Kwasy mają włąciwości higroskopijne, dysocjują: HCl <--H2O--> H+ + Cl- reagują z metalami i tlenkami metali oraz zasadami twożąc sole: * 2Na + 2HCl --> 2NaCl + H2 * 3CaO + 2H3PO4 --> Ca3(PO4)2 + 3H2O *2KOH + H2S --< K2S+ 2H2O zabawiają lakmus na czerwono, esencja cherbaciana jaśnieje, są żrące Chyba wszystko :D
Reakcje 1.reakcja odpowiedniego tlenku niemetalu z wodą: SO3 + H2O → H2SO4 N2O5 + H2O → 2 HNO3 2. Reakcja pierwiastków lub ich soli z innym kwasem: H2 + C12 → 2 HCl chlorowodór 2 NaCl + H2SO4 → 2 HCl + Na2SO4 HxR H – kation wodoru x – ładunek anionu reszty kwasowej R – anion reszty kwasowej Kwasy to z reguły substancje aktywne chemicznie. Reakcję, której ulegają wszystkie kwasy, to reakcja z zasadami. H3PO4 + 3 NaOH → Na3PO4 + 3 H2O 2 HNO3 + Mg(OH)2 → Mg(NO3)4 + 2 H2O Rodzaje : 1. kwasy beztlenowe, będące wodnymi roztworami wodorków kwasowych, czyli wodorków tlenowców i fluorowców, np. kwas siarkowodorowy H2S(aq) (symbol aq, łac. aqua - woda, dodaje się w celu odróżnienia kwasu siarkowodorowego od gazowego siarkowodoru); 2. kwasy tlenowe, których reszta kwasowa zawiera atom(y) tlenu, np. kwas azotowy(V) HNO3.
Charakterystyka kwasów- charakterystyczne reakcje.
Charakterystyka kwasów- charakterystyczne reakcje....
Charakterystyka kwasów-budowa, podział, otrzymywanie, charakterystyczne reakcje.
Charakterystyka kwasów-budowa, podział, otrzymywanie, charakterystyczne reakcje....
Charakterystyka białek
1) Definicja
2) Występowanie
3) Podział i charakterystyka
4) Reakcje charakterystyczne na wykrywanie białek
- ksantoproteinowa
- biuretowa
1) Definicja
Białka są to wielocząsteczkowe, skomplikowane zwią...
Budowa i nazewnictwo kwasów, wodorotlenków i soli- ich charakterystyka
KWASY
Wspólna właściwością kwasu jest obecność w ich wodnych roztworach jonów wodorowych, które decydują o właściwościach kwasowych tych roztworów. O roztworach tych mówimy, że maja odczyn kwaśny. W celu identyfikacji...
Warzywa i owoce (technologia i towarozanwstwo)
Charakterystyka i podział owoców.
Owoce należą do artykułów wysoko cenionych przez dietetyków i żywieniowców. Są one bowiem źródłem wielu witamin i związków mineralnych oraz błonnika. Ze względu na sezonowość zbioru krajo...