Rola cukrów w organiźmie : stanowi główne źródło energii,oddziałuje na zmysły, warunkuje prawidłową i racjonalną gospodarkę białkami i tłuszczami. Proszę.;)
Cukier tuczy, kradnie z organizmu ważna witaminę B1, ponadto odpowiedzialny jest za cukrzyce, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu, próchnice.
ROLA CUKRÓW W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA, 5 ZALET I 5 WAD
ROLA CUKRÓW W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA, 5 ZALET I 5 WAD...
Cukry...Podział i ich właściwości...Rola cukrów w organiźmie.....
Cukry...Podział i ich właściwości...Rola cukrów w organiźmie........
Białka, tłuszcze, cukry.
ROLA BUDULCOWA W ORG.:białka,niektóre sole mineralne
POŻYWIENIE DLA BIAŁKA:mięso,jajka,
niektóre rośliny,np.fasola,nabiał
REAKCJE WYKRYWANIA BIAŁEK:
ksantoproteinowa:białko ścina się i zabarwia na żółto po...
Składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, witaminy, węglowodany
Składniki odżywcze
Początek drogi ku zdrowemu, pełnowartościowemu żywieniu to właściwy dobór produktów żywnościowych. Wymaga on pewnych informacji, związanych ze składem artykułów spożywczych i potrzebami ludzkiego organiz...
Organiczne związki chemiczne
CUKROWCE - węglowodany (sacharydy)
MONOSACHARYDY (jednocukry) – cukry proste (najprostsze cukrowce rozpuszczalne w wodzie):
TRIOZY C3
TETROZY C4
PENTOZY C5: ryboza, dezoksyryboza
HEKSOZY C6: glukoza, f...