Zatrucia
czym są trucizny i zatrucia?
Trucizną nazywamy substancję, która wprowadzona w małej dawce do organizmu wskutek swojej aktywności biochemicznej powoduje zaburzenia chorobowe lub śmierć.
Zatrucia to zaburzenia czynności fizjologicznych organizmu powstałe pod wpływem działań trucizn.
Najczęstsze przyczyny zatruć.
Wyróżniamy:
Zatrucia pokarmowe (np. przeterminowana żywność lub napojami).
Zatrucia substancjami lotnymi (np. gazem, spalinami, czadem).
Zatrucia substancjami chemicznymi (np. lekami, nawozami sztucznymi, środkami ochrony roślin).
Drogi przenikania trucizn do organizmu.
przez skórę – występują najczęściej w przemyśle, zakładach usługowych i rolnictwie. Nie stanowią bezpośredniego zagrożenia.
przez przewód pokarmowy – najczęściej dochodzi przez świadome spożycie żywności, leków alkoholu, rzadziej pomyłkowe lub przypadkowe.
przez układ oddechowy – najłatwiej wnikają gazy, pary, dymy, pyły oraz aerozole.
Rozpoznawanie objawów zatruć.
Objawy zatruć.
Zatrucie tlenkiem węgla (czadem):
szum w uszach
duszności
zawroty, ból głowy
wymioty, nudności
zaburzenie wzroku
bełkotliwa mowa
tętnienie w skroniach
Zatrucie kwasami i zasadami:
silny ból przy przełykaniu, ślinotok
przyspieszone tętno, drgawki, szczękościsk
Wzdęcie brzucha
Oparzenie okolic ust/błony śluzowej jamy ustnej
piekący ból
Zatrucie lekami i używkami:
duża pobudliwość lub senność
agresywność (słowa, czynu) lub ociężałość
wymioty i biegunka
śpiączka
zaburzenia oddychania i krążenia
Zatrucie alkoholem metylowym
Spowodowanie piciem alkoholu z nieznanego źródła:
zwężenie źrenic, zaburzenie widzenia
wymioty i biegunka
zawroty i bóle głowy
bolesne skurcze łydek
sina i zimna skóra
Ogólna osłabienie i zaburzenie oddychania.
Zatrucia pokarmowe.
Przyczyny:
Spożywanie zakażonych pokarmów (jad bakterii, drobnoustroje chorobotwórcze).
Zatrucie jagodami, grzybami.
Przypadkowe zatrucie detergentami.Objawami są dreszcze, ból głowy, biegunka, wymioty, podwyższona temperatura ciała, skłonności do omdleń, zaburzenie rytmu serca. Zatrucie rozwija się w ciągu 4-12 godzin po spożyciu szkodliwego pokarmu.
Pierwsza pomoc.
W przypadku zatrucia czadem
- Nie należy wpadać w panikę. - Pamiętajmy o własnym bezpieczeństwie. - Nie należy wdychać powietrza wydychanego przez osobę zatrutą tlenkiem węgla i pozostawać w pomieszczeniu, gdzie ulatnia się gaz.
Należy dostarczyć poszkodowanej osobie świeże powietrze,
sprawdzić podstawowe czynności życiowe i ułatwić oddychanie
zastosować RKO przy braku oddechu,
ułożyć przytomną osobę w pozycji półsiedzącej,
nieprzytomną ułożyć w pozycji bezpiecznej (bocznej).
Zatrucie gazami drażniącymi.
przerwać kontakt z trucizną (zapewnić dostęp do świeżego powietrza)
zdjąć ubranie, spłukać skórę woda, przemyć oczy,
kontrolować czynności życiowe,
zapewnić komfort termiczny i psychiczny (spokój).
Należy również natychmiast wezwać pogotowie ratunkowe.
Zatrucie pokarmowe.
Należy wywołać wymioty(podać 2-3 szklanki letniej wody i podrażnić tylnią ścianę gardła).
Przy silnych bólach zadzwonić po połknięciu trucizn żrących (np. kwas, zasada) zadzwonić do ośrodka informacji toksykologicznej i uzyskać instrukcje dotyczące pomocy.
Krajowe Centrum Informacji Toksykologicznej
Tel: 042 63147 25
W przypadku oblania się środkami trującymi należy:
zdjąć ubranie,
miejsce skażone spłukać dokładnie wodą
po wyschnięciu ciała (nie wolno wycierać) zmienić odzież.
Jeżeli u osoby poszkodowanej są drgawki, trzeba położyć ją w spokojnym miejscu i zabezpieczyć przed utrata ciepła, ale nie ogrzewać.
Należy założyć opatrunek osłaniający na oczy w przypadku zatrucia alkoholem metylowym.
Rodzaje znaków ostrzegawczych:
Piktogramy powinny być koloru czarnego na żółtopomarańczowym tle. (załącznik)
Koniec