Podaj po trzy przykłady produktów poddawanych poszczególnym metodom konserwacji : a) pasteryzacja - b) sterylizacja - c) mrożenie - d) suszenie - e) kwaszenie - f) solenie - g) cukrzenie - h) marynowanie -

Podaj po trzy przykłady produktów poddawanych poszczególnym metodom konserwacji : a) pasteryzacja - b) sterylizacja - c) mrożenie - d) suszenie - e) kwaszenie - f) solenie - g) cukrzenie - h) marynowanie -
Odpowiedź

a) pasteryzacja -buraki,szpinak,zielony groszek b) sterylizacja -mleko,mięso wieprzowe,szynka c) mrożenie -mięso,chleb,pierogi d) suszenie -grzyby,chleb,śliwki e) kwaszenie -kapusta,ogórki,buraki f) solenie -grzyby,ogórki,mięso g) cukrzenie -buraki,dżemy,marmolada h) marynowanie -grzyby,karkówka,papryka

a) pasteryzacja - mleko, wino, piwo, dżemy, marmolady, soki owocowe i warzywne, mięso, wędliny b) sterylizacja - wegetatywne, jak i przetrwalnikowych formy mikroorganizmów np. materiały jałowe, czyli opatrunki. c) mrożenie - warzywa, owoce, chleb, grzyby, w zasadzie wszystko można zamrozić, są małe wyjątki. d) suszenie - owoce, warzywa, grzyby, chleb e) kwaszenie - kapusta, ogórki, buraki, kiszonki f) solenie - mięso, zupy, warzywa g) cukrzenie - herbata, słodycze, a nawet kapusta (słodzona jest aby zneutralizować ten kwaśny smak) h) marynowanie - grzyby, papryka, mięsa

Dodaj swoją odpowiedź
Elektrotechnika

Podaj po trzy przykłady produktów poddawanych poszczególnym metodom konserwacji. a) Pasteryzacja - b) Sterylizacja - c) Mrożenie - d) Suszenie - e) Kwaszenie - f) Solenie - g) Cukrzenie - h) Marynowanie -

Podaj po trzy przykłady produktów poddawanych poszczególnym metodom konserwacji. a) Pasteryzacja - b) Sterylizacja - c) Mrożenie - d) Suszenie - e) Kwaszenie - f) Solenie - g) Cukrzenie - h) Marynowanie -...

Elektrotechnika

podaj po trzy przykłady produktów poddawanych poszczególnym metodom konserwacji: a]pasteryzacja- b]sterylizacja- c]mrożenie- d]suszenie- e]kwaszenie- f]solenie- g]cukrzenie- h]marynowanie-

podaj po trzy przykłady produktów poddawanych poszczególnym metodom konserwacji: a]pasteryzacja- b]sterylizacja- c]mrożenie- d]suszenie- e]kwaszenie- f]solenie- g]cukrzenie- h]marynowanie-...

Elektrotechnika

Podaj po trzy przykłady produktów poddawanych poszczególnym metodom konserwacji: pasteryzacja, sterylizacja, mrożenie, suszenie, kwaszenie, solenie, cukrzenie, marynowanie. ??? Pliskaa niech ktoś odpowie potrzebne pilnie na jutro. ;)

Podaj po trzy przykłady produktów poddawanych poszczególnym metodom konserwacji: pasteryzacja, sterylizacja, mrożenie, suszenie, kwaszenie, solenie, cukrzenie, marynowanie. ??? Pliskaa niech ktoś odpowie potrzebne pilnie na jutro. ;)...

Elektrotechnika

podaj trzy przykłady produktów poddawanych poszczególnym metodom konserwacji pasteryzacja,sterylizacja,mrożenie, suszenie,kwaszenie,solenie,cukrzenie,marynowanie

podaj trzy przykłady produktów poddawanych poszczególnym metodom konserwacji pasteryzacja,sterylizacja,mrożenie, suszenie,kwaszenie,solenie,cukrzenie,marynowanie...