Źródła i produkty białkowe

Białka sa to bardzo skomplikowane
zwiazki chemiczne, stanowiace zasadniczy i niezbędny element budowy każdej komórki. Z białek organizm buduje nowe lub odnawia zużyte komórki,hormony,enzymy,ciała odpornościowe itp.W skład białka wchodzi kilka pierwiastków , z których podstawowe to: azot,węgiel,tlen,wodór, a ponadto siarka ,fosfor.Pierwiastki te tworza zwiąki chemiczne zwane aminokwasami (jest ich ponad 20 i każdy z nich spełnia inna role w organizmie) stanowiąc jak gdyby podstawowe cegiełki,z których zbudowane jest białko.
Niektóre aminokwasy organizm ludzki potrafi sam wytwarzać podczas przemiany materii,inne musza być dostarczone w pożywieniu.Białka zawierające w odpowiednim stosunku podstawowe dla organizmu aminokwasy zwie się białkami pełnowartościowymi ,przy czym sa to przeważnie produkty pochodzenia zwierzecego.Białko produktów roślinnych jest zwykle mniej wartościowe. Pożadane jest ,aby żrodlem białka w naszym pożywieniu były różne produkty ,zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego,wówczas bowiem wysoka jest wartość biologiczna białka.Przyjmuje się ze białko zwierzece powinno stanowic 1/3-1/2 ogólnego zapotrzebowania na ten składnik .Stosunkowo dobrą wartość biologiczną białka można również uzyskać przez odpowiedni dobór produktów roślinnych.
Zapotrzebowanie organizmu człowieka na białko waha się w pewnych granicach,co zalezy od cieżaru ciała, a potrzebowanie na białko wzrasta u dzieci i mlodzieży a również u kobiet w ciaży i karmiżcych piersią.
Żródłem białka pochodzenia zwierzęcego są:
v Mięso np.:Cielęcina 12,8g. Wieprzowina 19,7g. Wołowina 11,9g.-białka.
v Ryby np.:Karp 16,0g. Dorsz 18,2g.
v Sery np.: ser Edamski tłusty 28,1g. Ser topiony tłusty 18,4
v Mleko krowie:3,0g.
Zaś żródłem białka pochodzenia roślinnego sa głównie nasiona roślin strączkowych.Należy pamiętać ,że produkty zbożowe ,mimo malej zawartosci białka dostarczaja go nam w bardzo duzych ilościach ze względu na wysokie dzienne spożycie przetworów mącznych i chleba gdzie jest około 7,2 g .białka.

Dodaj swoją odpowiedź
Technologia żywności

Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym

Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Mikroflora pierwotna i wtórna surowców roślinnych, zwierzęcych oraz surowców dodatkowych
Surowce żywnościowe są środowiskami, w których drobnoustroje mogą bytować,...

Biologia

Higiena - aminokwasy, białka, chorby itd.

ANOREKSJA
To jadłowstręt psychiczny polega na tym ze osoba chora zmniejsza ilość spożytych pokarmów i czasem ograniczając nawet do kilku wybranych. W krótkim czasie dochodzi do znacznego wychudzenia a nawet do wyniszczenia. Rysy twarzy s...

Biologia

Pierwiastki -rola, źródła, skutki niedoboru

WAPŃ
-składnik tkanki kostnej
-przewodnictwo nerwowe
-kurczliwość mięśni poprzecznie prążkowanych
-krzepnięcie krwi
- utrzymanie równowagi elektrolitowej
-wpływa na pracę serca
-przeciwobrzękowy
-przeciwz...

Chemia

Polimery pochodzenia naturalnego.

Polimery to związki o budowie łańcuchowej, których cząsteczki zbudowane są z połączonych ze sobą, powtarzających się elementów. Najmniejszy, powtarzający się element budowy łańcucha polimeru nazywamy merem. Łańcuchy polimerów mog�...

Zasady żywienia

Normy spożycia białek.Charakterystyka produktów białkowych.

1.Normy spożycia białek:
a)udział białka w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu powinien wynosić od 10 do 15 %
b)bezpieczny i zalecany poziom spożycia białka

prawidłowa norma:20 do 25

BMI=masa...