Żywienie, cholesterol i miażdżyca

Metabolizm: przemiana materii i energii, szereg zmian prowadzący do powstania innych związków na poziomie komórki (metabolizm komórkowy) lub na poziomie wielokomórkowego organizmu (metabolizm organizmu), w ramach metabolizmu wyróżniamy anabolizm i katabolizm.

Anabolizm: reakcja endoenergetyczna, do jej zajścia potrzebna jest energia, synteza związków bardziej złożonych z prostszych, np. synteza tłuszczu z kwasów tłuszczowych, w komórce w retikulum endoplazmatycznym i aparacie Golgiego

Katabolizm: reakcja egzoergiczna, uwalniająca energię, rozpad, np. oddychanie i trawienie (w trawieniu cała energia ulega rozproszeniu, w oddychaniu część jako ATP, reszta jako cieplna) w komórce w mitochondriach i lizosomach

Podstawowa przemiana materii (ppm): ilość energii potrzebna do utrzymania temp. Ciała, czynności życiowych (bez ruchu)

ppm= 1 kcal/ kg/ h

na ppm wpływa:
- płeć ( u mężczyzn ↑)
- wiek ( u dzieci ↑)
- skład ciała (stosunek mięśnie/ tłuszcz)
- stan zdrowia (gorączka o 1˚ w górę wzrost o 30%)
- wysokość n. p. m. ( w górach ↑)
- szerokość geograficzna (na większej po 1/2 roku ↑ o 10%)

całkowita przemiana materii: wydatek energii na całą dobę, ppm i siła robocza

dla kobiet: 2800- 3000 kcal

dla mężczyzn: 3100-3300 kcal


CHOLESTEROL
- poziom 180-200-220 (na czczo)

- tłuszcz ma otoczkę białkową- lipoproteidy, po rozkładzie z acetyloCoA ( z nadmiaru tłuszczu) przechodzi w cholesterol

- LDL- proteidy o niskiej gęstości- zły cholesterol, gdy jest więcej niż trzeba wymienić w komórce miażdżycotwórczy

- HDL- proteidy o wysokiej gęstości- dobry cholesterol, odbierają tłuszcz z komórek do wątroby, z niego kw. żółciowe, rozbijają LDL, chronią przed zwałem, jego poziom podwyższa regularna praca fizyczna

- adypocyty- komórki tk. tłuszczowej, powstają w okresie dzieciństwa, gdy dziecko do 5 lat ma dużo tk. tłuszczowej potem ma skłonności do tycia

- cholesterol pokarmowy prawi nie jest wchłaniany, ten w org. pochodzi z tłuszczów

- lecytyna białko rozkładające cholesterol

MIAŻDŻYCA
- jady bakteryjne uszkadzają śródbłonek, płytki krwi robią skrzep, ściana nie jest gładka, makrofagi przyłączają się- zawierają dużo receptorów LDL, gdy dużo LDL wyłapują go, wchłaniają i pękają, powoduje to chropowatość naczyń krwionośnych i narastanie płytek miażdżycowych

- HDL potrafi rozkładać płytki, ale to długo trwa

- aby zapobiegać: NNKT + A, E, C, + ruch

Dodaj swoją odpowiedź
Żywienie człowieka

Otyłość - żywienie

OTYŁOŚĆ



tyłość jest zaburzeniem homeostazy przemiany energetycznej spowodowanym nadmierną podażą energii zawartej w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu, w wyniku czego dochodzi do zwiększenia magazynowania ...

Biologia

Racjonalne żywienie

Już od ponad 2000 lat człowiek zdaje sobie sprawę, że należy dbać o zrównoważoną dietę, zawierającą prawidłowe ilości i rodzaje wszystkich rodzajów pokarmu. Potoczne twierdzenie:,, Jesteś tym, co jesz’’ wcale nie jest dalekie od ...

Żywienie człowieka

Żywienie osób starszych

Żywienie osób starszych

1. Charakterystyka organizmu osób starszych.
Starzenie się jest naturalnym procesem biologicznym. Organizm starzeje się od 40 roku życia, natomiast objawy uwydatniają się po 60 roku życia. Zmiany w star...

Żywienie człowieka

Żywienie osób starszych

Żywienie osób starszych

1. Charakterystyka organizmu osób starszych.
Starzenie się jest naturalnym procesem biologicznym. Organizm starzeje się od 40 roku życia, natomiast objawy uwydatniają się po 60 roku życia. Zmiany w star...

Zasady żywienia

Dieta w leczeniu miażdżycy i nadciśnienia - jadłospis

Dieta w leczeniu miażdżycy i nadcisnienia

1.Miażdżyca jest przewlekłą chorobą dużych i średnich, charakteryzuje się zmianami w błonie tych naczyń. Ściany ulegają zgrubieniu, tracą swoją sprężystość i tworzą się w nich ...