Normy spożycia białek.Charakterystyka produktów białkowych.

1.Normy spożycia białek:
a)udział białka w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu powinien wynosić od 10 do 15 %
b)bezpieczny i zalecany poziom spożycia białka

prawidłowa norma:20 do 25

BMI=masa cała (kg) przez wzrost do kwadratu (m2)

Stosunek białka zwierzęcego do roślinnego 1:1 dla dorosłych może być więcej roślinnego.

2.Charakterystyka produktów białkowych.
Konwencjonalne (tradycyjne) źródła białek:
a)źródła białka pełnowartościowego
JAJA
- zawartość białka 12% (głównie w żółtku)
- białko charakterystyczne:(owoalbumina)
- źródło białka wzorcowego

MLEKO
- zawartość białka 3,2%
- białko charakterystyczne (kazeina,laktoalbumina,laktoglobulina)

MIĘSO
- zawartość białka 10 do 20%
- białko charakterystyczne (mioglobina,hemoglobina)
- zawiera również białko niepełnowartościowe (kolagen i elastynę w tkance łącznej)

b)źródła białka niepełnowartościowego
NASIONA STRĄCZKOWE
- zawartość białka ok.20% (soja 34%)
- białko charakterystyczne (leguminy,wicyliny)

PRODUKTY ZBOŻOWE
- zawartość białka od 8 do 12%
- białko charakterystyczne (gluten w pszenicy)

3.Niekonwencjonalne źródła białek:
- białka produkowane z surowców,któe dotychczas nie były przeznaczone do żywienia ludzi lub stosowane w ograniczonym zakresie
- są to białka z:
a)organizmów jednokomórkowych (np.bakterie,drożdże,glony,pleśnie)
b)nasion,liści,roślin (np.słonecznik,archaid,łubin,groch,bobik)
c)produktów ubocznych przemysłu mięsnego (np.plazma krwi,kości,krusz kostny)
d)produktów przemysłu mleczarskiego (np.kazeina,białczany,białka serwatki)
e)zwierząt morskich (np.nie handlowe gatunki ryb,kryl)
* muszą posiadać atezt PZH

4.Preparaty białkowe:
- produkty otrzymywane z białek niekonwencjonalnych i tradycyjnych
- mają podwyższoną zawartość białka
- ze względu na zawartość białka wyróżnia się:
*produkty wysokobiałkowe 40 do 50%
*koncentraty 50 do 75%
*izolaty 92 do 95%
- ze względu na zastosowanie wyróżnia się:
*substytuty (zamienniki) (np.kotlety z soji)
*hydrolizaty
*dodatki
- na stosowanie preparatów białkowych zezwala Główny Inspektor Sanitarny (GIS)

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

Podstawowe składniki żywności i ich rola w organizmie

- Białka
- Tłuszcze
- Węglowodany - składniki odżywcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Woda
- Kwasy organiczne
Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w procesie technologicznym, w celu uz...

Ekonomia

Mleko i przetwory z mleka

I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza

Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, c...