rola białek-budulcowa,odpornosćiowa -enzymatyczna np. pepsyna -udział w transprcie tlenu rola tłuszczów: -dostarczanie energo do organizmów, -termoizolacyjna -umozliwia przyswajanie witamin[a,d,e,k] sole mineralne: -nawadnianie organizmu.
Białka- sa podstawowym materiałyem budulcowym komórek i tkanek ogranizmu, biorą udział w tarnsporcie roznych substancji, są zrodłem energi, dostarczaja okolo 15% energi, biorą udział w wiekszosci reakcji zachodzących w ogranizmach zywych. tłuszcze- są głownym składnikiem energetycznym, stanowią materiał energetyczny gromadzony głownie pod skorą w postaci tkanki tłuszczowej. sole mineralne- sa potzrebne do budowy zwiazkow ogranicznych i do przebiegu okreslonych procesow zyciowych.
1.Białka=>a)Są podstawowym materiałem budulcowym komórek i tkanek organizmu;b)jako tzw.enzymy biorą udział w większości reakcji zachodzących w organizmach żywych;c)biorą udział w transporcie różnych substancji (np.hemoglobina transportuje tlen i dwutlenek węgla );d)jako przeciwciała dają odporność organizmowi;e)są również źródłem energii ,dostarczają około 15% energii (spalanie 1 g białka dostarcza 4,1 kcal);Tłuszcze =>a)są głównym składnikiem energetycznym naszego pożywienia ,gdyż spalanie dają ponad dwukrotnie więcej energii niż węglowodany czy białka;b)jest potrzebny do tworzenia kwasów żółciowych,koniecznych w procesie trawienia;c)jest niezbędnym składnikiem nerwów,tkanki mózgu oraz ścian komórkowych;d)są konieczne do produkcji hormonów;Sole Mineralne=>a)Biorą udział w budowie organizmu (są częściami składowymi kości,zębów,paznokci ,tkanek miękkich;b) wchodzą w skład cieczy ustrojowych ,np.żelazo w hemoglobinie krwi;c)Są częścią składową enzymów,hormonów i witamin;d) są niezbędne przy wielu reakcjach przebiegających w organizmie np.wapń współdziała w procesie krzepnięcia krwi;e)Utrzymują stały odczyn tkanek i cieczy oraz regulują ciśnienie osmotyczne i krążenie cieczy w organizmie;f)Biorą udział w procesach trawienia ,wchłaniania i wydalania;g)Wywierają wpływ na funkcjonowanie niektórych narządów i układów (np.układ mięśniowy,nerwowy i gruczołów wydzielania wewnętrznego;
Hejka poproszę o krótkie odpowiedzi do tych pytań... 1.Jaka jest budowa układu pokarmowego?- 2.Rola odcinków okładu pokarmowego. 3.Jakie są gruczoły trawienne? 4.Podział pokarmu (roślinny zwierzęcy). 5.Które pokarmy zawierają najwięcej: tłu
Hejka poproszę o krótkie odpowiedzi do tych pytań... 1.Jaka jest budowa układu pokarmowego?- 2.Rola odcinków okładu pokarmowego. 3.Jakie są gruczoły trawienne? 4.Podział pokarmu (roślinny zwierzęcy). 5.Które pokarmy zawier...
Biologia egzamin ustny II semestr
BIOLOGIA II SEMESTR
1.BUDOWA NEURONU PYT 46
Neuron jest podstawową jednostką układu nerwowego. Różni sie od innych komórek zdolnością przekazywania informacji. Uklad nerwowy człowieka składa się z okolo 100 miliardów neuronów. ...
Odżywianie się człowieka
Odżywianie
Jest to pobieranie przez organizm z otaczającego środowiska różnorodnych substancji, zwanych pokarmowymi i uzyskiwanie z nich związków potrzebnych ciała oraz wytwarzania energii.
Energia
Pierwotnym źródłem ca�...
Układy
UKLAD RUCHU
Narząd ruchu składa się z układu biernego - kostno-stawowego i układu czynnego - nerwowo-mięśniowego. Mocne i twarde kości stanowią wewnętrzny szkielet, stanowiący podporę i ochronę dla pozostałych części ciała....
Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Mikroflora pierwotna i wtórna surowców roślinnych, zwierzęcych oraz surowców dodatkowych
Surowce żywnościowe są środowiskami, w których drobnoustroje mogą bytować,...