Sosy gorące

1.Sosy gorące-podobnie jak zupy składają się z wywaru,składnika głównego,podprawy i przypraw.Podstawą sosów gorących są wywary warzyw oraz esencjonalne wywaru z mięsa zwane bulionami.

2.Podział sosów gorących:
a)sosy zagęszczane zawiesiną:
-chrzanowy
-pomidorowy
-grzybowy
-koperkowy

b)sosy zagęszczane zasmażkami:
I stopnia (sos beszamelowy)
II stopnia (sos:grzybowy,pomidorowy,szczypiorkowy,czosnkowy,szary mięsny)
III stopnia (sos:myśliwski,pieczeniowy,cebulowy)

c)sosy zagęszczane emulsją z masła i żółtek:
-sos holenderski

d)sosy zagęszczane masłem zacieranym z mąką i żółtkami:
-sos potrawkowy

3.Sposób podania i waga porcji:
Sosy gorące podaje się razem z główną potrawą,częścią sosu polewa się potrawę a resztę podaje się w sosierce na podstawku.Porcja sosu gorącego wynosi 100g/ml/cm sześ.Sosy przechowuje się w bemarach w temp. 70-80 st. Celcjusza

Dodaj swoją odpowiedź
Żywienie człowieka

Sosy i zupy-charakterystyka

Sos to gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy jest od ...

Geografia

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska to jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich (obok kuchni francuskiej).
Kuchnia włoska charakteryzuje się użyciem dużej ilości warzyw (w tym zwłaszcza tzw. włoszczyzny) i przypraw takich jak oregano, bazyl...

Technologia gastronomiczna

Mleko i jego przetwory

MLEKO I JEGO PRZETWORY

MLEKO

WARTOŚĆ ODŻYWCZA I SKŁAD CHEMICZNY MLEKA

Mleko - jest wydzieliną gruczołu mlecznego ssaków

Podstawowymi składnikami mleka są :
Białka 3,4%
Tłuszcze 2%
Cukrowce ...

Technologia gastronomiczna

Jaja

JAJA

JAJO - komórka rozrodcza, zawierająca wszystkie składniki pokarmowe niezbędne do rozwoju zarodka

SKORUPA
BŁONKA PODSKORUPKOWA
BŁONA OBIAŁKOWA
KOMORA POWIETRZNA
WEWNĘTRZNE BIAŁKO RZADKIE
WEWNĘT...

Technologia gastronomiczna

Ocena towaroznawcza i zastosowanie mleka w gastronomii

1.Ocena towaroznawcza mleka.

Charakterystyka mleka:
-jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic,ssaków
-działa na organizm odkwaszająco
-ułatwia zachowanie równowagi kwasowozasadowej ustroju
-białko mleka jest najta�...