rola cukrów w organiźmie

rola cukrów w organiźmie
Odpowiedź

Rola cukrów w organiźmie : stanowi główne źródło energii,oddziałuje na zmysły, warunkuje prawidłową i racjonalną gospodarkę białkami i tłuszczami. Proszę.;)  

Cukier tuczy, kradnie z organizmu ważna witaminę B1, ponadto odpowiedzialny jest za cukrzyce, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu, próchnice.

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

ROLA CUKRÓW W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA, 5 ZALET I 5 WAD

ROLA CUKRÓW W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA, 5 ZALET I 5 WAD...

Chemia

Cukry...Podział i ich właściwości...Rola cukrów w organiźmie.....

Cukry...Podział i ich właściwości...Rola cukrów w organiźmie........

Chemia

Białka, tłuszcze, cukry.

ROLA BUDULCOWA W ORG.:białka,niektóre sole mineralne

POŻYWIENIE DLA BIAŁKA:mięso,jajka,
niektóre rośliny,np.fasola,nabiał

REAKCJE WYKRYWANIA BIAŁEK:
ksantoproteinowa:białko ścina się i zabarwia na żółto po...

Biologia

Składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, witaminy, węglowodany

Składniki odżywcze

Początek drogi ku zdrowemu, pełnowartościowemu żywieniu to właściwy dobór produktów żywnościowych. Wymaga on pewnych informacji, związanych ze składem artykułów spożywczych i potrzebami ludzkiego organiz...

Biologia

Organiczne związki chemiczne

CUKROWCE - węglowodany (sacharydy)

 MONOSACHARYDY (jednocukry) – cukry proste (najprostsze cukrowce rozpuszczalne w wodzie):
 TRIOZY C3
 TETROZY C4
 PENTOZY C5: ryboza, dezoksyryboza
 HEKSOZY C6: glukoza, f...