Zasady prawidłowego żywienia.

Podział składników pokarmowych:
1. Prod. Zbożowe + ziemniaki
2. Mleko + jego przetwory
3. Mięso, drób, ryby, rośliny strączkowe
4. Tłuszcze
5. Warzywa i owoce
Dzienne zapotrzebowanie organizmu w składniki:
(najmniej) -> (najwięcej)
1. Tłuszcze
2. Mleko + przetwory + mięso, drób, ryby
3. Warzywa i owoce
4. Pieczywo, kasza, płatki zbożowe
5xU:
Urozmaicenie -> w każdym posiłku prod. Ze wszystkich grup
Umiarkowanie -> jedzenie zgodnie z potrzebami
Uregulowanie -> zachowanie częstotliwości i regularności spoż. posiłków
Uprawianie -> różnych form aktywności fizycznej (spacer, sport...;)
Unikanie -> spożywania nadmiaru tłuszczów (zwłaszcza zwierzęcych), soli i cukru.
Podstawowe ZASADY:
· Każdy dzień rozpoczynać od śniadania
· Regularnie spożywać 4 posiłki
· Ostatni posiłek najpóźniej 2h przed snem
· Przestrzeganie zaleceń żywieniowych
BMI: kg/m2
Składniki pokarmowe i ich znaczenie:
Białka – są najważniejszym składnikiem budulcowym organizmu.
Wchodzą w skład Komorek i tkanek organizmu. Odpowiadają za przemianę materii i podstawowe funkcje organizmu.
Są składnikiem kwasów nukleinowych i komórek systemu odpornościowego (immunologicznego).
Dostarczanie prawidłowej ilości białka warunkuje prawidłowy rozwój fizyczny człowieka.
Związki mineralne – stanowią ok. 4% masy ciała dorosłego człowieka. Pełnią różnorodne f. w organizmie (budulcowe i regulujące)
Budulcowe -. Wchodzą w skład układu kostno-stawowego i zębów ( Ca, P)
Są składnikiem przydatków skóry (włosy, paznokcie)
*cynk, miedź wchodzą w skład krwinek czerwonych (żelazo) są odpowiedzialne za poziom hemoglobiny we krwi
WODA – wspomaga przenoszenie zw. miner. w organizmie.
Węglowodany – stanowią podstawowe źródło energii organizmu. Powinny dostarczać od 50-65% dziennego zapotrzebowania na energię.
Energia ta powinna pochodzić z cukrów złożonych ( ryż, kasza, płatki ciemne pieczywo), a nie z cukrów prostych (miód, słodycze).
Wśród składników pokarmowych wymienia się tzw. Węglowodan niestrawny – błonnik. Pełni on istotna rolę w organizmie, bo wspomaga przemianę materii i pracę jelit, przez co zapobiega stanom zapalnym jelit i nowotworu układu pok.
Tłuszcze – są najbardziej kalorycznymi skład. Pożywienia, ale pochodząca z nich energia powinna ustępować ilości energii dostarczanej przez węglowodany.
Ok. 45% tłuszczu jest widoczne w pożywieniu. Tł. Powinny pochodzić ze źródeł roślinnych, bo zawierają NNKT*.
Działają one przeciwmiażdżycowo i odpowiadają za tzw. dobry cholesterol.
Witaminy – Są składnikami niezbędnymi w żywieniu człowieka dla normalnego przebiegu szeregu procesów zachodzących w jego tkankach.
Nie mogą być wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem lub w razie potrzeby w postaci preparatów farmaceutycznych, w ilości od kilku do kilkunastu mikrogramów lub miligramów a tylko wyjątkowo do kilkudziesięciu miligramów.
A, C, D, E, K, witamin z grupy B: tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), biotyna (B7), kwas foliowy (B11) i kobalamina (B12)

Budulcowe Energetyczne Regulujące
*białko ->**Zwierzęce (pełnowart.)**Roślinne(niepełnow.)*zw. Mineralne(podst. składnik budulcowy każdej komórki i tkanki organizmu) ->**Mikroelementy(Fe, I, Cu, Zn,Mn)**Makroelementy(Ca, P, Mg, K,Na)*WODA *Zw. Mineralne*Tłuszcze ->Zwierzęce(nasycone kw. tłuszczowe)*Roślinne(niezbędne N.K.T.)*Węglowodany (są podst. źródłem energii)**Sacharydy: błonnik**Cukry:Złożone (ryż, kasza, płatki ciemne pieczywo)Proste (miód, słodycze) *Zw. Mineralne*WODA*Witaminy(regulują podst. procesy przem. materii i f. organ.)Rozpuszczalne**w WODZIE[(B1, B2, B6, B12, C, H (biotyna)] -> nie są magazynowane – nadmiar wydalany z moczem;[[PP ( kwas pantotenowy)**w TŁUSZCACHA, D, E, K, +pro. A (beta karoten)]] - Magazynowane w różnych narządach (np. wątroba), zapas uwalniany w razie potrzeborganizmu.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

zasady prawidłowego żywienia -zapotrzebowanie na składniki pokarmowe -zasady racjonalnego żywienia -planowanie jadłospisu -dodatki w żywności szkodliwe i dodatnie

zasady prawidłowego żywienia -zapotrzebowanie na składniki pokarmowe -zasady racjonalnego żywienia -planowanie jadłospisu -dodatki w żywności szkodliwe i dodatnie...

Biologia

ułoz swoje własne zasady prawidłowego żywienia ;;;; dam naj

ułoz swoje własne zasady prawidłowego żywienia ;;;; dam naj...

Elektrotechnika

Napisz jakie sa najwazniejsze zasady prawidłowego żywienia. Prosze o szybka odp i duzo informacji.

Napisz jakie sa najwazniejsze zasady prawidłowego żywienia. Prosze o szybka odp i duzo informacji....

Biologia

opracuj zestaw obiadowy złożony ze zdrowych produktów uwzględniających zasady prawidłowego żywienia!!!!!

opracuj zestaw obiadowy złożony ze zdrowych produktów uwzględniających zasady prawidłowego żywienia!!!!!...

Biologia

opracuj zestaw obiadowy złożony ze zdrowych produktów uwzględniając zasady prawidłowego żywienia

opracuj zestaw obiadowy złożony ze zdrowych produktów uwzględniając zasady prawidłowego żywienia...

Elektrotechnika

Zasady prawidłowego żywienia składniki pokarmowe zadanie

Zasady prawidłowego żywienia składniki pokarmowe zadanie...