Układ pokarmowy
1. Sposoby odżywiania :
a) samożywne ( autotrofizm ) - należą do nich organizmy, które przeprowadzają fotosyntezę (rośliny) i chemosyntezę (bakterie).
b) cudzożywne ( heterotrofizm ) 0 należą tu organizmy, które korzystają z gotowego pokarmu, np. roślinożerce, mięsożerce, pasożyty, wszystkożerce.
2. Składniki pokarmowe :
a) pierwiastki :
- makroelementy - potrzebne są w dużej ilości (wapń, węgiel, tlen, wodór, sód...)
- mikroelementy - potrzebne są w małej ilości ( żelazo, jod, fluor...)
b) związki chemiczne :
- białka - pełnią funkcję budulcową. Jeśli się łączą dwa aminokwasy, to jest to dipeptyd, a jeśli do 100, to jest to digopeptyd, a jeśli ponad 100, jest to polipeptyd
- cukry - pełnią funkcję energetyczną
* cukier prosty - np. glukoza, fruktoza
* dwucukry - np. sacharoza, laktoza
* cukier złożony - np. skrobia
- tłuszcze - pełnią funkcję energetyczną i ochronną. Zbudowane są z kwasów tłuszczowych i glicerolu.
Wyróżniamy tłuszcze : ciekłe, stałe, roślinne, zwierzęce, nasycone, nienasycone, proste, złożone.