Podział maszyn do mycia naczyń

Podział maszyn do mycia naczyń
Odpowiedź

Maszyny do mycia naczyń to zautomatyzowane urządzenia w których działanie wody, odpowiednich chemikaliów oraz ruch, a także para i gorące powietrze powodują oczyszczenie i wyjałowienie naczyń stołowych.   Głównym zabiegiem mycia wstępnego jest usunięcie drobnych resztek przez ich spłukanie tak, aby nie pozostały do fazy mycia właściwego, ponieważ w wyższych temperaturach są trudne do usunięcia. Następnie prowadzi się proces wyparzanie oraz końcowego płukania oraz suszenia. W pomieszczeniach przeznaczonych na zmywanie naczyń powinien być przeprowadzony cały proces mycia. Tam właśnie usuwa się odpady, prowadzi proces mycia wstępnego, mycia właściwego oraz suszenia.   Zmywalnie gastronomiczne można podzielić na dwa rodzaje: na zmywalnie naczyń i wyposażenia stołowego, występującego w obiegu zewnętrznym, oraz na zmywalnie naczyń i wyposażenia kuchennego występującego w obiegu wewnętrznym.   W obydwu przypadkach stosuje się specjalistyczne maszyny do mycia naczyń.   Podział   Grupy podziału maszyn do mycia naczyń stołowych określane są przez wydajność, którą stanowi ilość umytych talerzy w ciągu godziny. Rozróżniamy w związku z tym maszyny małe o wydajności ok. 250 talerzy. Są to urządzenia wolno stojące. Druga grupa to maszyny średnie średniej ok. 1600 talerzy. Maszyny tej wielkości są z reguły produkowane jako tunelowe. Maszyny  duże, o wydajności powyżej 2500 talerzy na godzinę, produkowane są jako tunelowe - wieloczłonowe o przyspieszonym przesuwie.   Do zmywania naczyń kuchennych służą specjalnie przystosowane maszyny o większej skuteczności. Stosuje się przy tym elementów pomocniczych np. w postaci kulek z polietylenu.   Rodzaje zmywarek   Zmywarki do szkła i naczyń Zmywarki do naczyń podblatowe Zmywarki kapturowe Zmywarki przesuwowe tunelowe Zmywarki do blach i sprzętu gastronomicznego.   Informacje dodatkowe   Maszyny do mycia naczyń zużywają dużą ilość gorącej wody, stąd wynika duże zapotrzebowanie na energię elektryczną lub cieplną. Są też źródłem dużych ilości pary, która powinna być odprowadzana oddzielnym systemem wentylacyjnym. W nowoczesnych maszynach o dużych wydajnościach - komorowych lub tunelowych - stosuje się specjalną instalację do odzysku ciepła z pary wodnej i wody odprowadzanej do ścieku.

Dodaj swoją odpowiedź
Technologia żywności

Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym

Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Mikroflora pierwotna i wtórna surowców roślinnych, zwierzęcych oraz surowców dodatkowych
Surowce żywnościowe są środowiskami, w których drobnoustroje mogą bytować,...

Makroekonomia

Opakowania

1.Podstawowe pojęcia opakowania.

*Opakowanie produktu, chroni informuje czy promuje.

Opakowanie stanowi ważny składnik produktu.
Chroni towar przed zniszczeniem, zapewnia jego atrakcyjny wygląd i dostarcza klientowi infor...

Biologia

Warzywa i przetwory z warzyw

I Wstęp
II. Ocena towaroznawcza warzyw
2.1. Uprawa, zbiory i spożycie warzyw w Polsce
2.2. Skład chemiczny i wartość odżywcza warzyw
2.3. Klasyfikacja warzyw
2.4 Ogólna charakterystyka warzyw
2.5. Przydatność, wymaga...

Chemia

Zanieczyszczenia

WODA

Woda jest czynnikiem warunkującym życie na Ziemi. Stanowi 71% powierzchni Ziemi, a organizmy żywe zawierają jej 60-90 procent. Ludzie używają wody do różnych celów : do bezpośredniego spożycia, przygotowania posiłków, myc...