Racjonalne żywienie, to dobieranie odpowiednich składników odżywczych - witamin, minerałów, węglowodanów, cukrów - odpowiednich do płci, wieku, chorób (np. otyłość, cukrzyca). Polega to na ułożeniu odpowiednio spersonalizowanej diety, uwzględniającej te czynniki. Jednak każdy może odżywiać się w sposób racjonalny eliminując cukry proste (biały cukier), węglowodany nasycone (białe pieczywo), tłuszcz zwierzęcy zastępując je pełnoziarnistym, ciemnym pieczywem, tłuszczem pochodzenia roślinnego i cukrami zawartymi w owocach i warzywach. Ważne jest również dostarczanie odpowiedniej ilości wody o zoptymalizowanej ilości minerałów.
CO TO JEST RACJONALNE ŻYWIENIE ?
CO TO JEST RACJONALNE ŻYWIENIE ?...
Racjonalne żywienie w aspekcie anatomicznych i fizjologicznych potrzeb zwierząt
1. Znaczenie żywienia zwierząt
Organizm zwierzęcy zużywa stale duże ilości energii, których źródłem jest pokarm spożywany przez zwierzę, dlatego głównym warunkiem zwiększenia wydajności zwierząt jest prawidłowe żywienie....
Racjonalne żywienie
Już od ponad 2000 lat człowiek zdaje sobie sprawę, że należy dbać o zrównoważoną dietę, zawierającą prawidłowe ilości i rodzaje wszystkich rodzajów pokarmu. Potoczne twierdzenie:,, Jesteś tym, co jesz’’ wcale nie jest dalekie od ...
Żywienie krów mlecznych
Temat: Żywienie krów mlecznych.
Racjonalne żywienie polega na dostarczaniu w paszach odpowiedniej ilości i jakości składników pokarmowych. W zasadniczym stopniu wpływa na poziom hodowli zwierząt gospodarskich. Wszelkie w...
Żywienie dzieci w wieku od 1 do 3 lat
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1 DO 3 LAT
Po bardzo dynamicznym okresie rozwoju w okresie niemowlęcym następuje znaczne zmniejszenie tempa wzrostu dziecka. W czasie od ukończenia pierwszego do trzeciego roku życia dziecko rocznie wzrasta o ok...