Charakterystyka kwasów. Kwasy reagują z zasadami, jest to także reakcja zobojętniania, np. H2SO4 + 2NaOH ---> Na2SO4 + 2H2O 2H(+) + SO4(2-) + 2Na(+) + 2OH(-) ---> 2Na(+) + SO4(2-) + 2H2O 2H(+) + 2OH(-) ---> 2H2O Kwasy reagują z tlenkami metalami, np. MgO + 2HNO3 ---> Mg(NO3)2 + H2O Kwasy reagują z solami, JEŻELI: - powstaje osad: H2SO4 + Pb(NO3)2 ---> 2HNO3 + PbSO4 (strzałka w dół) - wydziela się gaz: 2HCl + K2CO3 ---> H2O + 2KCl + CO2 (strzałka w górę) - powstaje niezdysocjowany produkt, czyli np. słaby kwas NaNO2 + HCl ---> NaCl + HNO2 (słąby kwas, nie zdysocjuje) Reakcje z metalami: z metalami aktywnymi reagują wszystkie kwasy: utleniające i nieutleniające, np. Fe + 2HCl --> FeCl2 + H2 (strzałka w górę) kwasy nieutleniające nie reagują z metalami, które leżą poniżej wodoru w szeregu aktywności, np.: HCl + Cu ---> nie zajdzie kwasy nieutleniające reagują z metalami aktywnymi i szlachetnymi ( Cu, Ag, Hg, Au, Pt, Zn), produkty takich reakcji zależą od stężenia kwasu utleniającego (HNO3 lub H2SO4), np 3Cu + 8HNO3(rozc) ---> 3Cu(NO3)2 + 2NO(strzałka w górę) + 4H2O Cu + 4HNO3(stęż) ---> Cu(NO3)2 + 2NO2(strzałka w górę) + 2H2O Pozdrawiam, kate66 ;)
Więc H2S H2 + S -> H2S HCl 2H + 2Cl -> HCL H2CO3 CO2 + H2O -> H2CO3 H3PO4 P4H10 + 6H2O -> 4H3PO4 H2SO4 SO3 + H2O -> H2SO4 H2SO3 SO2 + H2O -> H2SO3 HNO3 N2H5 + H2O -> 2HNO3 To podstawowe kwasy. Każdy kwas ulega dysocjacji jonowej. Dzielą się na kwasy tlenowe i beztlenowe to które zawierają "O" są tlenowe beztlenowe to te drugie. Każdy kwas posiada resztę kwasową (to co mamy za wodorem) przykładowo HNO3 to NO3 jest resztką kwasąwą. Dysocjacja: H2SO3 -> 2H+ + SO3- Legęda do dysocjacji: -> pod wpływem wody + / - piszemy w górnym prawym rogó liczby poprzedzającej plus lub minus (w poprawnym zapisie(na kartce w zeszycie) nie ma żadnych podkreśleń czy legend)
Charakterystyka kwasów- charakterystyczne reakcje.
Charakterystyka kwasów- charakterystyczne reakcje....
Charakterystyka kwasów-budowa, podział, otrzymywanie, charakterystyczne reakcje.
Charakterystyka kwasów-budowa, podział, otrzymywanie, charakterystyczne reakcje....
Charakterystyka białek
1) Definicja
2) Występowanie
3) Podział i charakterystyka
4) Reakcje charakterystyczne na wykrywanie białek
- ksantoproteinowa
- biuretowa
1) Definicja
Białka są to wielocząsteczkowe, skomplikowane zwią...
Budowa i nazewnictwo kwasów, wodorotlenków i soli- ich charakterystyka
KWASY
Wspólna właściwością kwasu jest obecność w ich wodnych roztworach jonów wodorowych, które decydują o właściwościach kwasowych tych roztworów. O roztworach tych mówimy, że maja odczyn kwaśny. W celu identyfikacji...
Warzywa i owoce (technologia i towarozanwstwo)
Charakterystyka i podział owoców.
Owoce należą do artykułów wysoko cenionych przez dietetyków i żywieniowców. Są one bowiem źródłem wielu witamin i związków mineralnych oraz błonnika. Ze względu na sezonowość zbioru krajo...