Rasy
TYP MLECZNY
- budowa lekka i kształt ciała zbliżony do trójkąta
- szyja wąska i długa
- brzuch pojemny, tułów długi i szeroko zakończony
- wymię dobrze rozwinięte
- tylne nogi szeroko rozstawione
Rasy: holsztyńsko – fryzyjska (Hf), mieszaniec F1 (cbxhf), jersey, ayrshire, angler
TYP MIĘSNY
- bardzo ciężka budowa ciała i gruba skóra
- mocno umięśnione partie zadu i przodu tułowia
- kształt tułowia zbliżony do prostokąta
- małe głowy, krótkie nogi i szyje
Masa ciała 450-1800 kg, wydajność rzeźna 60-70% (masa po uboju, po odcięciu głowy, nóg wnetrzności)
Rasy: Aberdeen angus, hereford, blond d’Aquitaine, charolaise, Limousin, piemontese,
TYP DWUKIERUNKOWY
Rasy: czarno-biała (cb) 90% łącznie z (cb+Hf), czerwono-biała (czb) 6%, polska czerwona (PC) 2%, simentalska 1,5%
Krowa – czysta rasa czarno – biała
- hodowla polska
- użytkowanie mięsno – mleczne
- pochodzi z Europy Zach. Głównie z Holandii
- budło niskie – krowa 600 kg, buhaj 900-1000kg
- umaszczenie – czarno-białe
- mleczność w Polsce – 4873kg mleka (tłuszcz 4,12% i białko 3,29%)
- rasa czarno-biała w tym mieszańce z Hf stanowią około 95% pogłowia w Polsce
Krowa – czysta rasa czerwono-biała (czb)
- wywodzi się z mieszańców powstałych przez skrzyżowanie bydła miejscowego z holenderskim i niemieckim bydłem nizinnym czerwono-białym
- bydło duże – krowy ważą 550-700kg, buhaje 900-1100kg
- wydajność mleka od krowy 4800kg o zawartości tłuszczu 4,06% i białka 33,3%
- stanowi w naszym kraju ok. 3% populacji bydła (występuje w woj. Płn-zach)
Krowa – rasa polsko-czerwona
- użytkowanie mięsno-mleczne
- polska rodzinna rasa bydła
- umaszczenie – czerwonobrunatne
- niższa mleczność i gorsza użytkowość mięsna niż rasy cb i czb
- mleczność 3663kg (tłuszcz 4,63%, białko 3,42%)
- dobra płodność i żywotność cieląt
- populacja tej rasy zmniejsza się (ok. 2% udziału w pogłowiu)
PODZIAŁ KONI wg pochodzenia
Szlachetne (gorącokrwiste) -energicznie, szybko się poruszają, -konie sportowe i do rekreacji, -długie kończyny i tułów, delikatna szyja i głowa, -nogi, tułów opisany na kwadracie,
Zimnokrwiste i pogrubione –pociągowe, powolne, -krótsze kończyny, -chodzi stępa, -masywne (ciężkie konie zaprzęgowe)
Prymitywne –delikatna budowa, -odporny na zimno, -wytrzymałe, -blisko spokrewnione z dzikimi przodkami
Działalności koni (podział koni):
Źrebię – młode koni od urodzenia do ukończenia 1 roku
Klacz – osobnik żeński koni przeznaczony do rozrodu
Ogier – osobnik męski koni przeznaczony do rozpłodu
Wałach – kastrowany samiec koni
Konie ras szlachetnych:
- czystej krwi arabskiej
Pełnej krwi angielskiej
- rasy śląskiej – półkrwi
- rasy wielkopolskiej – półkrwi
- rasy małopolskiej – półkrwi
Konie prymitywne
- konik polski
- rasa kuculska
Zimnokrwiste – typ roboczy
- rasy percheron
- rasy bretońskiej
- rasy ardeńskiej
ZNACZENIE CHOWY TRZODY CHLEWNEJ
Produkty główne to mięso, -wysoka wartość odżywcza, -wysokie walory smakowe i kruchość, -przerób na wędliny i konserwy,
Produkty uboczne –skóra(przemysł skórzany), -krew i narządy wewnętrzne (przem. spożywczy), -gruczoły dokrewne (przem. farmaceutyczny), -kości (do produkcji żelatyny i mączki kostnej), -nawóz (organiczny), naturalny (obornik)
Działalności trzody chlewnej:
Prosięta – młode trzody chlewnej od urodzenia do 2 miesięcy i masy ciała 16kg,
Warchlaki – od 2-4 miesięcy (20-30kg)
Tuczniki – trzoda chlewna 4-8 miesięcy przeznaczona do tuczu (85-100kg)
Locha (maciora) – osobnik żeński trzody chlewnej wykorzystywany rozpłodowo, a potem na opas
Knur – osobnik męski trzody chlewnej wykorzystywany rozpłodowo, a potem na opas
Wieprzki – kastrowane samce trzody chlewnej
Typy użytkowe:
1 mięsny
Rasy: wielka biała polska 35% - udział w pogłowiu, polska biała zwisłoucha 53%, złotnicka biała 0,3%, duroc 2,7%, hampshire 1,4%, pietrain 3%
2 tłuszczowo-mięsny
Rasy: puławska (puł)0,7%
3 słoninowy (nie mający znaczenia)
Rasy: złotnicka pstra (złp)0,32%
OWCE
Jagnięta – młode owiec od urodzenia do około 3 miesięcy
Maciorka – samica owiec służąca do rozpłodu a potem na opas
Tryk – samiec owiec służący do rozpłodu a potem na opas
Skopy – kastrowane samce przeznaczone na rzeź
Typy użytkowe:
Wełnisty, mięsny, kożuchowy, smużkowy, futerkowy, mleczny