witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to: A, D, E, K rozpuszczalne w wodzie to: B1, PP, B2, B6, B11, B12, C
Wtaminy rozpuszczalne w tłuszczach to witaminy A, D, E i K. Różnią się one znacznie od witamin rozpuszczalnych w wodzie.Występują tylko w składnikach żywności zawierających tłuszcz. Ponieważ są nierozpuszczalne w wodzie są trawione tylko w żółci. sory drógiego nie wiem
Witaminy, białka, tłuszcze, węglowodany
Wśród składników pokarmowych wyróżniamy: składniki budulcowe: białka, mineralne składniki, energetyczne: węglowodany, tłuszcze, regulujące: witaminy, woda.
Wszystkie one są nam bardzo potrzebne do życia. Odżywianie jest to dostarc...
Dietetyka :Witaminy rozpuszczalne i nierozpuszczalne w tłuszczach - ich rola w żywieniu
Do optymalnego wykorzystania spożytego pożywienia i utrzymania ciągłości procesu przemiany materii niezbędne są w i t a m i n y (łac.: vita ? życie, amina ? związek chemiczny zawierający grupę aminową). Nazwa ?witamina? została wymyśl...
co to jest witaminy rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie , tłuszczach ? co grozi ich nie doborem funkcje
co to jest witaminy rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie , tłuszczach ? co grozi ich nie doborem funkcje...
Notatki z kosmetologi
SKÓRA BUDOWA
Naskórek :
1.Warstwa podstawna jeden rząd walcowatych komórek ściśle przylegających do siebie ułożonych na błonie podstawnej. Komórki mają duże owalne jądra komórkowe. W obrębie tej warstwy widoczne są lic...
Produkty spożywcze - referat
Składniki wchodzące w skład ciała człowieka
Organizm każdego człowieka jest zbudowany z tkanek i narządów, do których należą: woda, białko, węglowodany, tłuszcze i składniki mineralne. Woda i składniki mineralne należ�...