Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto?

Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto?
Odpowiedź

Ponieważ zawierają one BIAŁKO w białko wchodząc w reakcję z kwasem azotowym barwi się na żółto.

fasola i twarog posiadaja wiele bialka a kwas azotowy powoduje scinanie sie bialka

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

Wyjaśnij , dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto.

Wyjaśnij , dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto....

Chemia

Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego V barwią się na żółto?

Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego V barwią się na żółto?...

Chemia

1.Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto.

1.Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto....

Chemia

Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto. Uzasadnij prawdziwość stwierdzenia: Każda zasada jest wodorotlenkiem, ale nie każdy wodorotlenek jest zasadą

Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto. Uzasadnij prawdziwość stwierdzenia: Każda zasada jest wodorotlenkiem, ale nie każdy wodorotlenek jest zasadą...

Chemia

1. Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto. 2.Oblicz, w którym kwasie jest większa zawartość procentowa (% masowy) azotu: w kwasie azotowym (III) (HNO₂) czy azotowym (V) (HNO₃)

1. Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto. 2.Oblicz, w którym kwasie jest większa zawartość procentowa (% masowy) azotu: w kwasie azotowym (III) (HNO₂) czy azotowym (V) (HNO�...