Organizacja pracy i wyposażenie stanowisk roboczych

1.Stanowisko robocze to przestrzeń,w której pracownik lub zespól pracowników wykonuję pracę.W przestrzeni tej znajdują się sprzęty i materiały niezbędne do produkcji,gotowe wyroby oraz odpady.

2.Stanowiska pracy muszą być dostosowane do rodzaju i wielkości produkcji.Pracownik musi mieć zapewnioną swobodę ruchów i przestrzeń komunikacyjną.Zaopatrzenie w materiały nie powinno być wieksze niż przewidziane na jedną zmianę.Odpady poprodukcyjne należy sukcesywnie usuwać,zwłaszcza jeżeli zagrażają bezpieczeństwu pracowników i jakości produkcji (szczególnie w gastronomii).

3.Maszyny i urządzenia muszą być sprawne technicznie i czyste,zwłaszcza w gastronomii i przy produkcji żywności.Sprzęt należy wykorzystywać zgodnie z przeznaczeniem w sposób zapewniający bezpieczeństwo obsługi.O uszkodzeniach i niesprawności sprzętu trzeba informować przełożonych.Maszyny w ruchu muszą być pod stałym nadzorem,z wyjątkiem automatów.

4.Wirujące części maszyn muszą mieć stałe osłony,a odzież obsługujących takie maszyny ze względów bezpieczeństwa nie może mieć luźno zwisających częśi,jak np. poły fartuchów.

5.Ze względu na niebezpieczeństwo ciężkich poparzeń w zakładach gastronomicznych nie wolno stosować naczyń kuchennych bez uchwytów lub z obluzowanymi uchwytami.Na płytach kuchennych można ustawić naczynia z gorącą wodą i potrawami o pojemności nie większej niż 50 litrów,przy czym naczynia mogą być napełnione tylko do 4/5 pojemności.Do ustawiania i zdejmowania naczyń kuchennych o masie ponad 15 kg.

6.Zgodnie z przepisami kodeksu pracy pracodawca musi zapewnić pracownikom odzież i ubranie robocze,jeżeli:
a) podczas pracy odzież pracownika może ulec zniszczeniu lub znacznemu zabrudzeniu
b)jest to niezbędne ze względów technologicznych bądź sanitarnych

7.W praktyce odzież roboczą stosuje się podczas czynności bardzo brudzących oraz takich,które wymagają zabezpieczenia wyrobów przed zanieczyszczeniem.Poza odzieżą roboczą,na stanowiskach,gdzie występują niekorzystne czynniki,stosuje się odzież ochronną.

8.Przydzielana pracownikom odziez robocza i ochronna jest własnością zakładu pracy i powinna być używana zgodnie z przeznaczeniem.

Dodaj swoją odpowiedź
Zarządzanie

Metody wartościowania pracy

METODY WARTOŚCIOWANIA PRACY

WSTĘP

W momencie, kiedy człowiek pierwotny podzielił po raz pierwszy pracę pomiędzy mężczyznę i kobietę, czyli tego który polował i zdobywał środki żywności, a tę która je przygotowywa�...

Bezpieczeństwo państwowe

Bezpieczenstwo pracy

1.POJĘCIE I ISTOTA PRACY LUDZKIEJ I PROCESU PRACY
1.1.POJĘCIE I ISTOTA PRACY LUDZKIEJ
POJĘCIE PRACY (I)
PRACA LUDZKA STANOWI SZCZEGÓLNĄ FORMĘ AKTYWNOŚCI CZŁOWIEKA, UKIERUNKOWANĄ BEZPOŚREDNIO LUB POŚREDNIO NA PRZEKSZTAŁCANIE D...

Zarządzanie przedsiębiorstwem

Pragoram szkolenia ogólnego (BHP) dla stanowisk robotniczych

Ramowy Program instruktażu ogólnego dla stanowisk robotniczych


1. Cel szkolenia

Celem szkolenia jest zaznajomienie pracownika w szczególności z:

- Podstawowymi przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy zawartym...

Zarządzanie

Ergonomia w miejscu pracy

Wprowadzenie

W wyniku stałego postępu techniki informatycznej, telekomunikacyjnej i multimedialnej - otoczenie, w jakim żyjemy podlega ciągłym zmianom. Cywilizacja wkroczyła obecnie na nowy etap rozwoju - stajemy się społeczeństwem...

Zarządzanie przedsiębiorstwem

Program szkolenia ogólnego dla pracowaników administracyjno biurowych

RAMOWY PROGRAM SZKOLENIA OGÓLNEGO
Pracowników administracyjno – biurowych


Cel szkolenia:

Celem szkolenia jest opanowanie przez uczestników szkolenia wiedzy i umiejętności w zakresie:
- Identyfikacji i oceny zag...