Jaką rolę w żywieniu odgrywają: Cukry- Białka- Witaminy-

Jaką rolę w żywieniu odgrywają: Cukry- Białka- Witaminy-
Odpowiedź

CUKRY glukoza jest zawarta w krwi,cukry są źródłem energii mechanicznej człowieka , glikogen jest zawarty w mięśniach i wątrobie , Celuroza  to materiał strukturalny, zapobiega nowotworom jelita BIAŁKA wspomagają wzrost włosów, paznokci, odbudowę zniszczonych nabłonków skóry, gojenie ran. Białka produkują przeciwciała, dzięki czemu pełnią funkcje obronne. WITAMINA B2 Reguluje funkcjonowanie błon śluzowych i nabłonka naczyń krwionośnych, odgrywa ważną rolę w tworzeniu się czerwonych krwinek. WITAMINA A Zapobiega tzw. kurzej ślepocie i pomaga w leczeniu chorób oczu. Wpływa na pracę tarczycy, zwiększa odporność na zakażenia, wzmacniając błony śluzowe nosa, gardła, płuc i jelit. WITAMINA B1 Jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Przyśpiesza gojenie się ran, uśmierza ból i zmniejsza ryzyko ukąszeń przez komary.  WITAMINA B6 Koi podrażnienia skóry i pomaga walczyć z trądzikiem, bo reguluje pracę gruczołów łojowych. Jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek, przeciwciał i hormonów. Podnosi odporność organizmu i korzystnie wpływa na układ nerwowy. WITAMINA B9 Zapobiega ciężkim wadom wrodzonym u płodu, ponieważ bierze udział w podziałach komórkowych (tworzeniu DNA i RNA). Jest niezbędna do wytwarzania i dojrzewania czerwonych krwinek. WITAMINA C Odtruwa organizm, pobudza odporność i chroni serce. WITAMINA E Odnawia lipidy międzykomórkowe, nazywane cementem skóry, wzmacnia naczynia krwionośne. WITAMINA B3 Utrzymuje w dobrej kondycji skórę i zapewnia jej ładny koloryt, bo usprawnia przepływ krwi w naczyniach. Obniża ciśnienie, zapobiega migrenie, uśmierza ból głowy. LICZĘ NA NAJ :)

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, witaminy, węglowodany

Składniki odżywcze

Początek drogi ku zdrowemu, pełnowartościowemu żywieniu to właściwy dobór produktów żywnościowych. Wymaga on pewnych informacji, związanych ze składem artykułów spożywczych i potrzebami ludzkiego organiz...

Biologia

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu



Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...

Chemia

Składniki pokarmowe

Składniki pokarmowe


- Białka
- Tłuszcze
- Węglowodany - składniki odżywcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Woda
- Kwasy organiczne
Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w ...

Pedagogika

Biomedyka-pytania i odpowiedzi egzaminacyjne

1. Wyjaśnij pojęcie rozwoju ontogenetycznego.
Rozwój ontogenetyczny to proces rozwoju organizmu od momentu zapłodnienia komórki jajowej przez plemnik do chwili śmierci osobnika. Stanowi on łańcuch kolejno po sobie następujących ogniw p...

Chemia

Podstawowe składniki żywności i ich rola w organizmie

- Białka
- Tłuszcze
- Węglowodany - składniki odżywcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Woda
- Kwasy organiczne
Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w procesie technologicznym, w celu uz...