Biologia - skład chemiczny komórki

BIAŁKA:
Białka składają się z C,H,O,N.S,P.Poddają się denaturacji(wys.temp.,alkohole,kwasy),koagulacji(zol-żel)i peptyzacji(żel-zol).
Podział:1.Proste(porteiny):rozp.w wodzie(steroproteiny)-albuminy,globuliny,histony;nierozp.w wodzie(skleroproteiny)-kolagen,elastyna,keratyna,aktyna,miozyna.2.Złożone(proteidy):
metaloproteidy-ferodoksyna;chromoproteidy-hemoglobina,mioglobina;lipoproteidy;glikoproteidy.
Struktura przestrzenna:Irzędowa-określa sekwencję aminokw.w biału;IIrzędowa-przestrzenny układ struktury Irzędowej(alfa-helix,beta-harmonijka);IIIrzędowa-wyższy stopień konfiguracji przestrzennej.
Funkcje:bł.kom.-bł.białkowo-lipidowa;rola budulcowa;budują enzymy(katalizatory);są składnikiem cytoplazmy;funkcja transportowa-w bł.kom.znajdują się białka receptorowe;budują hormony(funkcja regulacyjna);funkcja odpornościowa-globuliny budują elementy morfotyczne(limfocyty,leukocyty,erytrocyty);funkcja lokomotoryczna-białka takie jak miozyna i aktyna biorą udział w skurczu mięśni poprz.prążk.
Budowa:Zbudowane są z podst.jednostek strukturalnych-aminokwasów.Białko musi być zbudowane z co najmniej 100aminokw.Aminokw.różnią się resztą?.Białko może być zbudowane z 20 różnych aminokw.1.Aminokwasy egzogenne-Lizyna,Metionina,Leucyna,Izoleucyna,Histydyna,Fenyloalanina,Treoina,Tryptofan,Walina. 2.Aminokwasy endogenne-Alanina,Glicyna,Aspargina,Glutamina,Seryna,Cysteina,Prolina,Hydroksyprolina,Arginina
Tyrozyna.
WĘGLOWODANY:
1.C.Proste:a)triozyC3-aldehyd glicerynowyC3H6O3b)pentozyC5-ryboza,deoksyrybozaC5H10O5c)heksozyC6-glukoza,galaktoza,
fruktozaC6H12O62.Dwucukry:a)
sacharoza=glukoza fruktozab)laktoza=glukoza galaktozac)maltoza=glukoza glukoza3.Wielocukry:skrobia,glikogen,
celuloza,pektyna,chityna,heparyna.
Funkcje:a)podst.źródło en.(gł.c.proste-glukoza)b)składnik odżywczy(laktoza,skrobia)c)funkcja zapasowa(człowiek-glikogen,rośl.-skrobia)d)funkcja budulcowa(celuloza,pektyna-śc.kom.,chityna-szkielet zewn.)W dwucukrach i wielocukrach c.proste połączone są wiązaniem glikozydowym.
TŁUSZCZE:
1.Proste:a)właściwe(estry wyższych kw.tł.i glicerolu)b)woski(estry wyższych kw.tł.i alkoholi jednowodorotl.)2.Złożone
Funkcje:a)mat.zapasowyb)termoizolatory u zwierzątc)podst.składnik budulcowy błon kom.-fosfolipidy,glikolipidyd)mat.energetycznye)źródło wody metabolicznej
KW.NUKLEINOWE:
DNA-deoksyrybonukleinowy
Budowa nukleotydu:a)cukier 5C-deoksyrybozab)zasada azot.(puryny-adenina,guanina;pirymidyny-tymina,cytozyna)c)reszta kw.fosforowego
Budowa cz.:2 łańcuchy polinukleotydowe,kolejność nukleotydów w pojedynczym łańcuchu dowolna,poszczególne nukleotydy połączone wiązaniem fosfodiestrowym,2 łańcuchy są względem siebie komplementarne,położone są antyrównolegle-naprzeciw końca 5? jednego znajduje się koniec 3? drugiego.
Występowanie:tylko w jądrze kom.,w kom.prokariotycznej występuje w postaci genoforu,poza jądrem kom.w kom.eukariotycznych występuje w mitochondrium(mitochondrialny),chloroplastach(cholroplastowy)
Funkcja:zawiera kod genetyczny-informacje o sekwencji aminokw.w białkach.
RNA-rybonukleinowy
Budowa nukleotydu:a)cukier 5C-rybozab)zasada azot.(puryny-adenina,guanina;pirymidyny-uracyl,cytozyna)
Budowa cz.:pojedynczy łańcuch polinukleotydowy,występują pewne łańcuchy podwójne położone komplementarnie do siebie.
Rodzaje:a)mRNA(matrycowy)-powstaje w wyniku transkrypcjib)rRNA(rybosomalny)-buduje rybosomyc)tRNA(transportowy)-tansportuje aminokw.do rybosomów.
WITAMINY:
A-prawidłowy stan skóry,wzrost org./choroby skórne,śluzówek,kurza ślepota/tran,wątroba,jaja,mleko,marchew,pomidor
D-prawidłowy rozwój kości,wpływa na gospodarkę wapniową/krzywica(dzieci)/tran,mleko,wątroba,jaja,drożdze
E-prawidłowy przebieg rozmnażania i ciąży,hamuje utl.lipidów(fosfolipidów)/obniżenie płodności,nieprawidłowy rozwój ciąży,osłabienie mięśni/oleje rośl.,kiełki pszenicy,wątroba,ryby
K-krzepnięcie krwi/osłabienie krzepliwości krwi,podatność na krwotoki/szpinak,wątroba.kapusta
C-wzmacnia odpornośc org.,warunkuje utl.biol.,jest aktywatorem enzymów/obniżenie odporności,nieprawidłowe zrastanie się kości,trudne gojenie się ran,szkorbut/cytrusy,kapusta kiszona,porzeczki
B1tiamina-regukuje przemiany węglowod.,tł.,jest elementem enzymów utl.aminokw.i węglowod./choroby ukł.nerwowego(beri-beri),zaburzenia metabolizmu/marchew,jabłka,zborza,wątroba,drożdze
B2ryboflowina-składnik enzymów oddechowych,odporność org./choroby oczu,zapalenie skóry,pękanie kącików ust,znaczny niedobór-obniżenie sprawności umysłowej/wątroba,jaja,mleko,sery,warzywa
PPniozyna-składnik enzymów oddechowych,utl.biol./choroby skóry,uczucie zmęcznenia,zaburzenia pamięci,depresja/wątroba,sery,drożdze,otręby pszenne,mleko
B6-składnik enzymów regulujących przemianę aminokw./choroby skóry,łojotok,epilepsja,anemia/wątroba,fasola,kiełki pszenicy,jaja,banany
B11kw.foliowy-składnik enzymów uczestniczących w biosyntezie nukleotydów w cz.DNA/zakłócenie procesu powstawania erytrocytów-anemia,niedobór u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko uszkodzenia cewy nerwowej płodu/zboża,drożdze,warzywa liściaste
B12kobalanina-składnik enzymów przekształcających zasady azot.,wpływa na syntezę kw.nukleinowych,warunkuje rozwój i dojrzewanie erytrocytów/anemia wskutek zahamowania produkcji erytrocytów/wątroba,mleko,jaja
Skład chemiczny komórki:
1.p.chem.:a)makroelem.-C,H,O,N,S,P(biogenne),Cl,K,Na,Ca,Mgb)mikroelem.-Fe,Mn,Mo,Zn,J,F,Cu,Co,Sic)
ultraelem-p.śladowe2.zw.chem.:a)nieorg.-woda,soleb)org.-białka,tł.,węglow.,kw.nukleinowe,wit.
Cl-równowaga jonowa/rośl.-zaburzenie fotosyntezy i oddychania;czł.-zaburzenie trawienia,oddychania
K-polaryzacja bł.kom.,wływa na stan uwodnienia cytoplazmy,aktywator wielu enzymów/rośl.-cloroza liści,zahamowanie wzrostu pędu i korzenia,martwica;czł.-osłabienie org.,zmniejszona kurczliwość serca,osłabienie kurczliwości mięśni
Na-polaryzacja bł.kom.,gwarantuje ciśn.osmotyczne płynów ustrojowych/utrata pobudliwości kom.
Ca-p.szkieletotwórczy,składnik płynów ustrojowych,aktywator enzymów,czynnik krzepnięcia krwi/rośl.-nieprawidłowy wzrost organów,chloroza,martwica;czł.-krzywica,łamliwość kości,choroby zębów,zaburzenia krzepliwości krwi,tężyczka(drgawki mięśni szkiel.)
Mg-składnik kości,chlorofilu,aktywator enzymów,utrzymuje wlaściwą strukturę rybosomów/rośl.-chloroza,zahamowanie fotosyntezy,więdnięcie;czł.-zwiększenie pobudliwości nerwowo-mięśniowej,osłabienie pracy serca,słabość mięśniowa
Fe-składnik białek złożonych(hemoglobiny,mioglobiny),enzymów,katalizator syntezy chlorofilu/rośl.-zakłocenie oddychania i fotosymtezy;czł.-anemia,osłabienie,bóle głowy,arytmia serca,zakłócenie oddychania
J-składnik hormonów tarczycy/czł.-obrzęki skórne,wole na szyji,od dziecka-kretynizm

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Biologia egzamin ustny II semestr

BIOLOGIA II SEMESTR
1.BUDOWA NEURONU PYT 46
Neuron jest podstawową jednostką układu nerwowego. Różni sie od innych komórek zdolnością przekazywania informacji. Uklad nerwowy człowieka składa się z okolo 100 miliardów neuronów. ...

Biologia

Biologia w inżynierii środowiska, w ochronie przed


1.Może wskazać na niebezpieczeństwa wynikające z
działalności człowieka, określając, które związki orga-
niczne : - są rozkładalne, - ulegają kumulacji, -oddziały-
wują szkodliwie 2.Może spełniać pozytywną rolę...

Biologia

Biologia w pytaniach i odpowiedziach

1.Jakie są rodzaje układu nerwowego?
-centralny/ mózg, rdzeń kręgowy
-obwodowy/ podlega naszej woli(nerwy obwodowe dochodzą do mięśni szkieletowych)
-autonomiczny czyli wegetatywny/ nie podlega naszej woli(nerwy dochodzą do narz...

Biologia

Budowa i czynności fizjologiczne przewodu pokarmowego.Specyfika trawienia u przeżuwaczy.

Wszystkie zwierzęta są istotami heterotroficznymi i muszą zaopatrywać komórki swego ciała w bardzo różnorodne surowce i źródła energii w celu syntezy i utrzymania w odpowiednim stężeniu wielu związków. Pokarm, jakim żywią się zwier...

Biologia

Przystosowanie organizmów do pasożytniczego trybu życia

Pasożytnictwo - forma współżycia organizmów żywych, polegająca na wykorzystywaniu organizmu żywicielskiego przez organizm pasożytniczy, bytujący jego kosztem. Pasożytnictwo jest niekorzystne dla żywiciela i powoduje jego osłabien...