Drobnoustroje w środowisku

1.Drobnoustroje samożywne - rozwijają się,wykorzystując dostępne w przyrodzie proste związki organiczne.Z atmosfery lub związków azotowych w glebie pobierają azot,a węgiel z dwutlenku węgla lub węglowodanów.Niezbędną energię czerpią ze światła słonecznego lub utleniania związków chemicznych.

2.Drobnoustroje cudzożywne - do rozwoju potrzebują złożonych substancji organicznych i czynników wzrostowych,które wytwarzają tylko organizmy wyższe.Współżycie z tymi organizmami odbywa się na zasadzie symbiozy,komensalizmu i pasożytnictwa.

3.Symbioza - forma współżycia na zasadach obustronnych korzyści.Przykładem jest współżycie niektórych bakterii i roślin motylkowych.Bakterie wiążąc azot z atmosfery,dostarczają roślinom związki azotu.Natomiast rośliny przez wiązanie dwutlenku węgla a atmosfery dostarczają drobnoustrojom węgiel organiczny.

4.Komensalizm - forma współżycia o korzyściach jednostronnych – współżycie jest korzystne dla drobnoustroju i obojętne dla organizmu wyższego.Do komensali należą niektóre drobnoustroje przebywające na powłokach skórnych lub w przewodzie pokarmowym człowieka.

6.Pasożytnictwo - polega na jednostronnym wykorzystaniu organizmu wyższego przez mikroorganizm,ze szkodą dla tego pierwszego.Rozwój drobnoustrojów pasożytujących prowadzi do zmian chorobowych organizmów wyższych.Takie drobnoustroje uważa się za chorobotwórcze.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Wpływ środowiska na drobnoustroje.

Informacje ogólne
Drobnoustroje, mikroorganizmy, sztuczna grupa nie mająca formalnego charakteru systematycznego, obejmująca drobne, zwykle jednokomórkowe organizmy widoczne pod mikroskopem. Należą do nich bakterie, pierwotniaki, wirusy, l...

Biologia

Wpływ środowiska na drobnoustroje.

WPŁYW ŚRODOWISKA NA DROBNOUSTROJE

Związek drobnoustrojów ze środowiskiem

Drobnoustroje są bardzo ściśle związane ze środowiskiem które na nie bez przerwy oddżaływuje. W odpowiednich warunkach mikroorganizmy rozwijają...

Biologia

Drobnoustroje

Drobnoustroje, mikroorganizmy, sztuczna grupa nie mająca formalnego charakteru systematycznego, obejmująca drobne, zwykle jednokomórkowe organizmy widoczne pod mikroskopem. Należą do nich bakterie, pierwotniaki, wirusy, liczne glony, niektóre ...

Bezpieczeństwo w gastronomii

Drobnoustroje w żywności

1.Pierwotne zanieczyszczenia bakteryjne - zawsze są związane z określonym rodzajem żywności.W produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso,mleko,jaja) są to chorobotwórcze i niechorobotwórcze drobnoustroje właściwe dla zwierząt.Rośliny up...

Technologia żywności

Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym

Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Mikroflora pierwotna i wtórna surowców roślinnych, zwierzęcych oraz surowców dodatkowych
Surowce żywnościowe są środowiskami, w których drobnoustroje mogą bytować,...