1. Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto. 2.Oblicz, w którym kwasie jest większa zawartość procentowa (% masowy) azotu: w kwasie azotowym (III) (HNO₂) czy azotowym (V) (HNO₃)

1. Wyjaśnij, dlaczego fasola i twaróg pod wpływem roztworu kwasu azotowego (V) barwią się na żółto. 2.Oblicz, w którym kwasie jest większa zawartość procentowa (% masowy) azotu: w kwasie azotowym (III) (HNO₂) czy azotowym (V) (HNO₃)
Odpowiedź

Zadanie 1 Ponieważ zawierają białko (reakcja ksantoproteinowa).   Zadanie 2 HNO₂: 14u/(1u+14u+16u+16u) = 14u/47u*100% ≈ 29,8% HNO₃: 14u/(1u+14u+16u+16u+16u) = 14u/63u*100% ≈ 22,2% czyli w kwasie azotowym (III)

Zadanie 1   Fasola i twaróg barwią się na kolor żółty, ponieważ zawierają duże ilości białka. Białko(a dokładniej pierścienie aromatyczne) w zetknięciu z HNO₃ ulegają nitryfikacji co prowadzi do żółtego koloru.   Zadanie 2   M HNO2= 47g   47g- 100% 14g- x x= 29,8%   M HNO3= 63g   63g- 100% 14g- x x=22,2%   Odp. Większa zawartość % azotu jest w kwasie azotowym (III)

Dodaj swoją odpowiedź