Choroby zakaźne przenoszone przez żywność
1.Najczęstszymi chorobami zakaźnymi przenoszonymi przez żywność są zatrucia pokarmowe i salmonellozy.
2.Bakteryjne zatrucia pokarmowe - są to ostre zachorowania,które występują po spożyciu produktów zawierających chorobotwórcze drobnoustroje lub ich toksyny,najczęściej pałeczki Salmonella i gronkowce.
3.Pałeczki Salmonella - wywołują zachorowania u ludzi i zwierząt.Najczęściej występują w żywność pochodzenia zwierzęcego,zwłaszcza w drobiu i jajach.
4.Po ustąpieniu choroby u części ludzi już wyleczonych utrzymuje się stan nosicielstwa ? bakterie są wydalane w kale przez kilka tygodni.
5.Laseczki jadu kiełbasianego - wytwarzają w warunkach beztlenowych bardzo silne toksyny,które w ułamkach miligrama są śmiertelne dla człowieka.
6.Zatrucia pokarmowe powodują również inne bakterie,które w dogodnych dla siebie warunkach uległy namnożeniu w żywności.
7.Wirusowe zapalenie wątroby typu A uszkadza wątrobę i zwykle objawia się mniej lub bardziej nasiloną żółtaczką.Obecnie stosuje się szczepienia ochronne przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu A.
8.Dur brzuszny ? to ciężka choroba zakaźna przewodu pokarmowego.Wywołują ją pałeczki duru brzusznego z grupy Salmonella.Okres wylegania choroby wynosi od jednego do trzech tygodni.
9.Czerwonka ? jest ostrym bakteryjnym zapaleniem jelita grubego,wywołanym przez pałeczki czerwonki (Shigella).Okres wylęgania choroby jest krótki ? od dwóch do trzech dni.Objawia się biegunką z obecnością krwi w kale.
10.Nosiciele zakaźnych schorzeń jelitowych (duru brzusznego,czerwonki i salmonelloz) nie mogą pracować przy żywności.Badania na nosicielstwo wykonują stacje sanitarno-epidemiologiczne.Badania powinny być wykonane przed podjęciem zatrudnienia,a także w przypadkach podejrzenia o czerwonkę lub salmonellozę.