Kwas azotowy powoduje zżółknięcie się substancji zawierających białko jest to charakterystyczna reakcja dla tego kwasu a reakcja nosi nazwę reakcji ksantoproteinowej. Więc jeżeli fasola i twaróg pod wpływem HNO3 barwi się na żółto świadczy to o tym że znajduje się w nich białko.
Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego V barwią się na żółto?
Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego V barwią się na żółto?...
1.Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto.
1.Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto....
Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto. Uzasadnij prawdziwość stwierdzenia: Każda zasada jest wodorotlenkiem, ale nie każdy wodorotlenek jest zasadą
Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto. Uzasadnij prawdziwość stwierdzenia: Każda zasada jest wodorotlenkiem, ale nie każdy wodorotlenek jest zasadą...
1. Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto. 2.Oblicz, w którym kwasie jest większa zawartość procentowa (% masowy) azotu: w kwasie azotowym (III) (HNO₂) czy azotowym (V) (HNO₃)
1. Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto. 2.Oblicz, w którym kwasie jest większa zawartość procentowa (% masowy) azotu: w kwasie azotowym (III) (HNO₂) czy azotowym (V) (HNO�...
Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto?
Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto?...