Produkcja w agrobiznesie

Produkcja w agrobiznesie polega na przetwarzaniu rozmaitych składników materii na produkty rolne i żywnościowe. Właściwy proces przetwarzania materii dokonuje się za pośrednictwem organizmów roślinnych i zwierzęcych. 1. układ transformacji uwarunkowany jest koniecznością odpowiedniego zasilania roślin i zwierząt składnikami bioenergetycznymi. 2. układ zasilania produkcyjnego-układ ten tworzy człowiek wraz z posiadanymi środkami technicznymi oraz otoczeniem naturalnym (biosferą). Koszty społeczne obejmują: 1. łączne zagregowane koszty ponoszone przez przedsiębiorstwa sfery agrobiznesu. 2. Koszty zewnętrzne, czyli negatywne efekty zewnętrzne powstające w wyniku eksploatacji dóbr publicznych (np. w wyniku nieracjonalnego użytkowania woda, gleba, powietrze, las, krajobraz ulegają zużyciu). Częscią ogólnych kosztów produkcji żywności są materialne i osobowe koszty poniesione przez jednostki wytwórcze. KA = KN +(ZN-ZP). KA- społeczne koszty produkcji w ujęciu zagregowanym, KN- suma kosztów ponoszonych przez jedn. wytwórcze, ZN- powiększone koszty zewnętrzne, czxyli neg. Efekty zewn, zmniejszone o pozytywne ef. Zewn ZP.Podaż produktów żywnościowych jest współzależna z ich produkcją, choć nie jest z nią tożsama. Podaż w czasie (t1) może być większa lub mniejsza od produkcji w tym samym casie (t1) o saldo zmian zapasów i rezerw. Czynniki, które wywołują zmiany produkcji i podaży są na ogół te same, dlatego analizę funkcji podaży możemy traktować jako część teorii produkcji. Każde gospodarstwo sfery agrobiznesu ma swoją krzywą podaży, a ściślej mówiąc wiązkę krzywych podaży z których każda odpowiada konkretnemu produktowi

Dodaj swoją odpowiedź
Ekonomia

Równowaga i rozwój zrównoważony

Równowaga i rozwój zrównoważony
Równowaga czynników produkcji w agrobiznesie. W skali przedsiębiorstwa (gospodarstwa) równowagę statyczną osiąga się wtedy gdy funkcja celu danej jednostki osiąga swoje maksimum, a wszystkie czynniki...

Ekonomia

Ekonomika gospodarki żywnościowej - Wykłady AR

EKONOMIKA GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ

Wykład I
1.Występują we współczesnej gospodarce dwa 2 tendencje:
> regionalizacja (integracja reg., zróżnicowanie reg.) > globalizacja
Integracja w europie:
- Rada wzajemnej pomocy ...

Ekonomia

Czynniki okreslajace funkcje podazy

Czynniki określające funkcje podaży.Podaż produktów żywnościowych jest współzależna z ich produkcją, choć nie jest z nią tożsama. Podaż w czasie (t1) może być większa lub mniejsza od produkcji w tym samym casie (t1) o saldo zmian z...

Geografia

Agrobiznes i jego funkcje. Podmiotowa struktura agrobiznesu.

AGROBIZNES-dzialalnosc zwiazana z ziemia majaca na celu produkcje żywności lub surowcow do produkcji
FUNKCJE AGROBIZNESU
*produkcja srodkow produkcji
*produkcja surowcow rolniczych rybackich lesniczych
*przetwórstwo surowcow rolni...

Marketing

Planowanie marketingowe

SPIS TREŚCI

WSTĘP

1.ZASADY PLANOWANIA MARKETINGOWEGO
1.1. Cele planowania marketingowego
1.2.Kwestie i koncepcje działań rynkowych
1.3.Osoby zaangażowane w planowanie marketingowe
1.4.Formy sporządzania planu ...