Wszystko o kaszy.

Na kasze przeznacza się ziarno jęczmienia, owsa, prosa, ryżu, gryki, kukurydzy i pszenicy.
Kaszami nazywa się całe lub rozdrobnione ziarna zbóż z których zostały usunięte w mniejszym lub większym stopniu części zawierające składniki nieprzyswajalne .

Zanim powstały młyny i mąka, ludność jadała polewkę z kasz, a ziarno było nie czyszczone, tylko łamane lub gniecione .
Rodzaje:
Kasze krupy - kasze, uzyskane przez obłuszczenie i ewentualne polerowanie ziarna, zachowujące w przybliżeniu charakterystyczny kształt ziarna, z których zostały otrzymane. Należą do nich: pęczak, kasza gryczana, jaglana, ryż
Kasze łamane - kasze o większym stopniu rozdrobnienia, uzyskane za pomocą pocięcia lub połamania ziarna obłuskanego, np. kasza jęczmienna łamana, kasza krakowska.
Kasze drobne - kasze uzyskane w wyniku dodatkowego obtoczenia i wypolerowania ziaren uprzednio pociętych lub połamanych, np. kasza perłowa, manna, kuskus
Kasze gniecione – płatki ryżowe, owsiane, jęczmienne i pszenne
CO DO CZEGO ?
Do zup dodajemy najczęściej kaszę jęczmienną – perłową lub pęczak.
Krupnik ugotujemy także używając kaszy jaglanej lub pszennego pęczaku.
Sypkie kasze nadają się do sałatek, a także (głównie perłowa i gryczana) do sporządzania dań jarskich, np. krokietów.
Do słodkich legumin używa się kaszy manny, grysiku kukurydzianego lub jęczmiennej i jaglanej.
· Kasze gruboziarniste najsmaczniejsze są ugotowane na sypko jako danie główne lub jako dodatek do mięs i warzyw
· Kasze drobne są idealne na kleiki oraz jako dodatek do zup, sałatek. Można je też podawać na słodko.
· Kasz mocno rozdrobnionych (kuskus, manna) nie płucze się wcale, natomiast kasze gruboziarniste zawsze przed wykorzystaniem należy przepłukać.
· Kaszę jaglaną, ze względu na jej gorzkawy smak po wypłukaniu trzeba wrzucić do wrzątku, zagotować i odcedzić.
ZDROWOTNE WALORY KASZ - kasze leczą
· Z kaszy mannej, jęczmiennej, jaglanej i grysiku kukurydzianego sporządza się kleiki podawane cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekko strawne, a przy tym dostarczające węglowodanów.
· W walce z zaparciami pomaga wprowadzenie do diety grubej kaszy i otrąb. Są to tak zwane pokarmy wysokoresztkowe, działające jak naturalny środek przeczyszczający. Zawarte w nich włókna polepszają perystaltyką jelit. Lekarze radzą zacząć od jedzenia 15-30 g dziennie tych produktów, zwiększając ich ilość, aż do wyregulowania pracy przewodu pokarmowego.
Spożywanie grubych kasz zapobiega też tworzeniu się polipów w jelicie grubym, a co za tym idzie nowotworów tego narządu.
· Według najnowszych badań płatki i otręby owsiane należą do grupy pokarmów mających zdolność obniżania poziomu cholesterolu. trzy filiżanki owsianki dziennie mogą go zmniejszyć nawet o 10 %.
· Owies zawiera też substancje psychoaktywne, które pomagają w przezwyciężeniu stanów depresyjnych.
· Przetwory z tego zboża powinni jadać starający się zerwać z nałogiem palenia.

Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa. Ma ona naturę lekko ocieplającą zasadową polecana jest w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek. Polecana jest obok kaszy gryczanej w wyziębieniu organizmu .
Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych.
Kasza jaglana zawiera lecytynę i rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy..

Kuskus należy do tradycyjnych potraw kuchni Afryki Północnej.
Ta drobna kaszka wytwarzana jest z grysiku pszennego (obłuskane i prażone ziarno). Kuskus zawiera białka i węglowodany będące źródłem energii, jest lekko strawny i sycący. Polecany jako sałatki i desery. Często używany do wypieków.

Kasza manna - z pszenicy, to jeden z najstarszych znanych produktów spożywczych. Obecnie jadamy ją rzadko, niesłusznie – jest bowiem jednym z najzdrowszych produktów.

Kasza jęczmienna -
polecana chorym na cukrzycę, przewlekłe zapalanie oskrzeli, niewydolność krążenia.
Płatki owsiane -
mają korzystne działanie zwłaszcza u osób starszych, palaczy papierosów, chorych cierpiących na problemy żołądkowe, jelitowe, zwłaszcza częste biegunki.
Ryż - polecany ryż ciemny.
Polecany z sosami mięsno - warzywnymi lub z pokarmami rozgrzewającymi. Można go też mieszać np. z kaszą gryczaną lub jęczmieniem. Jeżeli jemy na słodko to należy zawsze dodać dużo cynamonu.
Kasza kukurydziana
korzystna jest w problemach żołądkowych, jelitowych i trzustkowych. Jest również dobrym dodatkiem do pikantnych sosów i zup.

Najwartościowsze są kasze gruboziarniste. Kasze drobne są lekkostrawne. Dostarczają cennych składników:
- Błonnik - oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji, chroni przed nowotworem układ trawienny , obniża poziom cholesterolu.
- Witaminy z grupy B - likwidują stres, zapobiegają zmęczeniu i depresji, korzystnie wpływają na układ odpornościowy.
- Magnez - wzmacnia układ nerwowy i krwionośny, hamuje rozwój osteoporozy.
- Rutyna - walczy z wolnymi rodnikami, zapobiega starzeniu się organizmu , wzmacnia naczynia krwionośne.
- Węglowodany - kasze zawierają najwięcej węglowodanów ze wszystkich produktów spożywczych, są łatwo przyswajalne i dostarczają energii.
- Białko roślinne białko pochodzenia roślinnego jest również łatwo przyswajalne. Warto więc kaszami uzupełniać produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego (drób, jajka, mleko).

Ostatnio odkryto w produktach zbożowych substancje psychoaktywne, bardzo pomocne w przezwyciężaniu stanów depresyjnych.
PRZECHOWYWANIE
- w suchym i przewiewnym miejscu
kaszę jęczmienną i pszenną możemy przechowywać ok. 7 miesięcy;
gryczaną 5-7 miesięcy;
jaglaną 3-4 miesiące;
płatki owsiane – 3 miesiące.
Ugotowane kasze przechowujemy w lodówce (do dwóch dni); możemy je także zamrozić.

Dodaj swoją odpowiedź
Język polski

"Medaliony" i "Inny świat" notatka z lekcji.

Medaliony
1,Interpretacja
Każde opowiadanie jest Medalionem- wspomnieniem, upamiętnieniem mortylogi ofiar a jednocześnie przestrogą dla przyszłych pokoleń.

2. Motto utworu brzmi „ludzie ludziom zgotowali ten los” autorka w...

Język polski

Stefan Żeromski.

Aby zobaczyć treść albumu proszę kliknąć na załącznik. Kieruję Cię tam ponieważ jest poprawnie rozmieszczony układ (teks, zdjęcia, rysunki itd.)
Życiorys

Kalendarium życia

Dzieła

Syzyfowe prace 1897

Żywienie człowieka

Nadciśnienie tętnicze - żywienie

NADCIŚNIENIE TĘTNICZE

Co to jest nadciśnienie tętnicze?
Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia, w której w naczyniach tętniczych panuje zwiększone ciśnienie krwi. Nadciśnienie tętnicze jest chorobą przewlek...

Język polski

Sowieckie sposoby tortur upadlania stosowane w łagrach - "Inny świat".

1. Praca w bardzo trudnych warunkach, była ona narzędziem tortur, wyniszczała więźniów. Pracowali oni przy wyrębie lasu, w przemoczonych ubaniach. Nim doszli na miejsce pracy byli już bardzi zmęczeni.
2. Głód-kocioł trzeci przeznaczo...

Język polski

Zakochani w wielkich stołach

BARDZO PROSZE O POMOC TO BARDZO WAZNE
ZAKOCHANI W WIELKICH STOŁACH.
Kamila Morawska

1Czytelnicy Trylogii Henryka Sienkiewicza z pewnością pamiętają barwne opisy uczt, np. tej na dworze hetmana Janusza Radziwiłła w Kiejdanach...