Zatrucia.
Zatrucie to zespół objawów chorobowych wywołanych działaniem trucizny na organizm. W zależności od rodzaju substancji toksycznej objawy mogą być łagodne, ograniczające się do dolegliwości przewodu pokarmowego, lub ciężkie, które prowadzą nawet do zatrzymania krążenia i śmierci. Nieprzestrzeganie zasad higieny podczas przyrządzania posiłków często bywa przyczyną salmonellozy, zatrucia wywoływanego przez bakterie Salmonella. Jej objawami są ogólne osłabienie, bóle brzucha i głowy, biegunka, wymioty, dreszcze, podwyższona temperatura ciała oraz osłabienie tętna, a w skrajnych przypadkach -omdlenia. Pierwsza pomoc to spowodowanie wymiotów, podawanie do picia ciepłej wody z solą oraz preparatów przeciwbiegunkowych. Konieczka jest konsultacja lekarska, a jeśli nastąpi utrata przytomności, niezbędne staje się wezwanie pogotowia ratunkowego. Spożywanie przeterminowanych konserw oraz nieświeżych wędlin i mięs może spowodować zatrucie jadem kiełbasianym. Przestrogą przed spożyciem powinny być wydęte wieczka konserw, kapsle butelek i nakrętki słoików, pleśń, zmiana zabarwienia, nieprzyjemny zapach, śliski nalot. Objawami zatrucia są: narastająca suchość w ustach i gardle, zaburzenia wzroku, opadanie powiek, zezowanie, brak reakcji na światło, ochrypły i cichy głos. Zdarza się, że objawy występują występują dopiero po 48 godzinach od spożycia zatrutego pokarmu. Pierwsza pomoc to wezwanie pogotowia ratunkowego. Do bardzo niebezpiecznych zatruć dochodzi po spożyciu trujących grzybów. Niektóre z nich kończą się zgonem, szczególnie wśród dzieci. Objawami zatrucia grzybami są nudności, biegunka, wymioty, bóle brzucha i zawroty głowy, niepokój, omamy wzrokowo -słuchowe. Po upływie doby dołączają się m.in. skaza krwotoczna, niewydolność wątroby i nerek oraz śpiączka. Objawy zatrucia grzybami pojawiają się po 6-48 godzinach od ich spożycia: zależą od wieku, stanu zdrowia poszkodowanego, ilości zjedzonych grzybów itp. Pierwsza pomoc to zapewnienie poszkodowanym opieki szpitalnej. Spośród zatruć substancjami lotnymi najbardziej niebezpieczne są zatrucia spalinami samochodowymi i tlenkiem węgla. Do zatruć tymi substancjami dochodzi zwykle na skutek nieszczelności i wadliwej konstrukcji pieców grzewczych, przewodów kominowych, instalacji gazowych, pleców kaflowych a także w wyniku pożarów. Objawami zatrucia są zawroty i ból głowy, szum w uszach, zaburzenia widzenia i oddychania, senność, utrata przytomności: w skrajnych przypadkach uszkodzeniu ulega mięsień sercowy. Poszkodowanych należy wynieść z pomieszczeń wypełnionych gazem, a pomieszczenia szybko wywietrzyć. Jeśli doszło do zatrzymania krążenia, należy rozpocząć resuscyrację krążeniowo -oddechową. Konieczne jest także jak najszybsze uzyskanie pomocy lekarskiej. Do zatruć środkami chemicznymi dochodzi podczas pracy z użyciem środków ochrony roślin, w zakładach pracy wykorzystujących chemikalia, a także w domu -najczęściej wskutek spożycia środków czyszczących lub piorących przez dzieci oraz wskutek lekkomyślnego przechowywania substancji chemicznych w nieoznakowanych opakowaniach zastępczych. Objawy zazwyczaj występują natychmiast. Oprócz typowych, często pojawiają się objawy nietypowe. Poszkodowanym należy zapewnić opiekę lekarską lub przewieźć ich do szpitala: niezbędne są: płukania żołądka i podanie substancji neutralizującej. Do zatrucia lekami może dojść przypadkowo, na skutek przedawkowania lub w wyniku przechowywania ich w miejscu dostępnym dla dzieci. Objawy zatrucia są zależne od rodzaju przedawkowania leków.