Rewolucja agrarna w I połowie XIX w.
REWOLUCJA AGRARNA W I POŁOWIE XIX w.
W tym okresie nastąpiła rewolucja argralna i miał miejsce postęp technologiczny:
-przekształcenie produkcji rolnej pod wpływem zmian w agrotechnice oraz mechanizacji prac rolnych
-zmiana charakteru rolnictwa z naturalnego na towarowe
-melioracja-osuszanie bagien,likwidacja ugorów,wprowadzenie do uprawy nowych roślin: kukurydza, ziemniaki, rośliny przemysłowe-buraki cukrowe rośliny pastewne(łubin)nawożenie ziemi i jej zabiegi pielęgnacyjne(głęboka orka,pielenie)
-płodozmian:ozime,okopowe,jare,koniczyna
-zastosowanie obornika i innych nawozów organicznych(XIX w.Niemcy)
-intensyfikacja hodowli-system oborowy zamiast wypasu
-zastosowanie roślin pastewnych,wysiew traw
-stosowanie nowych narzędzi:pług dwu i trzyskibowy,siewnik,młockarnie
-od 1802 roku stosowano do nich napęd parowy-sieczkarka i grabiarka (1836 kombajn zbożowy w USA)