Wyjaśnij , dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto.

Wyjaśnij , dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto.
Odpowiedź

Kwas azotowy powoduje zżółknięcie się substancji zawierających białko jest to charakterystyczna reakcja dla tego kwasu a reakcja nosi nazwę reakcji ksantoproteinowej.    Więc jeżeli fasola i twaróg pod wpływem HNO3 barwi się na żółto świadczy to o tym że znajduje się w nich białko. 

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego V barwią się na żółto?

Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego V barwią się na żółto?...

Chemia

1.Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto.

1.Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto....

Chemia

Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto. Uzasadnij prawdziwość stwierdzenia: Każda zasada jest wodorotlenkiem, ale nie każdy wodorotlenek jest zasadą

Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto. Uzasadnij prawdziwość stwierdzenia: Każda zasada jest wodorotlenkiem, ale nie każdy wodorotlenek jest zasadą...

Chemia

1. Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto. 2.Oblicz, w którym kwasie jest większa zawartość procentowa (% masowy) azotu: w kwasie azotowym (III) (HNO₂) czy azotowym (V) (HNO₃)

1. Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto. 2.Oblicz, w którym kwasie jest większa zawartość procentowa (% masowy) azotu: w kwasie azotowym (III) (HNO₂) czy azotowym (V) (HNO�...

Chemia

Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto?

Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto?...