Jest to reakcja ksantoproteinowa, która pozwala wykryć białko.(Jeżeli dana substancja pod wpływem kwasu azotowego(V) barwi się na żółto to znaczy, że zawiera białko). Kwas powoduje ścinanie się białka
Ponieważ w fasoli i twarogu znajduje sie białko, a kwas azotowy V ma taką właściwość że zabarwia białko na żółto.
Wyjaśnij , dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto.
Wyjaśnij , dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto....
1.Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto.
1.Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto....
Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto. Uzasadnij prawdziwość stwierdzenia: Każda zasada jest wodorotlenkiem, ale nie każdy wodorotlenek jest zasadą
Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto. Uzasadnij prawdziwość stwierdzenia: Każda zasada jest wodorotlenkiem, ale nie każdy wodorotlenek jest zasadą...
1. Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto. 2.Oblicz, w którym kwasie jest większa zawartość procentowa (% masowy) azotu: w kwasie azotowym (III) (HNO₂) czy azotowym (V) (HNO₃)
1. Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto. 2.Oblicz, w którym kwasie jest większa zawartość procentowa (% masowy) azotu: w kwasie azotowym (III) (HNO₂) czy azotowym (V) (HNO�...
Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto?
Wyjaśnij dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto?...