-Ścina się i żółknie pod wpływem stężonego kwasu azotowego (V) - HNO3. Ta reakcja nosi nazwę reakcji ksantoproteinowej i jest reakcją charakterystyczną na obecność białek. -Ścina się również pod wpływem wodorotlenku miedzi (II) - Cu(OH)2. W czasie reakcji zabarwienie roztworu zmienia się na ciemnofioletowe. Reakcja ta nosi nazwę biuretowej. Jest to również reakcja charakterystyczna na obecność białek. -Białko ścina się również pod wpływem następujących czynników: - temperatura - obecność kwasów i zasad - obecność alkoholu lub soli metali.
Polipeptydy zwane białkami należą do związków pochodzenia organicznego o dużej masie cząsteczkowej i można je znaleźć we wszystkich istotach żywych. Posiadają szeroki zakres funkcji biologicznych. Stanowią materiał budulcowy dla komórek i tkanek. Enzymy będące białkami mają bardzo duży wpływ na metabolizm a więc na wszystkie procesy przemiany materii i energii. Niektóre zaś polipeptydy tak zwane antygeny są odpowiedzialne za odporność organizmu
jakie są Właściwości białek posiadających strukturę czwartorzędową
jakie są Właściwości białek posiadających strukturę czwartorzędową...
Proszę o pomoc..za 30min mam chemie :P i..jakie są właściwości białek i skrobii? smak,zapach...o to chodzi a nie jakieś głupoty jakie ciągle znajduje o opisie białka Z góry dzięki.
Proszę o pomoc..za 30min mam chemie :P i..jakie są właściwości białek i skrobii? smak,zapach...o to chodzi a nie jakieś głupoty jakie ciągle znajduje o opisie białka Z góry dzięki....
Białka - występowanie, podział, właściwości, znaczenie
Angielska nazwa białek - proteins, pochodzi od greckiego słowa - protos, co oznacza „pierw-szy”. Nazwa trafnie oddaje znaczenie białek, gdyż ze wszystkich związków chemicznych one właśnie zajmują pierwsze miejsce, pod względem różnor...
Jakie jest znaczenie genetyki w medycynie, hodowli, rolnictwie.
Genetyka jest nauką zajmująca się dziedziczeniem cech.Pierwszym genetykiem był Grzegorz Mendel.Prowadził on badania nad różnymi odmianami grochu, charykteryzującymi się różnymi barwami kwiatów.Krzyżował on gatunki znane w wyniku czego ...
jakie właściwości mają białka, podział białek, niedobór, wpływ na odchudzanie
jakie właściwości mają białka, podział białek, niedobór, wpływ na odchudzanie...