Podaj po trzy przykłady produktów poddawanych poszczególnym metodom konserwacji: pasteryzacja, sterylizacja, mrożenie, suszenie, kwaszenie, solenie, cukrzenie, marynowanie. ??? Pliskaa niech ktoś odpowie potrzebne pilnie na jutro. ;)

Podaj po trzy przykłady produktów poddawanych poszczególnym metodom konserwacji: pasteryzacja, sterylizacja, mrożenie, suszenie, kwaszenie, solenie, cukrzenie, marynowanie. ??? Pliskaa niech ktoś odpowie potrzebne pilnie na jutro. ;)
Odpowiedź

a) pasteryzacja -buraki,szpinak,zielony groszek b) sterylizacja -mleko,mięso wieprzowe,szynka c) mrożenie -mięso,chleb,pierogi d) suszenie -grzyby,chleb,śliwki e) kwaszenie -kapusta,ogórki,buraki f) solenie -grzyby,ogórki,mięso g) cukrzenie -buraki,dżemy,marmolada h) marynowanie -grzyby,karkówka,papryka

pasteryzacja: piwo,mleko,wino sterylizacja:pieczarki,mięsa,owoce np. jabłko,gruszka mrożenie:warzywa,owoce leśne,produkty mięsne suszenie:grzyby,owoce,mięso kwaszenie:warzywa np.ogórki,kapusta i solenie: mięso,kapusta i ryba cukrzenie:ciasta,torty i kompoty marynowanie:pieczarki,ogórki i maślaki   proszę o naj :)

Dodaj swoją odpowiedź