Zapobieganie Chorobom Serca



ZAPOBIEGANIE CHOROBOM SERCA



Higieniczny tryb życia zapobiega chorobom układu krążenia, w tym m.in. chorobom serca. Najczęstszymi chorobami serca są nadciśnienie tętnicze oraz choroba niedokrwienna serca, której zazwyczaj rezultatem jest zawał mięśnia sercowego, prowadzący nawet do nagłej śmierci. Aby zapobiegać chorobom serca należy stosować profilaktykę.



MODYFIKACJA STYLU ŻYCIA

Redukcja Masy Ciała



Istnieje zależność pomiędzy masą ciała, a ciśnieniem krwi (prawidłowe ciśnienie: skurczowe – 120 mmHg, rozkurczowe – 80 mmHg). Rozmieszczenie tkanki tłuszczowej (nadwaga, otyłość) w górnej części ciała (oty-łość visteralna* – typowa dla mężczyzn) lub rozmieszczenia jej nadmiaru w partiach pasa biodrowego (typowa dla ko-biet), również jest czynnikiem zagrożenia w zapadalności na chorobę nadciśnienia tętniczego, dyslipidemię (zaburze-nie gospodarki tłuszczowej), cukrzycę i chorobę niedo-krwienną serca**. Aby zredukować masę ciała należy się prawidłowo odżywiać i przejść na specjalną dietę.



Prawidłowe odżywianie polega na znacznym ograniczeniu ilości spożywanych tłuszczów zwierzęcych (które trzykrotnie zwiększają zapadalność na zawał mięśnia sercowego) i zastąpieniem ich olejami roślinnymi oraz pokarmami bogatymi w skrobię, takimi jak wszystkie ga-tunki kasz, ciemne pieczywo, owoce i warzywa.

Ograniczyć należy spożycie m.in. : cukru, miodu, słodzo-nych przetworów owocowych, śmietany, tłustego mięsa, smal-cu, wątróbki, móżdżku, cynaderek, boczku, tłustych rosołów, masła, tłustych sosów, tłustego pieczywa cukierniczego, ma-jonezu oraz margaryny.

Zalecane jest spożywanie m.in. : chudego mięsa, chudych wędlin, chudego twarogu, ziemniaków, wszystkich gatunków kasz, dużych ilości białego mięsa (ryb), owoców, warzyw, olejów roślinnych (oleje roślinne podczas smażenia tracą właściwości chroniące przed miażdżycą ! ).

Zaleca się dietę niskokaloryczną z ograniczeniem tłuszczów i węglowodanów. Podaje się około 800-1500 kalorii na do-bę, w zależności od rodzaju wykonywanej pracy, wieku i aktualnej wagi. Dieta powinna zawierać 80-120 g białka, 25-35 g tłuszczu oraz 50-150 g węglowodanów.



Aktywność Fizyczna



Regularne uprawianie sportów również redukuje nadwagę, zapobiega zawałowi serca, poprawia sprawność mięśnia sercowego oraz zmniejsza wszelką zachorowalność (nie tylko serca).



Każdy rodzaj wysiłku fizycznego u osób zdrowych jest dopuszczalny. Osoby, u których praca zawodowa nie powoduje zmęczenia fizycznego, nie powinny unikać nawet drobnych wysiłków fizycznych w czasie dnia. Ponadto każdy powinien 3-4 razy w ciągu tygodnia uczęszczać na basen, siłownię, aerobik, itp.



Spożywanie Alkoholu i Palenie Tytoniu



Spożywanie alkoholu w nadmiarze powoduje niewskazane zwiększenie się ciśnienia krwi, niewydolność mięśnia sercowego i może nawet prowadzić do wylewu wewnętrznego (spowodowanego nadciśnieniem tętniczym). Jest jednak wskazane (tylko u osób po 30 roku życia ! ) spożycie w ciągu dnia maksimum jednej szklanki (około 250 ml) wina, jednego drinka (ok. 30 ml alkoholu) lub też małego kufla piwa.



Natomiast palenie tytoniu czterokrotnie zwiększa za-padalność na zawał mięśnia sercowego i piętnastokrotnie - zapadalność na raka płuc. Należy też wspomnieć o tym, iż nikotyna zawarta w tytoniu powoduje niewskazany skurcz naczyń krwionośnych (jeden papieros = jeden skurcz naczyń krwionośnych). Jedynym sposobem zapobiegania tym schorzeniom jest kategoryczne zaprzestanie, bądź nie rozpoczynanie palenia tytoniu.



PODSUMOWANIE



Przed chorobami cywilizacyjnymi, a w szczegól-ności przed zawałem mięśnia sercowego można chronić się samemu, poprzez:

 zaniechanie lub nie rozpoczynanie palenia tytoniu

 prawidłowe odżywianie

 regularne wykonywanie ćwiczeń fizycznych

 utrzymywanie prawidłowej masy ciała

 nie spożywanie alkoholu

 7-8 godzinny wypoczynek nocny

 systematyczne leczenie wszelkich schorzeń sercowych



OBJAŚNIENIA:

* otyłość visteralna jest to inaczej otyłość trzewna, czyli gromadzenie się nadmiaru tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej

** nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, cukrzyca oraz dyslipidemia określone są mianem: ŚMIERTELNY KWARTET







BIBLIOGRAFIA:

 wywiad z Prof. dr hab. med. Marią Witkowską – kardiologiem

 Kronika Medycyny

 pismo: ARCH INTERN MED/VOL 157, 24.11.1997 (wyd. amer.)

 karta informacyjna PSK 1 we Wrocławiu – Katedra Kardiologii



KONSULTACJA MEDYCZNA:

Prof. dr hab. med. Maria Witkowska

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Zapobieganie Chorobom Serca

Higieniczny tryb życia zapobiega chorobom układu krążenia, w tym m.in. chorobom serca. Najczęstszymi chorobami serca są nadciśnienie tętnicze oraz choroba niedokrwienna serca, której zazwyczaj rezultatem jest zawał mięśnia sercowego, pro...

Biologia

Na czym polega zapobieganie chorobom układu pokarmowego? Wymień choroby szerzące się drogą pokarmową oraz zakażenia spowodowane pasożytami.

Temat:
Na czym polega zapobieganie chorobom układu pokarmowego? Wymień choroby szerzące się drogą pokarmową oraz zakażenia spowodowane pasożytami.
Układ pokarmowy, zespół narządów służących do przyjmowania i pobierania poka...

Biologia

Choroby serca oraz ich leczenie

Choroby serca należą do najczęstszych chorób naszej ery. W większości krajów są główną przyczyną inwalidztwa i umieralności. W krajach dobrze rozwiniętych z powodu chorób serca umiera rocznie więcej osób niż z powodu innych chorób...

Biologia

Choroby wieńcowe, zawał serca.

Dla większości ludzi serce stanowi symbol miłości i uczucia .
Czy jednak wygląda ono tak jak przedstawiane jest na rysunkach na murach ? Jedną z możliwych odpowiedzi jest stwierdzenie , że serce jest pompą ssąco-tłoczącą , przepompo...

Kosmetologia

Zapobieganie chorobom szkieletu

Szkielet jest stałą konstrukcją, która stanowi rusztowanie organizmu. Stanowi on segmenty dźwigni umożliwiającej ruchy ciała. Chroni organy wewnętrzne przed czynnikami zewnętrznymi. Jest ważnym składnikiem aparatu ruchu – daje punkty z...