Probiotyki – właściwości, działanie.

Probiotyki to preparaty zawierające żywe organizmy i ich produkty, lub tylko produkty ich metabolizmu. Stosowane jako dodatki do żywności i pasz. Wpływają korzystnie na organizm gospodarza.
Najbardziej znane mikroorganizmy używane do produkcji zdrowej żywności to bakterie kwasu mlekowego.
Przewód pokarmowy człowieka jest siedzibą około stu tysięcy miliardów mikroorganizmów mających znaczenie dla zdrowia. Znajdują się tu pożytecznie i szkodliwe bakterie. Między nimi odbywa się ustawiczna walka. Pożyteczne bakterie ograniczają przyrost i szkodliwe działania mikroorganizmów patogennych. Mikroflora przewodu pokarmowego stanowi barierę ochronną przed infekcjami patogennymi wywołanymi przez bakterie szczepów: Salmonella, Shigella, Campylobacter oraz bakteriami z grupy Coli.
Pożyteczne bakterie przewodu pokarmowego wzmacniają błony śluzowe i utrudniają wtargnięcie bakterii patogennych. Od dawna wiadomo, że bakterie kwasu mlekowego utrudniają bakteriom patogennym przyleganie do błony śluzowej oraz kolonizację. Ponadto bakterie kwasu mlekowego wytwarzają kwasy organiczne oraz inne metabolity o właściwościach antybakteryjnych, zwalczających bakterie innych szczepów nie należących do bakterii kwasu mlekowego.

Dodaj swoją odpowiedź
Weterynaria

Probiotyki, zasady ich działania oraz zastosowanie w żywieniu zwierząt.

Probiotyki to produkty zawierające żywe i (lub) martwe mikroorganizmy oraz dostarczane przez nie substancje, które przyczyniają się do stabilizacji populacji mikroorganizmów, jak też aktywności enzymatycznej w przewodzie pokarmowym, przez co...

Weterynaria

Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych (paszoznastwo)

Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych

Strawność pokarmu – podatność pokarmu na procesy trawienne. Stopień w jakim składniki odżywcze w danym produkcie spożywczym mogą być uwolnione i rozłożone na częś...

Biologia

Znaczenie i życie bakterii

Znaczenie i życie bakterii

Czynniki występowania bakterii i wirusów
- w wodzie- zależy od temperatury zasolenia, zawartości składników odżywczych (tlenu)
- powierzchnia innych organizmów- bakterie chorobotwórcze,
- ...

Biologia

Znaczenie i życie bakterii.

Czynniki występowania bakterii i wirusów
- w wodzie- zależy od temperatury zasolenia, zawartości składników odżywczych (tlenu)
- powierzchnia innych organizmów- bakterie chorobotwórcze,
- komensale- organizmy nie wywołujące...