Ściąga z witamin

Ściągi są w załączniku, w tabelkach

Witamina Rola Skutki niedoboru Źródła witaminy
A(retinol) *niezbędna w procesie widzenia *wpływa na stan błon śluzowych *zapobiega wysychaniu u rogowaceniu skóry *bierze udział w odbudowie i regeneracji komórek *wpływa na prawidłowy wzrost *kurza ślepota(niedowidzenie) *utrata wzroku *upośledzenie widzenia barw *zahamowanie wzrostu *obniżenie odporności wątroba,ryby,mięso,masło,żółtko jaja,tran,nerki,pełne mleko, zielone warzywa.Karoten: marchew,papryka,dynia,sałata,pietruszka,szpinak,rzeżucha
D(kalcyferol) *niezbędna do prawidłowego metabolizmu wapnia i fosforu *ułatwia wchłanianie Ca i P *zapewnia prawidłowe tworzenie tkanki kostnej *bierze udział w krzepnięciu krwi *u dzieci krzywica *u dorosłych odwapnienie kości oraz podatność na złamania (osteoporoza) tran,masło,ryby,zółtko jaj,śmietana.Prowitaminy wit.D:*występuje w skórze *pod wpływem promieni UV przechodzą w wit.D,drożdże
E(tokoferol) *odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego *wpływa stabilizująco na błony komórkowe *posiada silne właściwości przeciwutleniające *niezbędna do prawidłowej czynności jajników *niezbędna do wytwarzania plemników *zmniejszenie płodności lub bezpłodność *niemoc płciowa *niepłodność u mężczyzn *poronienie u kobiet *zmiany w mięśniach i układzie nerwowym *zanik mięśni szkieletowych oleje,kiełki,zboże,całe ziarna,rzeżucha,sałatajaja,masło,mleko,sery,mięso(wołowina)
K(filochinon) *bierze udział w krzepnięciu krwi *umożliwia syntezę protrombiny w wątrobie *zmniejszenie krzepliwości krwi lub brak krzepliwości *skaza krwotoczna kapusta,kalafior,szpinak,sałata,pomidory,ziemniak,jaja,wątroba
Witaminy-to związki organiczne dostarczane z żywnością które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachowania zdrowia.
Awitaminoza-całkowity brak witamin w organiźmie.Hiperwitaminoza-nadmiar witamin(przedawkowanie)
Hipowitaminoza-częściowy i krótko trwały stan niedoboru witamin w organiźmie.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Białka, tłuszcze, węglowodany, metabolizm, witaminy - ściąga

BIAŁKA


1. Białka człowieka są zbudowane z 20 różnych aminokwasów, które łącząc się ze sobą tworzą długie łańcuchy. Kolejność aminokwasów w łańcuchu danego białka jest ściśle określona przez sekwencje nukleotyd�...

Biologia

Kości - potwórzenie wiadomości - ściąga

BUDOWA FIZYCZNA KOŚCI Okostna- włóknista błona ochraniająca kość od wewnątrz- jest silnie unaczyniona (odżywia kość) i unerwiona.Nasady-są zbudowane z tkanki kostnej gąbczastej, która składa się z różnej grubościbeleczek kostnych....

Biologia

Odżywianie - ściąga

Składniki odżywcze
Budulcowe:
białka (pełnowartosciowe-pochodzenia zwierzecego niepełnowartosciowe- pochodzenia roslinnego)stanowią 20% m. ciała, są podst. materiałem budulcowym komórek i tkanek org, jako enzymy biora udział w wie...

Biologia

Cukry, białka, kwasy nukleinowe - ściąga.

CUKRY: CnH2nOn n=3 trioza, n=5 pentoza, n=6- hektoza Cukry zbud. są z węgla, wodoru i tlenu. Dzielimy je na –
Proste(triozy, pentozy(ryboza, deoks.) heksozy(glukozy) C. proste łatwo krystalizują, rozp. się w wodzie, są słodkie.
2-c...

Biologia

Cukrowce, białka, lipidy, pierwiastki - ściąga

Cukrowce-zw.C,H,O,mogą zawieraja gr.hydroksylowa,oraz ketonowa(w ketozach)lub alldehydowa(w aldozach).cukry proste-monosacharydy dzielą się na trojwęglowe(triozy),pięciowęglowe(pentozy)np.ryboza, szescioweglowe(heksozy)np.fruktoza,glukoza.sa d...