NaCl- powszechny środek spożywczy, wykorzystywana w przemyśle chemicznym do produkcji sodu i chloru, w lecznictwie jako składnik roztworów fizjologicznych. CaCO3- sól nierozpuszczalna w wodzie, po zagotowaniu strąca się kamień kotlowy np. w czajnikach, produkcja pomników sole wyższych kwasów karboksylowych to mydła, wykorzystywane w gospodarstwach domowych i w przemyśle
Odżywianie się człowieka
Odżywianie
Jest to pobieranie przez organizm z otaczającego środowiska różnorodnych substancji, zwanych pokarmowymi i uzyskiwanie z nich związków potrzebnych ciała oraz wytwarzania energii.
Energia
Pierwotnym źródłem ca�...
Biologia egzamin ustny II semestr
BIOLOGIA II SEMESTR
1.BUDOWA NEURONU PYT 46
Neuron jest podstawową jednostką układu nerwowego. Różni sie od innych komórek zdolnością przekazywania informacji. Uklad nerwowy człowieka składa się z okolo 100 miliardów neuronów. ...
Pytania na egzamin ustny III semestr LO
1.CO TO JEST KOMÓRKA.
Komórka jest to najmniejsza budulcowa i funkcjonalna jednostka organizmów żywych. Jest ona zdolna do przeprowadzania wszystkich podstawowych procesów życiowych (takich jak przemiana materii, wzrost i rozmnażanie).
Turystyczne walory wód
2004-10-16
Literatura:
Geoekologia turystyki i wypoczynku
Geografia turystyki – A. Kowalczyk
Geografia turystyczna Polski – Mijewski
Rzeki – J. Kutnian
Wody ziemi IV część encyklopedii Swiata – Kaniecki, Chińs...
Układ pokarmowy
Układ trawienny obejmuje narządy przewodu pokarmowego służące do odżywiania organizmu. Odżywianie polega na pobieraniu pokarmu z zewnątrz, jego trawieniu, czyli rozkładaniu substancji pokarmowych na cząsteczki elementarne, a następnie na ...