Podział tłuszczów Ze względu na pochodzenie: * roślinne * zwierzęce Stan skupienia: *stałe *ciekłe Naturalne tłuszcze są mieszaniną estrów: a)tłuszcze stałe to estry gliceryny i przede wszystkim nasyconych kw. tłuszczowych. C3H5(OH)3 + 3C17H35COOH --> C3H5(C17H35COO)3 + 3H20 b) Tłuszcze ciekłe to mieszaniny estrów gliceryny i przede wszystkim nienasyconych kw. tłuszczowych. C3H5(OH)3 + 3C17H33COOH --> C3H5(C17H33COO)3 + 3H20 Właściwości fizyczne tłuszczów: -nie rozpuszczają się w wodzie -pływają po powieszchni wody gdyź mają mniejszą gęstość -rozpuszczają się w benzynie -wstrzsane z wodą tworzą emulsję (zawiesinę kropelek jednej cieczy w drugiej) Utwardzanie tłuszczu - uwodornienie C3H5(C17H33COO)3 + 3H2--> C3H5(C17H34COO)3 Reakcja charakterystyczna pozwalająca odróżnić tłuszcz od substancji tłustej nosi nazwę PRÓBY AKROELINOWEJ. Polega ona na ogrzewaniu oleju, gdzie w przypadku oleju jadalnego wydziela się akroelina - substancja o ostrym zapachu.
Tłuszcze , inaczej lipidy to grupa związków organicznych , niejednorodna pod względem chemicznym , obejmująca tłuszcze i substancje tłuszczopodobne o bardzo szerokim spektrum działania . Wspólnymi cechami lipidów są : stosunkowo słaba rozpuszczalność w wodzie i rozpuszczalność w odczynnikach niepolarnych , jak eter czy chloroform . Lipidy dzieli się zazwyczaj na trzy grupu : lipidy proste , złożone i związki tłuszczopodobne . Lipidami prostymi są triacyloglicerole , będące estrami wyższych kwasów tłuszczowych i glicerolu oraz woski , w których zamiast glicerolu występują wyższe alkohole monohydroksylowe . Lipidy złożone są pochodnymi triacylogliceroli , w których występują dodatkowe grupy . w przypadku , gdy jedna z reszt kwasu tłuszczowego jest zastąpiona resztą kwasu fosforowego , powstają fosfolipidy . W zależności od alkoholu występującego w związku rozróżniamy fosfoglicerydy (glicerol) i sfingolipidy (sfingozyna) . Przyłączenie reszty cukrowej powoduje powstanie glikolipidów , które , podobnie jak fosfolipidy , mogą zawierać jeden z dwu alkoholi , powstają wówczas : glikosfingolipidy i glikoglicerolipidy . Do trzeciej klasy lipidów należą terpenoidy , związki powstałe z podjednostki izoprenowej , np. karotenoidy i sterydy , cholesterol , wolne kwasy tłuszczowe , chinony itp. Kompleksy lipidów z białkami określa się jako lipoproteiny , a z cukrami złożonymi jako lipopolisacharydy . obecność lub brak wiązań podwójnych w resztach kwasów tłuszczowych pozwala podzielić lipidy na nasycone i nienasycone . Tłuszcze nasycone w temperaturze pokojowej są substancją stałą , są one otrzymywane z tkanek zwierzęcych . Tłuszcze pochodzenia roślinnego określa się jako oleje . W większości mają one konsystencję płynna , związaną z obecnością większej ilości wiązań podwójnych w strukturze . Lipidy pełnią szereg istotnych funkcji w organizmach żywych . Przede wszystkim są one składnikami budulcowymi błon biologicznych . W ich budowie wykorzystywana jest naturalna tendencja lipidów do spontanicznego organizowania się w warstwy bimolekularne . W budowie błon uczestniczą głównie fosfolipidy . Z nich są także budowane osłonki mielinowe neuronów . Tłuszcze właściwe stanowią dla wielu gatunków podstawowy materiał zapasowy , którego wartość energetyczna dwukrotnie przewyższa wartość energetyczną cukrów i białek . U człowieka tkanka tłuszczowa stanowi średnio ok. 17% masy ciała . Zapasy lipidów zmagazynowane w tkance tłuszczowej mogą dodatkowo stanowić doskonały materiał izolacyjny . Warstwa tłuszczu może spełniać rolę ochronną , zapobiegając uszkodzeniom wywołanym urazami mechanicznymi . Dzięki lipidom możliwe jest wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,K,E) oraz innych związków nierozpuszczalnych w wodzie . Spalanie tłuszczy , oprócz dużej ilości energii , generuje również znaczne ilości wody . Dla człowieka lipidy mają największe znaczenie jako niezbędny składnik diety ; masło smalec , margaryna , oleje jadalne . Lipidy są także powszechnie używane w gospodarce . Hydroliza tłuszczy pod wpływem silnych zasad , prowadząca do otrzymania mydła , była procesem chemicznym znanym już w starożytności i jest nadal szeroko wykorzystywana . Oleje roślinne są coraz częściej wykorzystywane jako materiał energetyczny w formie tzw. biopaliw .
wszystko o tłuszczach!!! Daje naj proszę o szybkie powtórzenie
wszystko o tłuszczach!!! Daje naj proszę o szybkie powtórzenie...
Wszystko co wiemy o cukrach, tłuszczach, białkach: ( prosiłbym o wszystkie definicje, na co się dzielą np Cukry -> Jednocukry, dwucukry, wielocukry, jakiereakcje zachodzą z czym itp )
Wszystko co wiemy o cukrach, tłuszczach, białkach: ( prosiłbym o wszystkie definicje, na co się dzielą np Cukry -> Jednocukry, dwucukry, wielocukry, jakiereakcje zachodzą z czym itp ) ...
Tłuszcze i wszystko o nich
Tłuszcze stanowią bardzo ważny składnik naszej diety. Pokrywają nawet do 50% dziennego zapotrzebowania na energię. Ich obecność jest także niezbędna do prawidłowego wchłaniania rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E, K.
Trawie...
Dietetyka :Witaminy rozpuszczalne i nierozpuszczalne w tłuszczach - ich rola w żywieniu
Do optymalnego wykorzystania spożytego pożywienia i utrzymania ciągłości procesu przemiany materii niezbędne są w i t a m i n y (łac.: vita ? życie, amina ? związek chemiczny zawierający grupę aminową). Nazwa ?witamina? została wymyśl...
Wpływ witaminy A na organizm, funkcje, skutki niedoboru, występowanie.
Witamina A - strażnik naszego organizmuWitamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin (stąd jej oznaczenie pierwszą literą alfabetu). Głównym objawem niedoboru witaminy A jest tzw. kurza ślepota, która polega na pogorszeniu się zd...