Przemysł spożywczy w Polsce charakteryzuje duża liczba niewielkich i rozproszonych zakładów. Zakłady przetwórcze nawiązują do bazy surowcowej, jak np. przemysł cukierniczy i owocowa-warzywny lub wykazują powiązania z bazą surowcową i rynkami zbytu, jak przemysł mięsny, mleczarski.
Ewolucja powiązań handlowych Polski w okresie transformacji
ROZDZIAŁ I
DETERMINANTY WYMIANY HANDLOWEJ
1.1. Uwarunkowania regionalne
1.1.1. Położenie i poziom rozwoju
1.1.2. Podobieństwo kulturowe
1.1.3. Organizacje lokalne
1.2. Organizacje ponadnarodowe
1.3. Zmienne ...
Polityka ekonomiczna
Polityka ekonomiczna zagadnienia egzaminacyjne (studia dzienne)
DEFINICJA I KATEGORIE POLITYKI EKONOMICZNEJ
PE Ekonomiczna – określana jako umiejętność racjonalnego gospodarowania- gospodarność, oszczędność, oznacza zate...
Ekonomika gospodarki żywnościowej - Wykłady AR
EKONOMIKA GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
Wykład I
1.Występują we współczesnej gospodarce dwa 2 tendencje:
> regionalizacja (integracja reg., zróżnicowanie reg.) > globalizacja
Integracja w europie:
- Rada wzajemnej pomocy ...
Rolnictwo na ziemiach polskich
Rolnictwo i przemysła na ziemiach polskich"
Rolnictwo stanowi jeden z podstawowych działów gospodarki. obejmuje uprawę roślin i hodowle zwierząt domowych oraz wstępną obróbkę uzyskiwanych wytworów.
Głównym c...
Rolnictwo i przemysł na ziemiach polskich.
Rolnictwo stanowi jeden z podstawowych działów gospodarki. obejmuje uprawę roślin i hodowle zwierząt domowych oraz wstępną obróbkę uzyskiwanych wytworów.
Głównym celem rolnictwa jest dostarczanie ludności pożywienia w postaci prod...