Tkanki mięśniowe

Tkanka gładka Tkanka poprzecznie prążkowana szkieletowa Tkanka poprzecznie prążkowana sercowa
Lokalizacja Ściany przewodów: pokarmowego, krwionośnego, wydalniczego, rozrodczego. Mięśnie szkieletowe Mięsień sercowy
Długość komórek 15-200 nm 4-12 cm 4-5 cm
Kształt komórek wrzecionowaty, ostrozakończony wydłużone, cylindryczne, tempozakończone wydłużony, rozgałęziony, tempozakończony
Liczba jąder 1 wiele 1 lub 2
Ułożenie jąder centralne peryferyjne centralne
Poprzeczne prążki brak Występują występują
Szybkość skurczu mała bardzo duża pośrednia
Regulacja skurczu niezależna zależna niezależna

Kurczliwe białka w cytoplazmie włókna mięśniowego tworzą tzw. filamenty. Wyróżniamy ich 2 rodzaje: cienkie – aktynowe oraz grube – miozynowi. Zebrane w pęczki filamenty tworzą tzw. miofibryle, czyli włókienka kurczliwe. Miofibryle są zbudowane z tzw. sakrometrów.

Sakrometr – to podstawowa jednostka funkcjonalna włókna mięśnia prążkowanego.

Miofibryle – to kurczliwe włókienka białkowe złożone z miofilamentów: cienkich aktynowych i grubych miozynowych ułożonych w związki.

I. Węglowodany – cukrowce
1. Podział
a) jednocukry – monosacharydy
• pentoza: deoksyryboza, ryboza
• heksoza: glukoza, fruktoza, galaktoza
• trioza
b) wielocukry – cukry złożone
• dwucukry – disacharydy: maltoza (glukoza + trioza), sacharoza (glukoza + fruktoza), laktoza (glukoza + galaktoza)
• polisacharydy: skrobia, glikogen, celuloza, hityna.
2. Funkcje:
• energetyczna
• budulcowa
• odżywcza
• magazynująca
II. Białka
1. Budowa białek

H H O
N – C – C
H R H

Białko zbudowane są z aminokwasów.
Wiązanie peptydowe jest to wiązanie pomiędzy węglem z grupy karboksylowej pierwszego aminokwasu a azotem z grupy aminowej drugiego aminokwasu.
2. Podział:
a) białka proste (zbudowane wyłącznie z aminokwasów) proteiny
b) złożone (zawierają podstawniki niebiałkowe)
• glikoproteidy
• lipoproteidy
• nukleoproteidy
• fosfoproteidy

3. Funkcje białek:
• budulcowa
• wzmacniająca
• regulatorowa
III. Lipidy
1. Budowa
Tłuszczowce są to najczęściej estry zbudowane z alkoholu i kwasów tłuszczowych. Tłuszcze zwierzęce zawierają głównie kwasy nasycone (palmitynowy, stearynowy), tłuszcze roślinne nienasycone (kwas oleinowy).

2. Klasyfikacja
Lipidy

Tłuszcze proste Tłuszcze złożone Tłuszcze izoproteinowe
(alkohol + kwasy tłuszczowe) (alkohol + kwasy tłuszczowe + (oparte na cząsteczce izoprenu, nie
inne związki chemiczne) ulegają hydrolizie)

właściwe woski fosfolipidy glikolipidy sterydy karotenoidy

3. Występowanie i funkcje:

Tłuszczowce Występowanie Funkcja
Tłuszcze właściwe Nasiona roślin oleistych, np. słonecznik, tkanka podskórna zwierząt Termoizolatory, zapasowa, rozpuszczają tłuszcze A,D,E,K
Woski Pokrywają liście, pędy i owoce niektórych roślin oraz włosy, skórę i pióra zwierząt Zapobiegają utracie wody przez rośliny, ochronna, izolacyjna
Fosfolipidy Błony biologiczne Składniki błon wszystkich komórek
Glikolipidy Istota biała i szara w ośrodkowym układzie nerwowym Składnik budulcowy niektórych błon komórkowych
Sterydy Błony biologiczne, gruczoły dokrewne, jądra, jajniki Regulacja hormonalna
Karotenoidy Tkanki roślinne Udział w fotosyntezie ß-karoten jest prekursorem witaminy A

IV. Kwasy nukleinowe
1. Rodzaje
a) DNA – deoksyrybokluneiniwy
b) RNA – rybokluneinowy

2. Budowa:
Kwasy nukleinowe zbudowane są z nukleotydów

Nukleotyd DNA = zasada + deoksyryboza + reszta kwasu fosforowego
Nukleotyd RNA = zasada + ryboza + reszta kwasy fosforowego

Funkcja wątroby:
• produkuje żółć biorącą udział w procesie emulacji tłuszczów
• uczestniczy w utrzymaniu stałego poziomu glukozy we krwi
• wychwytuje z krwi produkty krwawienia
• magazynuje glikozę w postaci glikogenu
• gromadzi żelazo, miedź i witaminy A, B, D
• odtruwa organizm
IV. Kwasy nukleinowe
1. Rodzaje
a) DNA – deoksyrybokluneiniwy
b) RNA – rybokluneinowy
2. Budowa:
Kwasy nukleinowe zbudowane są z nukleotydów
Nukleotyd DNA = zasada + deoksyryboza + reszta kwasu fosforowego
Nukleotyd RNA = zasada + ryboza + reszta kwasy fosforowego
Funkcja wątroby: produkuje żółć biorącą udział w procesie emulacji tłuszczów, uczestniczy w utrzymaniu stałego poziomu glukozy we krwi, wychwytuje z krwi produkty krwawienia, magazynuje glikozę w postaci glikogenu, gromadzi żelazo, miedź i witaminy A, B, D, odtruwa organizm, wytwarza ciepło, wytwarza białka osocza.
Mięsień: filamenty aktynowe oraz miozynowi, miofibryla, pęczki miofibryli, włókno mięśniowe, pęczek włókien mięśniowych, mięsień.
Homeostaza: właściwe zaopatrzenie w substancje odżywcze, w tym stabilny poziom cykru we krwi, odpowiednio wysoka koncentracja tlenu i niska dwutlenku węgla we krwi, optymalny poziom uwodnienia organizmu, zawartość substancji jonowych i niejonowych w płynach ustrojowych, zachowanie odpowiedniej zdolności do reagowania, zmienne tempo metabolizmu, zachowanie swojej odrębności, odpowiednio wysoka, stała temperatura ciała.
Otwór ustny – jama ustna: ślinianki – gardło – przełyk – wątroba – żołądek – jelito cienkie: trzustka i wątroba – jelito grube – otwór odbytowy.
Zęby: siekacze, kły przedtrzonowe i trzonowe.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Układ pokarmowy i sposoby pobierania pokarmu u bezkręgowców

#Pierścienice (Annelida)
Układ pok. Przewód pokarmowy pierścienic rozpoczyna się otworem gębowym, leżącym po brzusznej stronie płata przedgębowego (prostomium). Dalej występuje ektodermalne jelito przednie, zróżnicowane często na ...

Biologia

Układ pokarmowy i sposoby pobierania pokarmu u strunowców

Gromada: Ogonice (Appendiculariae)
Przewód pokarmowy zbudowany jest prosto. Otwór gębowy prowadzi do gardzieli, trójkątnej w przekroju, w tylnej części po bokach przebitej dwoma otworami skrzelowymi.
W bocznych okolicach gardzieli, ...

Biologia

Układ pokarmowy

POKARMOWY UKŁAD, przewód pokarmowy, układ trawienny, zespół narządów służących do pobierania pokarmu, jego trawienia, wchłaniania składników odżywczych i usuwania substancji nieużytecznych, powstałych w wyniku trawienia lub nie straw...

Biologia

Układ pokarmowy, oddechowy, krążenia

praca dodana jest w postaci zalacznika na dole strony.


BIOLOGIA
Odżywianie i układ pokarmowy.
Człowiek przyjmuje w pokarmach wiele różnorodnych składników, które nazwano składnikami odżywczymi. Ze względu na rolę p...

Biologia

Układ pokarmowy

Układ pokarmowy jest zespołem narządów służących do pobierania pokarmu, jego przeróbki mechanicznej (rozdrabnianie, połykanie, mieszanie pokarmu, transport treści pokarmowej) i chemicznej (trawienie), wchłaniania strawionych substancji or...

Biologia

Układ pokarmowy, układ wydalniczy i układ oddechowy

UKŁAD POKARMOWY..


Części:
1. jama ustna.
2. gardło.
3. przełyk
4. żołądek.
5. jelito cienkie.
6. jelito grube.
7. odbyt

Ad. 1.
usta- wywinięta śluzówka.

a) zęby
mleczne ...