Wpływ alkoholu etylowego na organizm człowieka

Alkohol etylowy, (zwany też alkoholem) to związek organiczny o wzorze . W różnym stężeniu wchodzi w skład napojów alkoholowych (piwo, wino, wódka i inne). Tradycyjnie do celów spożywczych otrzymywany na drodze fermentacji alkoholowej:

Surowcami do wyrobu etanolu najczęściej są ziemniaki, zboża, a także trzcina i buraki cukrowe.

Wypicie niewielkiej ilości alkoholu powoduje opóźnienie reakcji na bodźce zewnętrzne i osłabienie dokładności procesów myślowych, większe dawki mogą powodować stan pobudzenia, odprężenia, zwiększonej pewności siebie, rozszerzenie źrenic, przyspieszone bicie serca, w przypadku dalszego picia kolejno apatię, otępienie, utratę koordynacji ruchów, zaburzenia mowy, chodu, widzenia, słuchu, pamięci, logicznego myślenia, a wreszcie zatrucie organizmu i utratę świadomości.

Dawka śmiertelna to ok. 200 - 400 g czystego etanolu w krótkim czasie.

Po spożyciu etanolu, niewielka część zostaje wydalona z organizmu w niezmienionej formie wraz z potem, moczem i wydychanym powietrzem, reszta jest metabolizowana głównie przez komórki wątroby. Głównym metabolitem etanolu jest aldehyd octowy, który następnie ulega przemianie do kwasu octowego, a ten do wody i dwutlenku węgla.

Aldehyd octowy ma działanie toksyczne - powoduje m.in. nudności, wymioty, uczucie duszności czy zaburzenia pracy serca. Jest odpowiedzialny za rozszerzenie naczyń krwionośnych i spadek ciśnienia tętniczego, a pośrednio także za obniżenie temperatury ciała. Przy długotrwałym piciu uszkadza wątrobę.

Kobiety pijące w ciąży narażają płód na uszkodzenie, a także ryzykują powstanie tzw. alkoholowego zespołu płodowego (FAS), który może być przyczyną małej masy urodzeniowej dziecka, wodogłowia czy późniejszych zaburzeń w rozwoju.

Długotrwałe nadużywanie alkoholu może mieć dosyć poważne konsekwencje zdrowotne, prowadzi m.in. do chorób układu pokarmowego, układu krążenia, uszkodzenia układu nerwowego, zaburzeń psychicznych, impotencji oraz zależności psychofizycznej.

Szybko rozwijająca się tolerancja na etanol, może łatwo prowadzić do uzależnienia. Nagłe zaprzestanie picia lub drastyczne zmniejszenie ilości spożywanego etanolu u alkoholików wywołuje tzw. zespół abstynencyjny objawiający się zwiększoną pobudliwością, lękiem, drżeniem mięśniowym, nasileniem odruchów, zwiększeniem temperatury ciała, nudnościami, wymiotami, obfitym poceniem, przyspieszeniem akcji serca. W ciężkich przypadkach pojawiają się silne zaburzenia psychiczne (delirium tremens) charakteryzujące się lękiem, halucynacjami, podnieceniem; około jedna trzecia jest śmiertelna.

Alkoholizm jest chorobą nieuleczalną - nie istnieje możliwość powrócenia do picia kontrolowanego, nawet po wielu latach abstynencji, próby takie kończą się ponownym popadnięciem w nałóg.

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

"WPŁYW ALKOHOLU ETYLOWEGO NA ORGANIZM CZŁOWIEKA" KILKA ZDAŃ PROSIŁABYM NA TEN TEMAT :)

"WPŁYW ALKOHOLU ETYLOWEGO NA ORGANIZM CZŁOWIEKA" KILKA ZDAŃ PROSIŁABYM NA TEN TEMAT :)...

Chemia

Napisz w  formie  referatu ,jaki jest negatywny  wpływ alkoholu etylowego  na organizm Człowieka . Z góry dziękuję za pomoc.

Napisz w  formie  referatu ,jaki jest negatywny  wpływ alkoholu etylowego  na organizm Człowieka . Z góry dziękuję za pomoc....

Chemia

Szkodliwy wpływ alkoholu etylowego na organizm człowieka

Ogólne informacje o etanolu
Etanol jest związkiem organicznym, pochodną etanu. Dawniej jedynym źródłem alkoholu etylowego był proces alkoholowej fermentacji skrobi, zawartej między innymi w ziemniakach, kukurydzy, życie lub cukru, zawa...

Biologia

Wpływ alkoholu etylowego na organizm człowieka.

Alkohol etylowy jest trucizną protoplazmatyczną powodującą w organizmie człowieka wielorakie skutki biologiczne. Przyjęty w małych dawkach stymuluje funkcje ośrodkowego układu nerwowego, natomiast większe dawki uszkadzają bezpośrednio ko...

Chemia

Wpływ  alkoholu metylowego i etylowego na organizm człowieka

Wpływ  alkoholu metylowego i etylowego na organizm człowieka...