jaką rolę odgrywają białka

jaką rolę odgrywają białka
Odpowiedź

Białka są niezbędnym budulcem struktur komórkowych i tkankowych, u roślin często materiałem zapasowym (np. w nasionach zbóż i roślin strączkowych), stanowią także ważne składniki płynów ustrojowych. U człowieka białka stanowią ok. 56% suchej masy ciała. Stanowią podłoże lub biorą udział w licznych procesach fizjologicznych: przenoszeniu i magazynowaniu różnych substancji, utlenianiu tkankowym, krzepnięciu krwi, procesach odpornościowych, procesach widzenia, przewodzenia bodźców nerwowych, skurczu mięśni, dostarczaniu energii.

W technice?   Chyba w Biologii: Bialka buduja nowe tkanki u organizmow ktore jeszcze wzrastaja np. niemowleta. Odpowiedzialne sa za prawidlowa aktywnosc enzymow oraz utrzymuja wlasciwy odczyn plynow ustrojowych i tresci przewodu pokarmowego. Spelniaja funkcje nosnika niektorych witamin i skladnikow mineralnych. Stanowia podloze lub biora udzial w przenoszeniu badz magazynoaniu roznych substancji, odpowiedzialne sa za skurcze miesni, dostarczaja energie, reguluja procesy metaboliczne

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Jaką rolę odgrywają białka w prawidlowym funkcjonowaniu organizmów

Jaką rolę odgrywają białka w prawidlowym funkcjonowaniu organizmów...

Biologia

Jaką rolę odgrywają w pokarmie; -białka: -witaminy: -tłuszcze: -węglowodany:

Jaką rolę odgrywają w pokarmie; -białka: -witaminy: -tłuszcze: -węglowodany:...

Biologia

Wyjaśnij jaką  rolę odgrywają wymienione  składniki w organizmie  człowieka :białka , cukry , tłuszcze , sole mineralne , witaminy .

Wyjaśnij jaką  rolę odgrywają wymienione  składniki w organizmie  człowieka :białka , cukry , tłuszcze , sole mineralne , witaminy ....

Biologia

Jaką rolę w żywieniu odgrywają: Cukry- Białka- Witaminy-

Jaką rolę w żywieniu odgrywają: Cukry- Białka- Witaminy-...

Biologia

Składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, witaminy, węglowodany

Składniki odżywcze

Początek drogi ku zdrowemu, pełnowartościowemu żywieniu to właściwy dobór produktów żywnościowych. Wymaga on pewnych informacji, związanych ze składem artykułów spożywczych i potrzebami ludzkiego organiz...