Potrawy z "Pana Tadeusza"
DANIA MIĘSNE:
- Chołodziec Litewski
- Bigos
- Zrazy
- Raki
- Kurczęta
- Kisiel
- Pieczyste (pieczeń z różnych gatunków mięs)
- Dziczyzna - comber
WAZY - (zupy)
- barszcz królewski
- rosół staropolski
- Kontuzy -bulion z kurczęta
- Arkas - potrawa z mleka słodkiego
- Chłodnik zabielany
RYBY:
- Łososie suche dunajeckie
- Kawijary weneckie
- Kawijary tureckie
- Szczuki
- Flądry
- Karpie Ćwiki
- Karpie szlachetne
- Sekret kucharski - ryba nie krojona
- Rydze świeże, solone
WĘDLINY:
- Półgęski tłuste
- Kumpia - wieprzowa szynka wędzona
- Skrzydliki ozoru -płatki z języków zwierząt
WETY - (desery)
- Arbuz
- Winogrona
- Brunele - śliwki
- Legumina
- Blemas - galaretka migdałowa
NAPOJE:
- Herbata
- Kawa + śmietana
- Mleko
- Miód
- Kompoty
NAPOJE ALKOHOLOWE:
- "Węgrzyn" - wino węgierskie
- "Malaga" - wino hiszpańskie (deserowe)
- "Lipiec" - miód lipowy
- "Dębniak" - miód pitny
- "Bernardynka" - nalewka ziołowa
- Wódka
- "Gold wasser" - wódka gdańska
- Szampan
- Tokaj
- Ponch
- Piwo
- Gorące bielone śmietaną piwo z twarogiem