Kwas mrówkowy a) Właściwości : ? Bezbarwna, klarowna ciecz ? Ostry, drażniący zapach ? Temperatura topnienia ok. 8 C ? Temperatura wrzenia 100,7 C ? Temperatura zapłonu 69 C ? Gęstość 1,22 g/cm3 ? Jest palny ? Dobrze rozpuszcza się w wodzie ? Związek silnie redukujący, żrący i korodujący ? Powoduje podrażnienie skóry i śluzówki, w większych stężeniach poważne poparzenia ? Konserwant o silnych właściwościach grzybobójczych, przy wysokich stężeniach i niskim zakresie pH zakres jego działania obejmuje również bakterie Kwas mrówkowy hamuje aktywność enzymów, zwłaszcza katalazy. Optimum skuteczności działania przypada na zakres pH 3 ? 4 i niżej. Przy pH 6,0 zawiera zaledwie 0,56% czynnej, niezdysocjowanej formy kwasu mrówkowego. b) Zastosowanie : Ze względu na swoje właściwości grzybobójcze często wykorzystywany jako składnik preparatów grzybobójczych i zakwaszających. Często występuje w mieszaninach z innymi kwasami, bądź naniesiony na nośnik. Szerokie zastosowanie w syntezie organicznej. W pszczelarstwie jest stosowany do zwalczania roztocza Varroa destructor. 2. Kwas octowy a) Właściwości : ? Bezbarwna ciecz ? Ostry zapach ? Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie ? żrąca ciecz ? Temperatura topnienia 16.6C ? Temperatura wrzenia 118.1 C ? Jest higroskopijny (pochłania wilgoć z powietrza) ? Dobrze przewodzi prąd elektryczny b) Zastosowanie : ? Kwas octowy jest wykorzystywany do produkcji sztucznego jedwabiu, leków (aspiryna), niepalnej taśmy filmowej i esencji octowej, kwasu chlorooctowego, octanów, karboksymetylocelulozy, octany celulozy. ? W technice grzewczej wykorzystuje się go do usuwania kamienia kotłowego ? Natomiast w postaci kilkuprocentowego roztworu jako ocet spożywczy stosuje się go do konserwacji żywności. ? Używany również jako składnik roztworów buforowych i wiele innych. ? Bardzo duże ilości kwasu octowego używane są jako rozpuszczalnik w rafinacji kwasu tereftalowego, używanego do wielkotonażowej produkcji poli(tereftalanu etylenu) (butelki PET). 3. Kwas propionowy a) Właściwości : ? Bezbarwna ciecz ? Rozpuszczalna w wodzie ? Nieprzyjemny ostry zapach ? Temperatura wrzenia 141C ? Temperatura topnienia - 20.8 C ? Palna ciecz ? Działa parząco na skórę b) Zastosowanie : Kwas propionowy jest stosowany w przemyśle spożywczym jako środek do konserwacji żywności. Dodawany do chleba paczkowanego krojonego i chleba żytniego oraz do wyrobów ciastkarskich oraz do pasz zwierzęcych jako środek przeciw pleśniowy. Myślę że pomogłam??? :)
Kwas mrówkowy i octowy - właściwości, zastosowanie i otrzymywanie
Kwas mrówkowy - HCOOH; zwany tez kwasem metanowym;
Właściwości
- pierwszy człon szeregu chomologicznego;
- występuje w jadzie mrówek i pszczół i innych owadów,oraz w lisciach pokrzywy;
- silna trucizna;
Właściwości i zastosowanie kwasów karboksylowych.
1. Kwas mrówkowy
a) Właściwości :
? Bezbarwna, klarowna ciecz
? Ostry, drażniący zapach
? Temperatura topnienia ok. 8 C
? Temperatura wrzenia 100,7 C
? Temperatura zapłonu 69 C
? Gęstość 1,22 g/cm3
Estry
Estry są to związki organiczne otrzymywane przez podstawienie wodoru grupy wodorotlenowej w alkoholach rodnikami kwasowymi ( nieorganicznymi lub organicznymi ).
Estry tworzą się przez bezpośrednie działanie kwasów karboksylowych z alkohol...
Alkohole, kwasy karboksylowe i estry
1. Pochodne węglowodorów zawierają oprócz atomu węgla i wodoru atomy innego pierwiastka.
Każda grupa pochodnych węglowodorów posiada tzw. grupę funkcyjną. Do pochodnych węglowodorów zaliczamy m.in. alkohole.
2. Wzór ogóln...
Kwasy karboksylowe
WSTĘP
Kwasy karboksylowe to związki organiczne o wzorze ogólnym R-COOH, przy czym –COOH to grupa karboksylowa, a R-COO to reszta kwasowa. Dysocjują w wodzie, w reakcji z wodorotlenkami tworzą sole, z alkoholami i fenolami – estry. Szero...