Alkohol etylowy.

Alkohol etylowy – C2H5OH, dzięki swym fizycznym i chemicznym właściwościom stanowi cenną, często wręcz niezastąpioną substancję, szeroko wykorzystaną w przemyśle, chemii, lecznictwie, gospodarstwie domowym. Wysoka kaloryczność czyni alkohol cennym paliwem, higroskopijność – środkiem odwadniającym i osuszającym, właściwość ścinania białka – środkiem dezynfekcyjnym, właściwość rozpuszczania tłuszczów – rozpuszczalnikiem organicznym, niski punkt wrzenia – wymiennikiem ciepła. W lecznictwie używa się alkoholu etylowego jako rozpuszczalnika (jodyna), środka bakteriobójczego, ściągającego i osuszającego. Dla celów przemysłowych można wytwarzać alkohol etylowy metodami syntezy chemicznej np. z acetylenu lub etylenu.
Do produkcji alkoholu etylowego dla celów konsumpcyjnych wykorzystuje się proces fermentacji alkoholowej, która polega na przekształceniu cukrów przy udziale katalizatora (zaczynu, fermentu), który może być w drożdżach, kiełkach jęczmienia, owsa itp. Następnie produkty fermentacji poddaje się destylacji i rektyfikacji.
destylacja – wykorzystując niską temperaturę wrzenia alkoholu, odparowuje się alkohol z roztworu wodnego i ponownie skrapla w wyższym stężeniu.
rektyfikacja – wielokrotne destylowanie produktów fermentacji w specjalnych kolumnach rektyfikacyjnych
CH3OH – alkohol metylowy (denaturat) – ślepota, ciało fioletowe – trujący barwnik, słabo oczyszczony.

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

1. Podczas fermentacji alkoholowej powstają: a) alkohol etylowy i woda b) kwas octowy i tlenek węgla(IV) c) alkohol etylowy i wodór d) alkohol etylowy i tlenek węgla(IV) 2.Uniwersalny papierek wskaźnikowy pod wpływem kwasu stearynowego: a) zabar

1. Podczas fermentacji alkoholowej powstają: a) alkohol etylowy i woda b) kwas octowy i tlenek węgla(IV) c) alkohol etylowy i wodór d) alkohol etylowy i tlenek węgla(IV) 2.Uniwersalny papierek wskaźnikowy pod wpływem kwasu stearynoweg...

Chemia

Alkohol etylowy - wróg czy przyjaciel?

Alkohol etylowy (C2H5OH, etanol), potocznie zwany po prostu alkoholem, jest bezbarwną, łatwopalną cieczą. Ma charakterystyczny zapach i piekący smak, łatwo miesza się z wodą w każdej ilości, tworząc z nią mieszaninę azeotropową (95,5% ...

Biologia

Alkohol etylowy – przyjaciel czy wróg człowieka?

Alkohol etylowy (etanol, C2H5OH) jest bezbarwną, łatwopalną cieczą. Ma charakterystyczny zapach i piekący smak, łatwo miesza się z wodą w każdej ilości. Jest głównym składnikiem napojów alkoholowych, tzw. wysoko? i nisko? procentowych....

Chemia

Sporządź tabelkę: Alkohol etylowy - przyjaciel                                alkohol etylowy - wróg

Sporządź tabelkę: Alkohol etylowy - przyjaciel                                alkohol etylowy - wróg...

Chemia

Jaki wpływ na organizm człowieka ma alkohol etylowy

Szkodliwość alkoholu na organizm ludzki




Alkohole towarzyszą człowiekowi prawie od początku jego istnienia. Pod pojęciem alkohol rozumiemy grupę organicznych związków chemicznych, z której najbardziej popularnym j...