białka-materiał budulcowy organizmu cukry-uzyskuje się z nich energię tłuszcze- stanowią materiał zapasowy sole mineralne- regulacja przebiegu czynności życiowych witaminy- są katalizatorami w procesach życiowych
Białko to składnik budulcowy. Białko znajduje sie na przykład w : mięsie, jajkach, mleku, nasionach roślin strączkowych- fasoli. Cukry są głównym żródłem energii. Cukry są w ziemniakach, pieczywie, kaszy, makaronie, ryż itd. Witaminy regulują prace organizmu, Oznaczamy je literami A, B, C, D, K, E. Żródłem witamin są miedzy innymi owoce i warzywa. Tłuszcze tak jak cukry, są żródłem energii. Tłuszcze są w olejach roślinnych, rybach, smalcu, maśle, słoninie. Sole mineralne pełnią funkcje budulcowe i regulacyjne. Sole mineralne, w których skład wchodzą między innymi wapń magnez żelazo. Magnez występuje w orzechach.