Załadunek-transport-rozładunek
ZAŁADUNEK – TRANSPORT – ROZŁADUNEK
PRODUKTU SZYBKO PSUJACEGO SIĘ
• Zadanie: załadować z "Śnieżka" Chłodnia w Częstochowie Sp. z o.o.
towar własnym urządzeniem ładunkowym i transportowym oraz
przetransportowanie odbiorcy w m. Tomaszów Maz.
i rozładunek u odbiorcy w ciągu jednej doby.
• Towar: Mrożonki owoców i warzyw
• Masa towaru: 4 tony (masa towaru w pojeździe)
• Opakowanie: kartonowe, towar transportowany na palecie
• Środek transportu: pojazd ciężarowy z nadwoziem chłodniczym
• Odległość
transportu: 110km (w jedną stronę)
• Sposób chłodzenia: za pomocą sprężarkowego agregatu
chłodniczego zamontowanego w pojeździe
Zgodnie Rozporządzenie Ministra Rolnictwa I Rozwoju Wsi z dnia 19 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych określono szczegółowe wymagania w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych:
1) które zostały poddane procesowi mrożenia, z wykorzystaniem powietrza, azotu lub dwutlenku węgla o czystości dozwolonej w kontakcie ze środkami spożywczymi, podczas którego strefa maksymalnego powstawania kryształów lodu jest przekroczona w możliwie najkrótszym czasie,
2) których temperatura końcowa po osiągnięciu stabilizacji termicznej jest stale utrzymywana na poziomie nie wyższym niż -18 C, w każdym punkcie produktu
- zwanych dalej "mrożonkami".
Środki transportu, pomieszczenia oraz urządzenia chłodnicze wyposaża się we wzorcowane przyrządy mierzące i rejestrujące temperaturę powietrza, w regularnych odstępach czasu.
Podczas transportu i składowania mrożonki przechowuje się w stałej temperaturze nie wyższej niż -18 C. Dopuszcza się podwyższenie temperatury mrożonek, nie więcej niż o 3 C:
1) podczas wykonywania czynności załadunku i wyładunku w transporcie;
2) znajdujących się w urządzeniach chłodniczych w sprzedaży detalicznej.
Zadanie należy wykonać w trzech etapach:
Etap I – Załadunek
Siły i środki niezbędne do realizacji załadunku.
• Urządzenie ładunkowe: wózek ręczny
• Liczba osób: 1
Załadunek odbywa się z chłodni do pojazdu-chłodni, po rampie ładunkowej lub lukach załadowczych, palet z towarem wózkiem ręcznym.
Etap II – Transport
Siły i środki niezbędne do realizacji załadunku.
• Środek transportowy – pojazd ciężarowy z nadwoziem chłodniczym chłodzonym za pomocą agregatu chłodniczego sprężarkowego z czynnikiem chłodzącym bezpiecznym dla środowiska typu: R134a, R403b, które ulegają w atmosferze szybkiej biodegradacji.
• Liczba osób: 1.
Etap III – Rozładunek
• Urządzenie ładunkowe: zabezpiecza odbiorca (może być wózek widłowy)
• Liczba osób: 1