Gotowanie warzyw kapustnych.

1.Asortyment warzyw kapustnych:
a)wszytskie rodzaje kapusty (głowiasta biała,głowiasta czerwona,brukselska)
b)kalafiory
c)brokuły
d)jarmuż
e)kalarepa

2.Zasady gotowania warzyw kapustnych:
a)gotujemy bez przykrycia w ciągu pierwszych 15-20 min.
b)gotować krótko do momentu zmiękczenia warzyw aby w jak największym stopniu zachować
składniki mineralne i witaminy
c)kapustę rozdrobnioną zalać niewielką ilością wrzącej wody

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

1. wpływ czynników środowiska na chlorofil  2. obróbka cieplna warzyw zielonych 3. gotowanie warzyw kapustnych  potrzebuje to w formie notatki !!

1. wpływ czynników środowiska na chlorofil  2. obróbka cieplna warzyw zielonych 3. gotowanie warzyw kapustnych  potrzebuje to w formie notatki !!...

Biologia

Bakterie

Najczęściej występujące w przyrodzie formy życia, są bardzo małe i można je obserwować tylko pod mikroskopem. Spotyka się je w ogromnych ilościach w każdym środowisku na Ziemi. Wiele z nich żyje wewnątrz, lub na innych większych isto...

Geologia

Warzywa i owoce (technologia i towarozanwstwo)

Charakterystyka i podział owoców.

Owoce należą do artykułów wysoko cenionych przez dietetyków i żywieniowców. Są one bowiem źródłem wielu witamin i związków mineralnych oraz błonnika. Ze względu na sezonowość zbioru krajo...