Narządy czepne , oskórek chroniący przed działaniem enzymów trawiennych oraz olbrzymia płodność,wydłużony kształt ciała
1.narządy czepne: a) przyssawki (motylica wątrobowa, tasiemiec) b) haczyki (tasiemiec uzbrojony) 2. Pasożyty wewnętrzne produkują specjalne substancje, chroniące je przed enzymami trawiennymi oraz reakcją układu odpornościowego żywiciela. 3.a)brak układu pokarmowego -> pobieranie pokarmu całą powierzchnią ciała (tasiemiec) b) uchyłki, w których magazynowane jest pożywienie (pasożyty zewnętrzne) 4. narządy (np. ząbki), które pomagają przebić skórę żywiciela - wydzielają również substancje znieczulające dla utrudnienia żywicielowi zlokalizowania pasożyta 5. Duże i szybkie wytwarzanie jaj - dla zwiększenia szansy przetrwania 6. Silnie umięśniony gardziel i przełyk pełnią funkcję aparatu ssącego (pijawka)
Przystosowanie organizmów do pasożytniczego trybu życia.
Przystosowanie organizmów do pasożytniczego trybu życia....
Przystosowanie organizmów do pasożytniczego trybu życia
Pasożytnictwo - forma współżycia organizmów żywych, polegająca na wykorzystywaniu organizmu żywicielskiego przez organizm pasożytniczy, bytujący jego kosztem. Pasożytnictwo jest niekorzystne dla żywiciela i powoduje jego osłabien...
Przystosowanie organizmów do pasożytniczego trybu życia
Pasożytnictwo- forma współżycia organizmów żywych, polegająca na wykorzystywaniu organizmu żywicielskiego przez organizm pasożytniczy, bytujący jego kosztem. Pasożytnictwo jest niekorzystne dla żywiciela i powoduje jego osłabienie bąd�...
Charakterystyka płazińców i obleńców oraz ich przystosowanie do pasożytniczego trybu życia
Spis treści:
1) Charakterystyka płazińców
2) Budowa zewnętrzna płazińców
3) Budowa wewnętrzna płazińców
4) Charakterystyka obleńców
5) Czym jest pasożyt??
6) Przystosowania do pasożytniczego trybu życia:
...
Przystosowanie organizmów do zdobywania i trawienia pokarmu.
Trawienie to zespół złożonych procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w orga-nizmie człowieka i zwierząt, prowadzących do rozkładu pokarmu na związki prostsze, które mogą być wchłonięte i zasymilowane przez organizmy; trawieni...