Przystosowanie organizmów do pasożytniczego trybu życia.

Przystosowanie organizmów do pasożytniczego trybu życia.
Odpowiedź

Tasiemiec np ma przyssawki, haczyki i ciało pokryte substancjami które sprawiają że nie zostaje strawiony. Pochłania pokarm całą powierzchnią ciała. Pijawka ma umięśnioną gardziel aby skutecznie pobierać krew, wesz głowowa ma odnóża zagięte do środka aby przyczepić się do własa. Kleszcz na końcach odnóży ma haczyki dzięki którym się przyczepia i ma płaski kształt aby trudniej go było wyciągnąć :D

Pasożyty zewnętrzne przyczepiają się do ciała żywiciela. Pasożyty wewnętrzne: wchłaniają pokarm powierzchnią ciała, są odporne na działanie enzymów trawiennych (u pasożytów jelitowych), posiadają specjalne haczyki do przyczepiania się do ścianki jelita.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Przystosowanie organizmów do pasożytniczego trybu życia

Przystosowanie organizmów do pasożytniczego trybu życia...

Biologia

Przystosowanie organizmów do pasożytniczego trybu życia

Pasożytnictwo - forma współżycia organizmów żywych, polegająca na wykorzystywaniu organizmu żywicielskiego przez organizm pasożytniczy, bytujący jego kosztem. Pasożytnictwo jest niekorzystne dla żywiciela i powoduje jego osłabien...

Biologia

Przystosowanie organizmów do pasożytniczego trybu życia

Pasożytnictwo- forma współżycia organizmów żywych, polegająca na wykorzystywaniu organizmu żywicielskiego przez organizm pasożytniczy, bytujący jego kosztem. Pasożytnictwo jest niekorzystne dla żywiciela i powoduje jego osłabienie bąd�...

Biologia

Charakterystyka płazińców i obleńców oraz ich przystosowanie do pasożytniczego trybu życia

Spis treści:
1) Charakterystyka płazińców
2) Budowa zewnętrzna płazińców
3) Budowa wewnętrzna płazińców
4) Charakterystyka obleńców
5) Czym jest pasożyt??
6) Przystosowania do pasożytniczego trybu życia:
...

Biologia

Przystosowanie organizmów do zdobywania i trawienia pokarmu.

Trawienie to zespół złożonych procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w orga-nizmie człowieka i zwierząt, prowadzących do rozkładu pokarmu na związki prostsze, które mogą być wchłonięte i zasymilowane przez organizmy; trawieni...